(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je zult ons niet heel snel iets negatiefs horen zeggen over legalisering van recreatieve cannabis. Toch is er wel één probleem dat in landen als Canada, de VS en nu dus ook in Zuid-Afrika opspeelt: kinderen die ongewild knetterstoned – en zelfs flink ziek – worden van edibles. Twee jongemannen verkochten wietmuffins aan de plaatselijke schooljeugd, met als gevolg dat er liefst negentig kinderen naar het ziekenhuis moesten!

Verschil tussen gewone en cannabis knabbels niet te zien

Het grote probleem met edibles is dat ze van buitenaf gezien niet verschillen van gewone eetbare snacks, snoepjes en gebakjes. Sterker nog; in Noord-Amerika lijken ook de verpakkingen van cannabis edibles als twee druppels water op normaal snoepgoed. Het aantal gevallen van kinderen die per ongeluk wiet consumeren en op de spoedeisende hulp terechtkomen, stijgt daardoor enorm snel.

Lees op CNNBS ookWietkoekje Stoneo lijkt veel te veel op Oreo en wordt verboden

In Zuid-Afrika is de consumptie van wiet in de privésfeer door volwassenen en thuisteelt sinds 2018 toegestaan en er is ook een groeiende medicinale cannabisindustrie in het land. De genoemde edibles ellende is er nu ook echt doorgedrongen, zo blijkt uit het incident op een school ten noorden van de hoofdstad Pretoria vorige woensdag.

Muffins van straatverkopers jagen 90 kids naar ziekenhuis

Liefst negentig kinderen van de Pulamadibogo basisschool werden woensdag met spoed naar plaatselijke ziekenhuizen gebracht nadat ze misselijkheid, buikkrampen en overgeven hadden ervaren, aldus het departement onderwijs van de provincie Gauteng.

Een letterlijk zieke streek van twee straatverkopers in Zuid-Afrika leidde tot een massale opname van kinderen in het ziekenhuis… [foto: Nao Novoa/Shutterstock]

Ze dachten dat ze gewone muffins van een straatverkoper hadden gekocht, toen ze op weg waren naar school. De meeste kinderen zijn ondertussen al weer thuis. “Slechts drie meisjesleerlingen blijven in het ziekenhuis en zij krijgen nog steeds de nodige medische zorg om weer gezond te worden”, meldt de Zuid-Afrikaanse overheid.

Serieuze straf dreigt voor de twee straatdealers

“Dit is inderdaad verontrustend voor ons en we vragen om geduld terwijl het onderzoek loopt en de leerlingen herstellen,” zegt Matome Chiloane, lid van de Uitvoerende Raad van Gauteng Education. “We vragen leerlingen waakzaam te zijn met wat ze kopen en consumeren.”

Gelukkig heeft de politie de twee gewetenloze straatverkopers – 19 en 21 jaar oud – inmiddels in de kladden gegrepen. Hen hangt wellicht een stevige straf boven het hoofd, aangezien ze worden beschuldigd van poging tot moord…

LEES OOKEdibles – eetbare cannabisproducten – in Nederland, hoe zit dat eigenlijk?

[openingsbeeld: Bukhta Yurii/Shutterstock]
(advertentie)