(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoge bomen vangen veel wind en dat geldt ook voor wietbomen blijkbaar. Rick Johnson (70) leidde de Michigan Medical Marihuana Board (MMB) namelijk op een nogal aparte manier. Hij liet zich graag wat extra geld toeschuiven onder de tafel vanuit de legale cannabisbranche, ofwel omkoping. En dat moet hij nu bezuren met een gevangenisstraf van bijna vijf jaar.

Oud-politicus graait ook gretig in de wietpot

Rick Johnson, de voormalige voorzitter van het Huis van Michigan en hoofd van de Michigan Medical Marihuana Board is donderdag veroordeeld tot bijna vijf jaar gevangenisstraf voor het aannemen van steekpenningen terwijl hij de MMB leidde. Johnson gaf toe dat hij tussen 2017 en 2019 minstens 110.000 dollar had aangenomen.

Johnson was van 2001 tot 2004 voorzitter van het Huis van Michigan, zeg maar het parlement voor de Amerikaanse staat met tien miljoen inwoners. Tijdens zijn veroordeling bekende hij aan de rechter dat hij “een corrupte politicus” is. Van 2015 tot 2017 had meneer de leiding bij de cannabisorganisatie.

Johnson’s vrouw profiteert mee: $4.000 per maand voor advies

Anderen die al veroordeeld zijn in deze zaak, zijn zakenman John Dalaly uit Michigan, die schuldig pleitte op aanklachten die in april tegen hem werden ingediend. Dalaya gaf toe Johnson minstens 68.200 dollar in contanten en andere voordelen te hebben betaald, waaronder twee privé-vluchten naar Canada.

Hier eet Rick Johnson nog vrolijk een stuk taart, maar dat zit er de komende 55 maanden even niet meer in…

Daarnaast huurde deze cannabisondernemer Johnsons vrouw in als consultant voor 4.000 dollar per maand. Zij hielp hem met het invullen van formulieren die voor de staatsraad zouden komen. Dalaya werd eerder deze maand veroordeeld tot meer dan twee jaar gevangenisstraf. Twee lobbyisten hebben ook al schuld bekend in deze zaak.

Minstens 38 keer laat Johnson zich omkopen door bedrijven

Verder op de kerfstok van deze Republikeinse politicus: een geldlening van 20.000 dollar zonder terugbetalingsvoorwaarden, het gebruik van ‘burner phones’ en nog zo’n 38 verdachte betalingen (aan hem).

Na de hoorzitting van Johnson zei aanklager Mark Totten dat de “schaamteloze corruptie van de voormalige wetgever een opkomende industrie besmette, het vertrouwen van het publiek verspilde en een democratie minachtte die afhankelijk is van de rechtsstaat”.

De aanklagers hadden een gevangenisstraf van bijna zes jaar aanbevolen voor Johnson. De rechter dacht er uiteindelijk niet veel milder over en gaf de corrupte politicus a.k.a. cannabisregulator 55 maanden celstraf. Hij moet al het omkoopgeld terugbetalen plus daarbovenop een boete van 55-duizend dollar.

[openingsbeeld: Nicoleta Ionescu/Shutterstock]
(advertentie)