(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wiet kweken is niet moeilijk maar kan wel faliekant misgaan wanneer je je plant te veel of te weinig water of voeding geeft of een andere veel voorkomende kweekfout maakt. Gelukkig weet je plant precies waar ze behoefte aan heeft en zal ze ook niet schromen om je dat te zeggen. Je hoeft alleen maar te leren luisteren…

ove

Help me, ik sta hier te verdrinken!

Te veel water

Te veel water geven komt ontzettend vaak voor maar gelukkig reageert een wietplant daar ontzettend snel op met haar bladeren. Wanneer een wietplant te nat staat dan krullen de hele bladeren (dus niet alleen de puntjes) rond naar beneden als een soort klauw. Je weet dat het aan teveel water ligt wanneer de bladeren daarbij nog wel stevig aanvoelen.

Te weinig water

Anders dan bij teveel water zal een plant die met droogte te kampen heeft haar bladeren slap naar beneden laten hangen. Ze schreeuwt in feite om hulp door haar bladeren te laten hangen dus geef haar snel wat te drinken!

dorstGeef me water! ik heb ongelooflijke dorst!

Hé, kan het wat minder met de voeding? Wil je me vetmesten ofzo?

Hé, kan het wat minder met de voeding? Wil je me vetmesten ofzo?

Te veel voeding

Ook wanneer je je wietplant met teveel meststoffen verwent zal ze je tot de orde roepen in de hoop dat je het wat rustiger aandoet met de voeding. Let goed op de bladpunten, wanneer je een wietplant overvoedt zal ze dat via de bladpuntjes duidelijk maken waarbij de rest van de bladeren in het begin meestal diep donkergoen zijn. Deze beginnen eerst licht te kleuren en als het langer duurt zullen ze uitdrogen. Maak je het helemaal gortig dan breidt het verbranden van het plakje zich steeds verder uit dus let goed op die kleine bladpuntjes en verlaag de hoeveelheid plantenvoeding.

Te weinig voeding

Het omgekeerde kan natuurlijk ook, een uitgehongerde plant. Ze laat je weten dat ze behoefte aan wat meer meststoffen heeft doordat haar bladeren lichter van kleur worden. Vaak betreft het een tekort aan stikstof waarbij je ziet dat de onderste bladeren vergelen. Heb je een fletse groene plant, geef haar dan eens op tijd te eten!

DIGITAL CAMERA

Honger!

DieselRella

Mag de kachel effe uit, ik heb het hier veel te warm om toppen te maken…

Te heet!

Wanneer een plant het te heet heeft zal ze je dit ook laten weten. Wanneer ze te dicht bij de lamp groeit kun je verbranding in de toppen zien, dat is logisch. Maar wanneer een wietplant het helemaal wat te warm heeft dan kun je dat zien aan de toppen. Deze zullen niet goed ontwikkelen en vooral niet compact worden door de warmte. Heb je dus altijd luchtige topjes, regel dan een extra afzuiger zodat de temperatuur onder de 28 graden blijft.

Te koud

koude

Brr, ik heb het koud en mijn voeten staan hier weg te rotten!

Als het te koud is in je kweekruimte dan laat de wietplant je dit ook merken. Door een vertraging in de groei welteverstaan. Vaak gaat dit gepaard met schimmelproblemen en hebben deze planten ook te natte voeten omdat ze het vocht bijna niet opnemen door de kou. Een plant die maar niet opschiet heeft het hoogst waarschijnlijk te koud. Probeer de temperatuur wat hoger te krijgen, bijvoorbeeld door een extra kacheltje. Laat het ’s nachts ook niet te koud worden, probeer het verschil tussen dag en nachttemperaturen onder de 10 graden te houden.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe een wietplant met je communiceert, maar wel de meest voorkomende problemen. Er zijn ook complexere tekorten of overschotten maar met deze tekens aan de plant kom je een heel eind. En mocht jouw wietplant toch een heel ander verhaal vertellen, dan kun je altijd nog bij onze lieve kweekspecialiste Muna terecht.

[Openingsbeeld: Krisztian, Shutterstock]
(advertenties)