(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Knakkie heeft zijn groene vingers blauw getikt over zijn autoflowers. Ze hebben allemaal dezelfde aarde onder hun voeten en worden door Knakkie ook hetzelfde behandeld. Toch heeft één van de planten, een NYC Diesel, last van roestkleurige plekken op het blad, wat zou er aan de hand kunnen zijn?

Hey Muna,

Ik lees al een tijdje mee op jullie site, heb er veel handige tips vanaf kunnen halen. Maar nu heb ik toch een vraag over mijn eigen autoflower plant. Ik heb meerdere planten staan, allemaal krijgen ze dezelfde voeding en staan ze in dezelfde aarde; light mix met een beetje extra wormenmest en wat allmix, allemaal van Plagron. Ik gebruik veel minder dan de aanbevolen hoeveelheid toevoegingen omdat autoflowers blijkbaar minder voeding verbruiken in hun kortere leventje.

Verder zit er nog wat kokos, extra perliet en kleikorrels doorheen, om de grond luchtiger te houden en een betere drainage te krijgen. Bovenop de aarde heb ik ook nog wat extra perliet en kleikorrels zodat de bovenlaag minder snel uitdroogt. De meeste voeding halen mijn plantjes uit de grond. Ik geef ook nog wat Plagron Pure Zym en had een gratis testverpakking BAC Silica Power wat de plantjes ook hebben gehad.

De eerste keer hebben de planten wat teveel Silica gehad 1 milliliter per lieter in plaats van maximaal 3 milliliter per 10 liter (leesfoutje). Alle planten hebben steeds hetzelfde water gehad, maar alleen bij één van de planten heb ik problemen. 

De planten krijgen nu ook geen silica meer, ze krijgen wel preventief een beetje Rogis Garlic tegen ongedierte. Als bloeivoeding geef ik ze BAC Organic PK Booster maar dit hebben deze 3 plantjes nog niet gehad. Het plantje waar het om gaat is NYC Diesel van Barney’s Farm. De andere twee zijn Dutch Passions Auto Night Queen.

Nou, ik denk dat ik alle info over mn planten wel gegeven heb, alleen mijn vraag nog niet. Die gaat over de NYC Diesel. Deze heeft roestplekken op de onderste bladeren. Als de halve blaadjes bruin zijn, kan ik ook de groene gedeeltes van het blad verkruimelen zo droog worden haar bladeren.

Ik heb het probleem nu op de schutbladeren van de eerste en tweede node maar het begint nu ook op de nieuwe nog groene schutbladeren van de derde node van mn plantje. Oh ja, omdat ik voor mn gevoel best wel biologisch kweek heb ik geen pH- of EC-meter dus over die waardes kan ik niet veel zeggen. Heb jij een advies voor mij wat ik hier tegen kan doen? Alvast bedankt voor het meedenken. Vriendelijke groet van Knakkie

Hallo Knakkie

Zo, dat was een hoop informatie! Ik zet het even op een rijtje als je het goed vindt. Je kweekt autoflowers en één ervan, de NYC Diesel heeft roestplekken. Dit ondanks het feit dat ze allemaal dezelfde behandeling krijgen. Namelijk een aardemengsel bestaande uit Light Mix, wormenmest, allmix, kokos, perliet en hydrokorrels. Daarnaast krijgen de planten Silica, Pure Zym, Rogis Garlic en een PK booster in de bloei. Ze hebben een keer behoorlijk teveel Silica gekregen en de PK-Booster heb je nog niet gebruikt.

Ik vind het best een hoop toevoegingen uit flessen eerlijk gezegd, nu ik het zo opsom. Omdat je een light mix gebruikt en daar wormenmest, allmix, kokos, kleikorrels en perliet aan hebt toegevoegd, zou het kunnen dat de balans in de aarde een beetje weg is. De light mix bevat weinig voeding, en kokos, kleikorrels en perliet bevatten helemaal geen voeding. Wormenmest is een organische bodemverbeteraar met voeding en een bodemleven en allmix is een voedingsrijke bodem, eveneens met een bodemleven.

Net als veel kwekers, heb je al deze producten waarschijnlijk met de beste bedoelingen door elkaar gemengd. Het geeft een gevoel van je planten te verwennen, een beetje bodemleven hier, wat voedingsrijke grond daar, nog wat kokos en perliet voor de afwatering en wat allmix en een wormenmest om het af te maken.

Maar als ik je nu vraag wat er aan voedingsstoffen in de bodem zit, dan is dat bijna niet meer te achterhalen met al die toevoegingen. Ik denk dat je er beter aan had gedaan om bijvoorbeeld alleen voor de allmix te gaan. Daarin zit al wormencompost en perliet en het is bovendien al helemaal door Plagron in de juiste verhouding gebracht. Zeker als je ook geen pH- en EC-waardes meet, kun je het vaak beter simpel houden en voor één kant en klaar product gaan, in plaats van allerlei verschillende producten te mengen.

Dat gezegd hebbende, denk ik dat je planten er best gezond bijstaan, hierboven zie je ze op jouw eigen foto. De kleur is mooi groen en ook zien de planten er niet uit of ze teveel of te weinig water krijgen. Wel vind ik ze wat aan de kleine kant voor de grote potten waar ze in staan, maar dat zal aan de genetica en het weer liggen.

Roestplekken zijn schimmel

Dan over naar de roestplekken, waar je vraag ook over gaat. dat de andere planten hier geen last van hebben, is een duidelijke aanwijzing om aan te nemen dat je het probleem niet in de bodem moet zoeken. Daarnaast zijn roestplekken zoals dit meestal geen probleem van tekorten, maar eerder een virus of een schimmel. Laten we eens kijken waar we het over hebben, dit is de foto die je meestuurde:

Ik kan het bijna met zekerheid zeggen dat je roestprobleempje een schimmelprobleem is. De schimmelsporen zijn via de lucht op de bladeren van je plantje terecht gekomen en hebben hem aangetast toen de omstandigheden daar goed voor waren. Vochtige lucht en koude nachten geven schimmels een kans.

Ik weet dat het lastig is buiten, maar probeer je planten en de aarde een beetje droog te houden. Misschien kun je de perliet en de kleikorrels van de aarde afhalen zodat de aarde juist wat makkelijker uitdroogt. Verder kun je proberen om de roestplekken te behandelen met zuiveringszout of baksoda. De aangetaste bladeren zullen niet meer groen worden, dus knip die maar van je plant af. Los dan een theelepel zuiveringszout op in een liter water en besproei je planten hiermee.

Veel succes Knakkie! En probeer je planten niet al teveel te verwennen.

-xxx- Muna

 

(advertentie)