(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het duurde even voordat de postduif uit het Limburgse Heerlen  RollingStoned.nl bereikte, maar we willen de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Paul Depla (PvdA) toch even aanhalen. De burgervader is kwaad op minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid & Justitie, die “doof en blind lijkt voor alle branden in buurten, argumenten van deskundigen, opvattingen van kiezers en ontwikkelingen in het buitenland.”

Depla is een erkend voorvechter van experimenten met legale wietteelt. Niet zo raar als je bedenkt dat zijn stad procentueel de nummer 1 is met het aantal opgerolde wietplantages. Vorig jaar werden er maar liefst 130 kwekerijen ontmanteld. “Dweilen met de kraan open”, aldus Depla, die hiermee dezelfde woorden gebruikt als de burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, in zijn eerste speech van het jaar over de Taskforce Hennepteelt.

Minister doof en blind

Maar Depla is Opstelten echt goed zat – “Doormodderen kan niet. De minister is doof en blind” – en richt zich rechtstreeks tot de Tweede Kamer. “De Kamer kan de gemeenten en Heerlen in het bijzonder de ruimte geven om als proeftuin voor de gereguleerde wietteelt te functioneren.” Zijn ambtenaren zijn ook al brutaalweg begonnen met het voeren van gesprekken met deskundigen en bedrijven!

Depla hoopt dat het niet zover hoeft te komen dat zijn stad zich buiten de politiek van Den Haag plaatst, en dat Heerlen samen met zo’n 24 andere gemeenten toestemming krijgt van het parlement om te gaan experimenteren. Eind deze maand komen de 25 plaatsen bij elkaar in Utrecht om een gezamenlijk ‘regulerings’-manifest op te stellen dat naar de Kamer gaat.

Limburgs wietplan

In zijn eigen provincie hebben Depla en burgemeester Antoin Scholten (VVD) van Venlo en Peter Cammaert (CDA) van Roermond namens de 8 Limburgse coffeeshopgemeenten een plan gemaakt voor het gedogen van wietteelt onder overheidscontrole. Opstelten heeft dat plan echter zonder omhalen in de prullenbak gegooid, tot woede van Depla. Wij geven Depla een vette pluim. En het wordt zo langzamerhand eens tijd dat iemand die Opstelten in de prullenbak met heel, heel oud papier gooit…

 

(advertenties)