(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vriend en vijand zijn het erover eens: het moment dát de Verenigde Staten overgaan tot landelijke legalisering van cannabis –  medicinaal maar vooral ook recreatief – betekent direct het einde de war on drugs. De verwachting is dat dan snel andere landen zullen volgen met legalisering, bijvoorbeeld Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland. Nu de Democraten zowel de president als het Congres als de Senaat in handen hebben, komt er vaart in de goede zaak. Drie vooraanstaande senatoren maakten dinsdag bekend dat er een coalitie gevormd gaat worden met één doel: cannabis op federaal niveau legaliseren!

Betere tijden (voor wiet dan toch) na nederlaag Trump

Wellicht dat het nu dus ook snel kan gaan, zelfs in de Amerikaanse politiek. Vorig jaar al werd er voor het eerst in de geschiedenis al een wet aangenomen in het Huis van Afgevaardigden (de Tweede Kamer van de VS) die beoogt een einde te maken aan het federale verbod op cannabis: de MORE Act.

Maar helaas voor dit wetsvoorstel dat in november 2020 werd aangenomen, hadden de Republikeinen van Donald Trump toen nog de meerderheid in de Senaat (de Eerste Kamer van de VS). Die wilden de MORE Act niet eens op de agenda zetten…

De nu Democratische Senaat komt al in de 1e maand in actie

Maar hé, na de verkiezingsuitslag moest president Trump weg en verdween de Republikeinse meerderheid half januari uit de Senaat, terwijl de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behielden. Eindelijk tijd om eens wat te gaan doen.

En aangezien de Senaat nog niets had mogen doen, dropten Democraten-leider senator Chuck Schumer en de senatoren Cory Brooker en Ron Wyden deze week hun plan voor federale legalisering. Liefst nog in 2021 af te ronden. Zoals het een Amerikaanse politicus anno nu betaamt, ging dat aankondigen (ook) via Twitter:

Legalisering cannabis staat hoog op de agenda

Concreet willen deze senatoren – en wellicht dus ook een meerderheid van de gehele Senaat – nog ‘in het eerste gedeelte van dit jaar’ een wetsvoorstel afleveren, waarover de senatoren kunnen gaan discussiëren. Dat plan zal focussen op ‘herstellende justitie hervormingen’, het sterker maken van de volksgezondheid en het implementeren van ‘verantwoordelijke belastingen en reguleringen’ gericht op het beëindigen van het federale cannabisverbod.

Ach, eigenlijk kunnen wij nu beter het woord geven aan de senatoren Schumer, Booker en Wyden zelf over wat ze precies voor ogen hebben:

‘The War on Drugs has been a war on people—particularly people of color. Ending the federal marijuana prohibition is necessary to right the wrongs of this failed war and end decades of harm inflicted on communities of color across the country. But that alone is not enough. As states continue to legalize marijuana, we must also enact measures that will lift up people who were unfairly targeted in the War on Drugs. We are committed to working together to put forward and advance comprehensive cannabis reform legislation that will not only turn the page on this sad chapter in American history, but also undo the devastating consequences of these discriminatory policies. The Senate will make consideration of these reforms a priority’

Fouten van een eeuw wietverbod herstellen

Legale wiet een prioriteit, ach wat hebben we verlangd naar zulke woorden uit de mond van politici. Jammer dat ze aan de andere kant van de oceaan wonen, maar wellicht dat Europa de VS (en hun buurlanden Canada en Mexico) subiet volgt als de kogel eenmaal door de Amerikaanse verbodskerk is gejast.

Bij de oudste en grootste Amerikaanse pro-cannabis lobbygroep NORML zijn ze alvast blij met alleen de aankondiging al. Politiek directeur Justin Strekal: ‘Wij zien ernaar uit om constructief samen te werken met Congres-leiders, andere organisaties en de gemeenschappen die historisch het meeste hebben geleden onder criminalisering, zodat we er zeker van zijn dat we de sterkste en meest uitgebreide wet mogelijk maken om de fouten recht te zetten uit bijna een eeuw van federaal cannabisverbod.’

[openingsbeeld: mikeledray/Shutterstock]
(advertentie)