(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De geest (van legale wiet) is nu toch echt niet meer terug te stoppen in de (war on drugs) fles. Neem alleen al afgelopen week, toen twee verschillende (medicinale) cannabisbedrijven uit Israël het nieuws bekend maakten dat zij een notering krijgen aan de aandelenbeurs. En niet zomaar een beursje ergens in de rimboe, maar de beroemde beurzen van Groot-Brittannië (London Stock Exchange) en New York (Nasdaq). 

Mediwiet is (ook) een miljardenbusiness geworden

Israël loopt al decennia lang voorop met onderzoek naar medicinale cannabis en sinds enkele jaren roeren de lokale bedrijven zich ook internationaal flink. Wat niet vreemd is als je de potentie van de wereldwijde handel in medicinale cannabisproducten kent: vele miljarden dollars per jaar!

En dan hebben we het nog maar even niet over de omzetpotentie van de recreatieve wietmarkten, want ook daar komt legalisering er onmiskenbaar aan – thank you Canada, USA en Mexico – en de omzet daarvan bedraagt weer minimaal het drievoudige van de toch al stevige mediwietmarkt. Geen wonder dat de Israëliërs willen doorpakken nu, en via een notering aan de aandelenbeurzen extra geld voor investeringen willen ophalen bij beleggers.

Oud-premier Barak van Israël is ceo van cannabisbedrijf InterCure

Laten we beginnen met het bekendste bedrijf, al is het maar omdat voormalig minister-president Ehud Barak van Israël er de voorzitter van de Raad van Bestuur is: InterCure Ltd. Via een u-bocht constructie – ‘to be acquired by blank-check company Subversive Real Estate Acquisition REIT LP’ – is het de bedoeling dat de aandelen voortaan verhandeld kunnen worden op de technologiebeurs van New York, beter bekend als de Nasdaq.

Persbureau Bloomberg meldt in haar bericht ‘Barak’s Israeli Pot Firm to List on Nasdaq via REIT‘ dat de transactie InterCure – dat ook aan de beurs in Tel Aviv in het thuisland beursgenoteerd staat maar in de VS handelt onder de naam ‘Canndoc‘ – het bedrijf inschaalt op een waarde van 300 miljoen dollar. In april moet de deal zijn afgerond, maar REIT meldt nu al dat het van privébeleggers reeds toezeggingen heeft ter waarde van 65 miljoen dollar. Al het geld moet uiteraard zorgen voor meer groei en bloei voor Canndoc.

LEES OOK:  Oud-premier Ehud Barak leidt Israëlisch mediwietbedrijf

Onder de merknaam Canndoc moeten de Israëliërs ook Noord-Amerika gaan inpakken…

Ook Jay-Z helpt een mediwiet handje mee

‘Hoewel Israël een medicinaal beleid heeft zoals Canada, heeft het land nooit een goed gefinancierde globale speler gehad, tot nu.’ Aldus Michael Auerbach, de oprichter van Subversive Real Estate Acquisition REIT. Volgens hem zijn de ‘sterke balans’ en de toegang van Canndoc tot ‘Israëls geavanceerd onderzoek naar op cannabis gebaseerde medicijnen’ eveneens troeven om te ‘kapitaliseren’ (lees; geld verdienen) met de te verwachte legalisering van recreatieve cannabis in Israël in dit jaar of in 2022.

Met een notering aan Nasdaq krijgt Canndoc toegang tot een ‘meer kapitaalkrachtige markt’ dan die van de beurs in Tel Aviv, en het geeft Amerikaanse investeerders de mogelijkheid om te investeren in een internationaal bedrijf dat ‘federaal legaal’ is in zijn eigen jurisdictie.

Het is opnieuw een voorbeeld van hoe snel de cannabisindustrie volwassen en internationaal wordt. Wie Canndoc en Subversive Capital daar wellicht ook nog een handje kan helpen, is niemand minder dan Jay-Z. Die is onlangs namelijk benoemd tot – let op – chief visionary officer bij een ander investeringsvehikel van Auerbach!

Medisch goedgekeurde cannabis vaporizer, uit Israël

Nog meer goed beursnieuws voor een Israëlisch bedrijf komt uit Groot-Brittannië. Daar gaven de toezichthouders groen licht voor een beursnotering van Kanabo aan de London Stock Exchange, wellicht al per 16 februari. Een heuse primeur, want het is het eerste mediwietbedrijf met zo’n positie. Een kans voor Britse beleggers om direct geld te verdienen aan medicinale cannabis dus.

Kanabo maakt cannabis vaporizers (verdampers) en blijkbaar is dat goede handel, want dit bedrijf haalde reeds 6 miljoen Britse pond op bij investeerders en wordt bij de beursgang gewaardeerd op een bedrag van 23,2 miljoen pond (zo’n 26,3 miljoen euro), zo meldt de kwaliteitskrant The Guardian afgelopen vrijdag. Overigens is Kanabo wel in Israël opgericht en staan de productiefaciliteiten er, het bedrijf is tegenwoordig officieel in handen van het Britse Spinnaker dat Kanabo in 2019 overnam.

Gelijk al op de homepage laat Kanabo er geen misverstand over bestaan wat de bedoeling van hun producten is…

‘Iets wat mijn oma kan gebruiken’

Het product van dit bedrijf is interessant, omdat het een medisch goedgekeurde inhalator voor cannabis is, die je vult met cartridges met olie erin van wiettoppen. ‘Het is iets wat mijn oma kan gebruiken’, zegt ceo Avihu Tamir van Kanabo. En hij kan het wel weten ook, want hij rolde de cannabisbranche in nadat hij zelf als een van de eersten in Israël officieel wiet kreeg op recept!

‘Ik vond mezelf terug in een ziekenhuis met een zuster die me leerde om een joint te draaien’, aldus de flamboyante ondernemer over zijn drijfveer. Volgens Tamir is hun vaporizer een upgrade voor patiënten en dokters omdat het een precieze dosis van 1 milligram met elke inhalatie aflevert. Daardoor heeft het apparaatje ‘aantrekkingskracht voor gebruikers die doorgaans een ‘daad vergelijkbaar met roken’ verkiezen boven het slikken van pillen…

LEES OOK:  Primeur Israël – Vaporizer erkend als medisch apparaat

[openingsfoto: Poring Studio/Shutterstock]
(advertenties)