(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We wippen even naar Australië, want ook aan de andere kant van de aardbol weten wiettelers creatieve manieren om hun geliefde oogst uit handen van de autoriteiten te houden. In dit geval door handig gebruik te maken van een boekenkast. Niet helemaal gelukt natuurlijk, anders zou je dit nu wellicht niet lezen…

Ze houden wel van wiet daar in Australië

Het grappige aan Australië is dat het een land is waar relatief gezien heel veel wordt geblowd. De voormalige Britse kolonie heeft ‘one of the highest cannabis prevalence rates in the world’ zoals het heet. In 2019 had liefst 36% van alle Aussies ooit cannabis gebruikt en 11,6% in het afgelopen jaar.

Weliswaar legaliseerde het land medicinale cannabis en wiet voor wetenschappelijke doeleinden in 2016 en decriminaliseerde het district Australian Capital Territory (ACT) met hoofdstad Canberra recreatief wietbezit in 2019, voor het grootste deel blijft funwiet illegaal. In de deelstaat South Australia, waar we vandaag naar toe wippen, zijn ze nog behoorlijk conservatief echter. ‘Trafficking, sale, and/or cultivation or a commercial or ‘large commercial’ quantity carry a maximum penalty of up to $200,000 and 25 years imprisonment’, leren we vooraf.

Geheim ondergronds wiethok achter de boekenkast

Zulke draconische straffen weerhouden mensen er natuurlijk niet van om te blowen of te kweken. De politie in South Australia slaapt ook de niet de hele tijd, en vorige zondag resulteerde dit – na tips, ook daar helaas schering en inslag – in invallen bij twee panden in Greenwith en Port Wakefield, ten noordoosten van de stad Adelaide. De busts waren onderdeel van een onderzoek naar ‘activiteiten van een groep betrokken bij de smokkel en teelt van cannabis’.

In het pand in Greenwith moest de politie wel eerst een speurtocht doen voordat ze bij het groene goud terechtkwamen. In wat als een ‘geheime ondergrondse ruimte’ wordt omschreven was het bingo. Die zat kunstig verstopt achter een boekenkast. De politie ontdekte een ‘verborgen’ toegang die alleen elektronisch geopend kon worden:

Ook nog een tweede ‘wiethuis’ met 5 kweekruimten

Nu is het voor de eigenaren van de fijne boekenkast te hopen dat hun hoeveelheden van de verboden drugs door de wetshandhavers niet worden gezien als ‘large commercial quantity’, maar daarover hebben wij wel twijfels. Bibberen dus voor de 38-jarige man en een 33-jarige vrouw uit Greenwith, want in hun woonplaats nam de politie 65 wietplanten in beslag achter de valse boekenplanken, in wat zij als een ‘nursery-style set-up’ noemen. In hun andere pand in Port Wakefield troffen de dienders zelfs 5 (!) aparte kweekruimtes aan, met nog eens 99 wietplanten.

‘Het niveau van verfijning met respect voor de geheime ondergrondse ruimte in het Greenwith-pand en de manier waarop de kweekruimtes opgezet waren in het Port Wakefield-pand, benadrukt de moeite die individuen en groepen bereid zijn te nemen in hun poging om niet ontdekt te worden’, zegt detective chief inspector Darren Fielke over de zaak.

Een volgens de politie ‘verfijnde’ ondergrondse kweekruimte…

Niet zo groen als gras

Nee, dat ziet er bepaald donker uit voor het cannabisstel. Fielke: ‘Deze leden van de gemeenschap die zich bezighouden met deze criminele activiteit doen dat op eigen risico en ze moeten zich ervan bewust zijn dat de politie volcontinu bezig is met onderzoeken en operaties om deze activiteit aan te pakken.’

Het gebruikelijke en anno 2021 toch wel onnozel te noemen war on drugs gelul, inderdaad. Maar dat helpt de man en vrouw met de ingenieuze boekenkast-truc weinig. Het helpt dan ook weer niet dat ze de stroom illegaal aftapten en er 135.000 dollar contant geld werd gevonden in hun Greenwith toko.

Ook denkt de politie dankzij een aantal oogst/droogrekken te kunnen bewijzen dat het koppel beslist niet groen als gras achter de oren is en vaker heeft gekweekt. En inderdaad, als we tot slot de formele aanklacht lezen, hangen er dreigende wolken boven het stel. Ze worden beschuldigd van ‘meerdere drugsmisdrijven, inclusief de cultivatie van een grote commerciële hoeveelheid cannabis’.

En we hebben aan het begin van dit artikel geleerd dat je daarvoor in South Australia anno 2021 een geldboete van $200.000 en een maximale gevangenisstraf van 25 jaar kunt krijgen…

(advertenties)