(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Willie krijgt het druk deze ronde. Hij heeft namelijk niet één maar twee kweekkasten draaiende te houden. In de ene staan acht prachtige Mohammeds en in de tweede kweekkast staan drie jonge Sneeze plantjes. Om ongedierte preventief tegen te gaan hangt Willie zakjes roofmijt op, waarvan hij tevens 5x 5 zakjes weggeeft dus sla je slag!

Welkom bij alweer de tweede week van een nieuwe en dubbele kweekronde. In de grote kweekkast hebben we de Mohammed stekken onder de CMH, en in de kleinere kweekkast staan de Sneeze dames.

Het is een mooie week geweest voor de dames in de CNNBS G-kit XL. Ze hebben een aardige groeispurt doorgemaakt. Ik heb ze deze week in paren op de foto gezet. Laten we ze maar eens gaan bekijken. Als we de linkerdeur openschuiven staan daar de eerste twee Mohammed dames ons op te wachten. Ze staan er in vergelijking met vorige week een stuk steviger bij. Als ik nu tijdens het bewateren tegen de planten aanstoot blijven ze netjes rechtop staan.

Op de tweede foto hierboven staan de planten van linksachter. Hiervan lijkt één wat achter te blijven in de groei. Gelukkig heeft ze nog veertien dagen om de achterstand in te halen. Daarna schakel ik namelijk weer over op 12/12 om de bloei te forceren.

Achter de rechter schuifdeur staan nog vier Mohammeds te wachten. De foto is wat overbelicht maar nu kunnen we wel bijna door de dames heen kijken. Ook hier is er sprake van een aardig hoogteverschil tussen de planten en ook dit zal in de komende weken wel goedkomen. Op de tweede foto staan de dames van rechtsachter in. Deze zien er top uit!

Bruggen bouwen…

Mocht je je afvragen waarom er satéstokjes op de planten potten liggen. Dat zijn bruggen voor de nieuwe huisdieren die ik in de G-kits houd: roofmijt. Met behulp van deze beestjes hoop ik spint en andere insecten uitbraken preventief tegen te gaan.
Ik heb in de twee kweekkasten meer aarde dan ooit tevoren gebruikt. De kans dat er dan een ongewild beestje tussen zit wordt hierdoor dan ook aanzienlijk groter. Het is ook beter te voorkomen dan te genezen zo als men dan zegt. Nou is één zakje per kast voldoende, en heb ik er iets te veel besteld, kijk maar:

Gratis roofmijt!

Maar Willie, waarom bestel je zo veel roofmijt dan? Nou, dat komt omdat het net zo voordelig is (of duur, het is maar hoe je het bekijkt) om er veel te bestellen als weinig. In ieder geval heb ik nogal wat over zoals je ziet. De eerste vijf mensen die me vertellen waarom ze ze nodig hebben, die kunnen ze gratis krijgen. Ik geef vijf keer vijf zakjes weg, dus stuur me een mail als je ze nodig hebt.

21 Centimeter

Zo hoog is de gemiddelde Mohammed in de CNNBS G-Kit XL op het moment. De 315 Watt CMH hangt nog steeds op dezelfde plek, alleen zijn de planten wat dichter naar de lamp gegroeid. Ik heb hem in de loop van de week opgevoerd van 50 procent naar 100 procent. De dames staan onder het 18/6 lichtschema (18 uur aan en 6 uur uit).

De gemiddelde temperatuur van afgelopen week was 24,89 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid van afgelopen week was 39,11 procent. Deze zie je in de grafiek op 26 januari omhoog schieten tot 30 januari wanneer de luchtvochtigheid weer dalende is. Dit kwam door het plaatsen van een schaal gevuld met water, die ik vergeten was aan te vullen. Het is dan wel weer mooi dat je dit dan meteen weer terug ziet in grafiek.

Om de luchtvochtigheid wat verder omhoog te krijgen heb ik wat extra ventilatoren op de schaal met water gericht. In deze schaal heb ik een wc rol met nog drie velletjes geplaatst om de verdamping verder te bevorderen. Volgende week maar eens kijken of het effect heeft gehad op de luchtvochtigheid. En dan niet vergeten bij te vullen.

De bewatering van de Mohammeds is aardig aan het oplopen. De dames drinken nu dagelijks zo’n 300 milliliter water per dag, met voeding van Plagron volgens het voedingsschema.

Sneeze vs. CNNBS G-Kit

Dan de andere en kleinere kweekkast. Daarin staan de Sneeze zaailingen en deze maken het sinds het verpotten weer goed. Tijdens het verpotten ging het namelijk niet helemaal lekker. Ik heb daarbij veel wortels gebroken en na de eerste dag onder de 150 Watt G-Bars lagen ze plat op de aarde. In de loop van de dag was ik nogmaals bij ze gaan kijken en toen stonden ze alweer recht op. Fieuw…

De drie Sneeze zijn deze week niet in de hoogte gegroeid; ze zijn dus nog steeds gemiddeld 10 centimeter. Ze hebben wel veel meer blad gekregen en dit is ook veel donkerder van kleur. Dit was ook de eerste volledige week onder de 150 Watt G-Bars. Mijn eerste indruk is erg goed want de planten reageren er super op!
Het armatuur is goed stevig en is open voor een goede luchtstroom. Pak de lamp alleen niet vast als deze net aan heeft gestaan, want dan is hij erg warm en dat doet auw!

Een mooi voordeel van de G-Bars, vind ik is dat er geen omvormer tussen zit. Kortom stekker draad en dan lamp. Geen extra kastje dat weer ruimte in beslag neemt en hitte uitstoot in je kleine kweekruimte. Er is alleen één nadeel en dat is dat de G-Bars strepen geven op mijn camerabeelden. Dit geeft een wat minder mooi beeld in de time lapse video’s. Als je zelf in de kast kijkt wanneer de lamp aanstaat is er niets van een schittering te zien.

In de kleine G-Kit…

…hangt de 150 Watt G-Bars op 25 centimeter boven de Sneeze planten. De gemiddelde temperatuur van afgelopen week was er 24,68 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 36,35 procent dat is erg laag maar de kleine plantjes drinken nog niet zo veel. De Sneeze krijgen 80 milliliter water per dag, nog zonder voeding voor deze week. Ik vind ze nog net iets te klein.

Volgende week in mijn kweekavontuur zullen we zien of de Mohammeds al gelijk op gaan. Kijken we of de Sneeze al groot genoeg zijn voor Plagron, en kijken we of ik de camera’s ook streeploos aan de praat kan krijgen…

Willie Wietman

(advertenties)