(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nu de oogst van zijn laatste kweek droog is, is het tijd voor Willie om de weegschaal erbij te pakken. Lees daarom snel wat de Mohammeds hebben opgeleverd en laat je meteen even informeren over Willies nieuwe kweekplannen. We kunnen alvast verklappen dat het een rondje Sneeze én Mohammed gaat worden, en dat is slechts het tipje van de spreekwoordelijke sluier…

Hartelijk maandag, hier ben ik weer – Willie Wietman – en wel met een nieuwe kweekronde in mijn grote CNNBS G-Kit XL kweekkast. De Mohammed stekken zien er deze week een stuk beter uit, en de Sneeze dames zijn lekker aan het strekken en bijna even groot als de stekken. Ik heb deze week ook het droognet geleegd en de inhoud gewogen. Genoeg te vertellen dus laten we maar gewoon van start gaan.

Legen en wegen

Ik ben dit keer van onderaf gestart met het leeghalen en wegen van het droogrek; zo bouw ik de spanning een beetje op. Op de vierde en onderste verdieping van het droognet lagen de kleinere onderste topjes te drogen. 21 gram schoon aan de haak. Op de derde verdieping lagen al wat mooiere toppen, samen met een gewicht van 75 gram.

Op de tweede verdieping lag een gewicht van 68 gram aan toppen en op de eerste verdieping lag bij elkaar nog eens 88 gram. Dat brengt het totaal op 252 gram lekkere Mohammed wiet. Tja, het is al een beetje wat ik had verwacht na het knippen van de dames: geen topoogst maar ook geen slechte.
Terugkijkend had het beter gekund als ik niet een beetje te veel water had gegeven. De planten die vlak voor de bloei te nat stonden waren ook de planten die wat minder wiet hebben opgebracht.
Dit was ook de aanleiding voor het aanschaffen van de Chilipulvers. Vanaf het moment dat ik de Chilipulvers gebruikte heb ik de planten niet meer te nat gezet. Helaas was het toen eigenlijk al te laat voor de planten die ik te veel vocht heb gegeven om een goede ontwikkeling door te maken. Het gebruik van de 6 liter plantenpotten heeft alles erg gevoelig gemaakt voor foutjes.

Deze ronde heb ik gelukkig geen last van toprot gehad, dus alles kan lekker in de lucht geblazen worden. Alles bij elkaar heb ik weer een hoop geleerd. Hoogste tijd om de lessen in de nieuwe kweekronde in de praktijk te gaan brengen!

Nieuwe Mohammeds op Deense bodem

De nieuwe ronde kweek ik weer Mohammeds zoals je al begrepen had. Ze staan al op een Deense bodem in plaats van schotels. Deze doet zoals je ziet al goed zijn werk, en de jongedames hebben een gemiddelde hoogte van 11 centimeter. Ze zien er na een slechte start nu eindelijk weer wat beter uit.

Hoe zit het nou precies met die Deense bodem? Hij lijkt wel te zweven? Nou, deze past qua afmetingen precies in de kast en kun je er zo in leggen. Maar omdat ik het zonde vind om het een gat in te borgen in de mooie G-Kit XL, heb ik geen afvoer heb gemaakt voor het overtollige water. Daarnaast is het zo dat de Deense bodem eigenlijk bij een kweektafel hoort. Het afwateringspunt (op de foto rood omcirkeld) ligt 2 centimeter lager dan de rest van de plaat, zodat hij niet vlak op de bodem kon liggen. Dit heb ik opgelost door er vier balkjes onder te lijmen, zodat ik de Deense bodem als lekbak kan gebruiken.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Het klimaat in mijn binnenvolkstuin begint natuurlijk met de stand en hoogte van de CMH binnenzon. Deze hangt 33 centimeter boven de dames op 50 procent van zijn (315 Watt) vermogen. De gemiddelde temperatuur was afgelopen week 24,25 graden Celsius.
De gemiddelde luchtvochtigheid was afgelopen week 44,10 procent. Dat is erg laag maar ik was in dezelfde ruimte ook wiet aan het drogen. Hierdoor moet ik de luchtvochtigheid in de kamer laag houden.

De bewatering gaat op gevoel; ik gebruik sinds vandaag de Chilipulver en hopelijk geeft dat een duidelijk beeld zonder vieze vingers. De Mohammeds krijgen 60 milliliter water per dag, indien nodig. De Sneeze plantjes zijn wat minder groot en drinken 30 milliliter water per dag, indien nodig.

Sneeze

De Sneeze plantjes hebben een eigen onderkomen gekregen, en staan in de CNNBS G-Kit met verhogingsset. Ik heb de kleine Sneeze-dames ook meteen in een grotere 11-literpot geplaatst. Helaas verliep dat alleen niet zoals ik in gedachten had, en zijn er veel wortels gebroken. Hopelijk herstellen ze snel. Aan hun binnenzon zal het zeker niet liggen want de 150 Watt G-Bars is er klaar voor. Hij hangt 28 centimeter boven de kleine plantjes van gemiddeld 10 centimeter ongeveer.

Twee CNNBS kweekkasten?

Deze kweekronde wordt dus een duokweek – niet alleen van twee soorten maar ook in twee kweekkasten. In de G-Kit XL met 315 Watt CMH ga ik aan de slag met acht Mohammeds. Deels om te kijken of meer planten nou meer opleveren – ik denk het niet maar we zullen het zien. Dit is dan ook de laatste keer voorlopig met de Mohammed.

In de G-kit met verhogingsset ga ik aan de slag met drie Sneeze planten. Deze komen onder de nieuwe 150 Watt G-Bars te staan. Ook hier ga ik aan de slag met de Chilipulvers, alleen maak hier hier nog gebruik van schotels onder de potten. De ventilatoren en de camera in de kweekkast werken op groene stroom die opgewekt wordt met twee zonnepanelen, en wordt opgeslagen. De Sneezes hebben een langere bloeiperiode dan de Mohammeds. Ze moeten echter wel tegelijk klaar zijn zodat alles weer in deze kast gedroogd kan worden. Dat wordt dus goed plannen met de start van het 12/12 lichtschema in iedere kast. Beide kasten zijn nu uitgerust met dataloggers, zodat het klimaat in de gaten gehouden kan worden. Ik ga proberen om een meter in beeld te krijgen op de time lapse video’s.

Daarover gesproken: natuurlijk heb ik ook deze week weer een video voor je. Met een nieuwe layout en een nieuw muziekje want het is natuurlijk ook een nieuwe kweek. Deze week is goed te zien dat de Mohammeds hersteld zijn en zin hebben om te groeien. De kleine Sneezes zijn lekker aan het strekken. Ze zijn voor het laatst in de CNNBS G-kit XL te zien, en zijn volgende week in hun eigen G-kit te bewonderen.

Volgende week in mijn kweekavontuur: krijgen de Mohammeds al voeding? Maken de drie kleine Sneeze planten het nog goed? En …huh… strepen in beeld?

Willie Wietman

(advertenties)