(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hasjolie ofwel vloeibare cannabis concentraten zijn bezig aan een flinke opmars in een land waar je dat niet direct zou verwachten: Japan. Ondanks een zeer strenge drugswet, is er volgens de krant The Japan Times sprake van een ‘explosieve toename’ van de illegale invoer van wat ze daar ook wel ‘liquid marijuana’ noemen.

Japanners zijn dol op dabben

De politie en de douane in Japan komen het dus steeds vaker tegen op hun drugscontroles: concentraten. ‘Seizures of liquid marijuana surging in Japan‘, berichtte The Japan Times vorige woensdag. Alleen al de douane van hoofdstad Tokyo nam in 2020 naar schatting 45 keer zoveel (!) wietconcentraten in beslag. Een woordvoerder van de douane omschrijft de situatie tegenover persbureau Nippon.com als een ‘explosieve toename’.

Concentraten – zowel vloeibaar (hasjolie) als in vaste vorm (wax, shatter, BHO, dab) zijn uiteraard makkelijk te smokkelen dan gewonen wiettoppen. Het formaat is een stuk compacter en het stinkt bij lange na niet zo hard als wiet. Maar wellicht speelt ook het hoge THC-percentage een rol. Een doorsnee wiettop bevat ergens tussen de 1 en 30 procent van deze gewenste psychoactieve cannabinoïde, maar in concentraten kan dit percentagen oplopen tot wel 80 à 90 procent!

Smokkel concentraten explodeert, die van gewone wiet stort in

Geen wonder dat de autoriteiten zich zorgen maken, want Japan kent zeer strenge drugswetten, die sinds de invoering in 1948 (op bevel van de Amerikaans bezetter) nauwelijks zijn veranderd. Een beetje CBD is tegenwoordig wel toegestaan, maar verder niks: geen recreatieve cannabis en geen medicinale cannabis. Voor één joint kan een Japanner al in de gevangenis belanden! Op wiet betrapte buitenlanders worden voorgoed het land uitgezet. Voor het kweken van wietplanten – ongeacht de hoeveelheid – vlieg je zomaar 1 tot 7 jaar de bak in.

Uit de cijfers van de douane in Tokyo blijkt dat zij in heel 2019 slechts 400 gram cannabis concentraat in beslag namen. In de eerste helft van vorig jaar was dat al gestegen naar ongeveer 9 kilo. Nippon.com meldt dat dit eind november 2020 alweer is opgelopen naar 18 kilo. En dat terwijl ‘de hoeveelheid cannabis in het algemeen die het land binnenkomt, flink is gereduceerd door de corona pandemie – vanwege het ingestorte vliegverkeer voor passagiers en vracht’.

Steeds meer Japanners gepakt met cannabis, vooral jongeren

De vloeibare concentraten kwamen vaak in flesjes vermomd als honing en andere producten. ‘Wanneer de smokkel plaatsvindt in de vorm van toppen, is het makkelijk die met een röntgenfoto te detecteren’, zegt een douanebeambte tegen The Japan Times. ‘Wanneer het in flesjes zit echter, is het moeilijker te vinden.’

‘Veel gebruikers zijn jongeren’, zegt een woordvoerder van de Tokyo Metropolitan Police tegen de krant. ‘Mijn indruk is dat het gebruik in de afgelopen tien jaar breder is geworden.’ Ook hij wijst er op dat concentraten minder stinken dan gewone wiet.

In april 2020 maakte het National Police Agency bekend dat er met 4.321 personen die gearresteerd werden voor cannabis een nieuw Japans record was gevestigd. Ter vergelijking: in 2018 sloeg de politie nog slechts 743 mensen in de boeien vanwege wiet. Ook toen al maakten de autoriteiten zich vooral druk om de jongeren. Van de 4.321 individuen waren er 609 in de leeftijd 14 tot 19 jaar, en bijna tweeduizend waren twintigers.

Gearresteerd voor positief over wiet… schrijven

Volgens The Bharat Express News – die ook een politieagent citeert – kopen smokkelaars goedkope ‘liquid marijuana’ in het buitenland en verkopen ze het tegen veel hogere prijzen in Japan. ‘Desalniettemin zal de politie samen met de douane en andere autoriteiten de repressie opvoeren’, klinkt het enigszins dreigend.

En ze menen het in Japan hoor. Afgelopen herfst nog werd een stelletje van 32 en 37 jaar oud gearresteerd en vervolgd, simpelweg omdat ze zo’n 800 positieve berichten over cannabis op sociale media hadden gepost. In totaal konden slechts 80 mensen die lofzang op wiet zien, maar dat dondert daar niet. Het koppel werd gepakt dankzij een anti-drugswet met de langste naam die we ooit hebben gezien (zeker in de Engelse vertaling), namelijk de:

‘Act Concerning Special Provisions for the Narcotics and Psychotropics Control Act and Other Matters for the Prevention of Activities Encouraging Illicit Conducts and Other Activities Involving Controlled Substances through International Cooperation’

[openingsbeeld: Roxana Gonzalez/Shutterstock]
(advertentie)