(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Woensdag vertrok Donald Trump via de achteruitgang uit het Witte Huis, president af. Maar toch heeft de oranje twitterkoning net voor het einde van zijn termijn nog een formidabele goede daad verricht: gratie voor twaalf federale gevangenen die vast zaten voor cannabis! Zes lucky bastards ontsnappen zo zelfs aan levenslange opsluiting, dankzij The Donald.

Trump en cannabis

Wij zullen ons Donald Trump nou niet direct herinneren als een president die het beste voorhad met cannabis. Eigenlijk hebben we er tijdens zijn 4 jaar als president van de VS nauwelijks iets over gehoord. Maar zie; in letterlijk zijn laatste uren in het Witte Huis verleent hij zomaar gratie aan 12 mensen die in federale gevangenissen hun dagen slijten wegens ‘cannabis misdrijven’.

Daaronder dus ook zes mensen die levenslang zouden moeten brommen in de bak voor wiet, zo maakte de scheidende president woensdag bekend. We lopen de twaalf even in vogelvlucht na, dan krijg je een beter idee van wie, wat en waarom in godsnaam.

Lynn Barney (1) en Ferrel Damon (2)

Onder degenen die The Donald eeuwig dankbaar zullen zijn, zit bijvoorbeeld Lynn Barney. Hij moest – vanwege een eerdere strafrechtelijke veroordeling – 35 maanden zitten voor het bezit van een vuurwapen. Die eerdere veroordeling echter, betrof het verkopen van een kleine hoeveelheid wiet. De gratie voor Barney werd gesteund door ‘leden van Utah’s zakelijke gemeenschap en senator Mike Lee’, meldt de website Ganjapreneur.

Ferrel Damon is één van die zes lucky bastards die niet de rest van zijn leven in de gevangenis hoeft te verblijven dankzij Trumps laatste actie. Zijn vrijlating werd dan ook ondersteund door nota bene de man die hem vervolgd heeft: voormalig openbaar federaal aanklager Sam Sheldon. Die schreef dat hij ‘sterk gelooft dat Scott geen verplicht opgelegde levenslange celstraf verdient’. Scott heeft er trouwens al negen jaar bajes opzitten vanwege zijn veroordeling wegens ‘intent to distribute marijuana’.

John Knock (3)

Nog wreder was het lot (tot gisteren dan) dat John Knock trof, eveneens opgezadeld met levenslang. Knock bivakkeerde al 24 jaar in een federale gevangenis, ondanks dat het een ‘misdrijf’ betrof waaraan alleen cannabis aan te pas kwam, wat niet-gewelddadig was en bovendien pas zijn eerste strafrechtelijke misstap was! De inmiddels 73-jarige gevangene voltooide tijdens zijn verblijf achter de tralies een universitaire opleiding. In het persbericht dat het Witte Huis over de gratiegolf verspreidde, staat dat Knock ‘een voorbeeldige geschiedenis kent in de gevangenis, met nul (sic) gerapporteerde incidenten’.

Doet ie toch nog wat goeds voor ons soort mensen op zijn laatste dag als machtigste man op aarde …

Anthony DeJohn (4), Corvain Cooper (5) en Way Quoe Long (6)

Ook Anthony DeJohn kreeg levenslang voor ‘samenzwering om wiet te distribueren’, waarvan hij er al 13 jaar achter de kiezen heeft. ‘DeJohn heeft een smetteloos disciplinair strafblad (in de gevangenis zelf uiteraard) en wordt gewaardeerd voor zijn voortreffelijke werkethos tijdens zijn gevangenschap.’ Aldus het Witte Huis.

Meer dan zeven jaar zat Corvain Cooper – eveneens levenslang op zak – al te brommen, en dat voor een ‘niet-gewelddadige deelname aan een samenzwering om wiet te verkopen’, aldus Donald Trump op zijn laatste actieve dag als president van de VS. Het Witte Huis voegt er nog aan toe dat Cooper nu 41 jaar oud is en vader van twee dochters.

Way Quoe Long, 58 jaar oud en ook al voor een niet-gewelddadig cannabismisdrijf (kweken en dealen) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar, mag ook weer buiten gaan knikkeren. Beetje laat wellicht, want hij had er al de helft van zijn straf opzitten.

Michael Pelletier (7), Craig Cesal (8), Brian Simmons (9), James Romans (10), Jonathon Braun (11) en Noah Kleinman 12)

Michael Pelletier kreeg 30 jaar voor wiet dealen, maar mag van Donald Trump nu na 12 jaar naar huis. Craig Cesal kreeg bijna twintig jaar geleden (toen we dus toch al echt in de 21e eeuw leefden) levenslang opgelegd, omdat hij tractor-trailers verhuurde (!) aan wietsmokkelaars. Nu is Cesal al superblij dat hij bij het aanstaande huwelijk van zijn dochter kan zijn.

Ook nog op de laatste dag van Trump’s presidentschap verblijd met gratie: Brian Simmons (15 jaar voor wietteelt en distributie), James Romans (levenslang voor verkoop wiet), Jonathon Braun (10 jaar voor samenzwering om wiet te importeren en witwassen) en tot slot Noah Kleinman, die nadat hij 6 van de opgelegde 20 jaar straf heeft uitgezeten wegens een niet-gewelddadige ‘misdaad’ om cannabis te distribueren.

Twaalf geluksvogels! Je zou het bijna jammer gaan vinden dat Donald Trump niet wat langer aan de macht mocht blijven, als ie ook zo bezig kan zijn vanuit het Witte Huis. Bijna dan toch…

[foto: arindambanerjee/Shutterstock]
(advertentie)