(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nergens anders in Europa wordt er (relatief gezien) zoveel geblowd als in Frankrijk, ondanks dat de straffen voor cannabis tot de strengste binnen de EU behoren. Je zou dus kunnen stellen dat afschrikking niet werkt. Juist daarom start een groep parlementariërs van diverse partijen een initiatief om het debat te veranderen en daarvoor – schrik niet – wordt de bevolking gevraagd mee te denken!

Wat wil dat volk nu (met wiet)?

De internationaal actieve zender France24 kopt over dit initiatief zelfs: ‘France launches public consultation on legalising cannabis‘, dus die draaien er niet omheen over de insteek. Het Franse parlement lanceerde vorige week een online enquête op hun officiële website om de mening van het volk te achterhalen over wat nou te doen met die vermaledijde wiet.

Onder de fraaie titel ‘Réglementation et impact des différents usages du cannabis‘ mag elke Franse burger sinds 13 januari zijn of haar mening laten horen, zodat de politici in hun ivoren torens een beter begrip krijgen ten aanzien van ‘recreatief cannabisgebruik’.

Daar kunnen we wel besmuikt om gniffelen, maar we zien het in Nederland nog niet zo snel gebeuren dat de politiek vraagt om de mening van het volk over wiet. Laat staan dat zij zich er iets van zou aantrekken; tweederde van de Nederlanders is immers gewoon voor legalisering van wiet maar in het parlement is het andersom en wil tweederde er niets van weten.

Vragen over huidige cannabisbeleid

Soit. Terug naar la douce France, waar de burger tot 28 februari zijn wietmening mag laten horen aan de politieke elite in Parijs. France24 meldt dat nu (na een weekje) al meer dan 175.000 (!) Fransen dit gedaan hebben, terwijl normaal zo’n 30.000 mensen op zulke initiatieven reageren.

Er staat een dozijn vragen op de site, waaronder bijvoorbeeld deze: ‘Vind jij dat het huidige cannabisbeleid effectief is in het gevecht tegen drugssmokkel?’ Hahaha, humor hebben ze wel daar.

Een andere vraag: ‘denk je dat de risico’s die geassocieerd worden met cannabis hetzelfde, minder serieus of meer serieus zijn dan de risico’s van alcohol?’ Enzovoorts. Het zou ons zeer verbazen als hier niet een positief (stem)advies voor de nationale politiek uitrolt ten aanzien van de legalisering van recreatieve wiet.

Op de website van het parlement kan het volk zijn mening over wiet droppen…

Politieke elite versus het volk

Parlementariër namens het departement Essonne én leider van het ‘cannabisproject’ is Robin Reda. Tegen persbureau AFP zegt hij dat een rapport met de resultaten eind maart, begin april beschikbaar komt. ‘Het doel is om het debat zo geïnformeerd mogelijk aan te gaan.’ Hij hoopt dat zoveel mogelijk mensen meedoen ook, want dat zal het succes van de enquête bepalen.

Caroline Janvier, lid van president Macron’s partij La République En Marche en ook van het wietcommittee  gaat het vooral om extra gegevens van de bevolking, meer dan er normaal beschikbaar komt via opiniepeilingen. Tegen France24 zegt zij: ‘Misschien bevestigt het ons geloof dat de Franse politieke klasse minder sympathiek staat tegenover het gebruik van recreatieve cannabis dan het publiek.’

Medicinale cannabis

De parlementaire groep achter het cannabisproject geeft half februari al opening van zaken over hun onderzoeken naar het gebruik van medicinale wiet (inclusief CBD-producten). Frankrijk heeft eerder geprobeerd om zulke producten te verbannen, maar in november bleek dit toch niet door de beugel van de EU te kunnen.

LEES OOK:  Europese Hof van Justitie verklaart CBD importverbod in Frankrijk ongeldig

Iets eerder nog waren de Franse politici al overstag gegaan ten aanzien van mediwiet. De Assemblée nationale (zeg maar de Tweede Kamer van Frankrijk) keurde een experiment goed, waarbij liefst drieduizend patiënten GRATIS hun cannabis krijgen (wel in niet-rookbare vorm voor de zekerheid, haha). Eigenlijk zou dit vanaf maart moeten starten, maar ja… corona.

LEES OOK:  Frankrijk: gratis wiet voor 3.000 patiënten vanaf maart 2021

Thuisbezorgen van wiet rukt op dankzij corona

Op het moment echter, is de consumptie, bezit en verkoop van recreatieve cannabis illegaal in Frankrijk. Ondanks de soms belachelijk strenge straffen, blijkt uit onderzoek van de nationale drugswaakhond l’OFDT dat meer dan een kwart van alle volwassenen in Frankrijk de drug heeft geprobeerd en dat minimaal 5 miljoen Fransen minstens één keer per maand cannabis gebruiken.

En de Fransen zijn ook gedurende de coronacrisis blijven blowen, meldt de website The Connexion. Bovendien signaleert socioloog Clément Gérome een nieuwe ontwikkeling dankzij covid-19: thuisbezorging van wiet in plaats van op de starten en pleinen. Voorheen voorbehouden aan grote steden als Parijs, maar nu is de ding-dong-dealer doorgedrongen tot ‘kleinere steden en semi-landelijke gebieden’.

Maar met die thuisbezorging noem je direct ook een uitstekende reden voor het cannabis volksonderzoek waar dit artikel eigenlijk over gaat. Want de mobiele 06-dealer brengt natuurlijk net zo makkelijk coke of xtc langs bij de mensen thuis. En je zult zien dat die Fransen uiteindelijk nog eerder wiet legaliseren dan wij hier in de koude, natte Hollandse klei…

[openingsbeeld: svtdesign/Shutterstock]
(advertenties)