(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zijn nieuwskoppen waar je in eerste instantie enorm van schrikt. ‘Man verstopt drugs in tasje 2-jarig kind‘ (RTL) of ‘Man verstopt drugs in tasje 2-jarig neefje‘ (Telegraaf). Watskeburt, met wat voor een monster uit Schiedam hebben wij hier te maken?! Nou, met iemand die wiet – 41 gram slechts – verstopt had in een tasje en dat tasje had zijn neefje van twee toevallig omhangen… Ofwel, dat wordt weer eens leuk geframed door de politie, die het bericht zondagochtend zelf de wereld in hielp.

Politie wil en moet scoren met drugs

Als je bewust ‘drugs’ en ‘kinderen’ in één zin zet, ben je uit op effectbejag. En daar lijkt het toch wel weer op als we het originele politiebericht lezen, dat begint met de aanhef ‘Man verstopt drugs bij tweejarig kind’. Wat een klootzak, denk je dan, hoe kom je erbij om een kleine dreumes in te zetten voor je coke- of pillenhandeltje?!

Maar het ligt in de praktijk van de ‘Hollandse Hennepoorlog’ toch net even iets genuanceerder.

Vals rijbewijs

Zaterdagmiddag 16 januari rond 17 uur dwingen agenten in Halsteren een ‘verdachte’ tot stoppen, die in een auto met Belgisch kenteken rijdt. Waarom dat een reden tot controle zou moeten zijn weten we verder niet – Halsteren ligt tenslotte slechts op en kippeneindje van de grens met de zuiderburen – maar het blijkt dat het Belgische rijbewijs van de 32-jarige man vals is.

Uiteraard is het valse rijbewijs wel reden voor de agenten om extra te gaan controleren, te meer omdat er een tweejarig jochie meerijdt met de Schiedammer. De politie: ‘Het jongetje had een tasje om. Omdat daar een sterke henneplucht vanaf kwam werd op het politiebureau besloten het tasje te onderzoeken, er bleek 41 gram hennep in te zitten.’

De ene drug is net de andere (niet)

Hennep ofwel wiet. Je kan het ook lekker vaag houden en het ‘drugs’ noemen, zoals de politie later dus prominent in de kop van haar persbericht zet. ‘Drugs’ is een fijn zogeheten containerbegrip, waarbij alles mogelijk is: van crystal meth tot … eh, cannabis bij wijze van spreken.

Enige nuance wordt liever niet gemaakt, anders zou het klootjesvolk eens kunnen denken dat wij in Nederland al 45 jaar een scheiding maken tussen soft- en harddrugs en wiet nou toch echt iets anders is (en betekent in de oren van het volk) dan pak ‘m beet cocaïne, xtc of speed.

De politie maakt van een mug (wat valse papieren + 41 gram wiet) graag een drugsdinosaurus, want dat past uitstekend in de vuile propagandaoorlog… [beeld: Alena A/Shutterstock]

Kind weggehaald bij ouders om 41 gram wiet (van een ander)

‘Bij fouillering van de verdachte kwamen er nog twee valse identiteitsbewijzen tevoorschijn uit zijn onderbroek’, meldt de politie ons verder over deze zaak in de gemeente Bergen op Zoom. De Schiedammer houdt blijkbaar van onorthodoxe verstopplekken: 41 gram wiet in een tasje bij een dreumes van 2 en 2 valse ID’s in zijn eigen onderbroek.

Maar voor de hol geslagen opsporingsambtenaren in tijden van een ‘drugsoorlog’ of ‘strijd tegen ondermijning’ is vals papierwerk plus een kleine hoeveelheid wiet reden voor keiharde sancties (nog los van het framen dat deze gewetenloze man ‘drugs’ op zijn neefje verstopt).

De klapper komt nog. De politie: ‘Het jongetje, vermoedelijk het neefje van de verdachte, is na overleg met de Kinderbescherming onttrokken aan het ouderlijk gezag en ergens anders onder gebracht. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.’

Hakken en framen in tijden van oorlog

Bam! Opnieuw een draconische maatregel voor ‘misdrijven’ die zulke felle acties nauwelijks rechtvaardigen, net als het uit huis zetten van wiettelers eigenlijk. Wanneer politie en justitie zo rücksichtlos zouden optreden tegen burgers die soortgelijke lichte vergrijpen op hun kerfstok zouden hebben in een andere verboden categorie dan ‘drugs’, dan zouden er waarschijnlijk nog maar weinig kinderen bij hun ouders wonen op het einde van het jaar.

En bovendien, zeg nou zelf: waar had de jongeman dan die 41 gram wiet moeten verstoppen? In de poes van zijn oma? Of in zijn eigen anus wellicht? Kortom, hier wordt weer eens gehakt en geframed dat het een lieve lust is.

Uiteraard nemen de mainstream media zulke frames gretig over, want ‘drugs’ en ‘kinderen’, dat doet het altijd goed in tijden van een (*ahum) ondermijnden drugsoorlog. Terwijl je toch zou denken dat we wel met alle mogelijke middelen een heel andere strijd zouden moeten voeren dezer dagen…

[openingsbeeld: Irondah/Shutterstock]
(advertentie)