(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dreigt de wietpas – geen toegang voor niet-Nederlanders in coffeeshops – ook voor steden rondom Amsterdam? De hoofdstad is van plan om buitenlandse toeristen te verbieden om daar cannabis te kopen, en dat plan baart buurgemeenten nu al zorgen. Zo maakt de VVD in Haarlem zich druk over het waterbedeffect, ofwel dat de toeristen even de trein vanuit Mokum pakken om in de Spaarnestad wiet of hasj te gaan kopen en wellicht op daar alvast op roken. En dat zou wel eens ongewenste ‘overlast’ kunnen geven.

Haarlem vreest waterbedeffect door Amsterdam

Omdat CNNBS gevestigd is in Haarlem viel ons ook op een artikel op de voorpagina van het lokale krantje Haarlemsweekblad.nl  van 19 januari, met de ietwat onheilspellende kop ‘VVD stelt vragen over Amsterdams coffeeshopbeleid’. Het blijkt dat men zich in Haarlem – 160.000 inwoners en 16 coffeeshops, geen wietpas – zorgen maakt over ‘de gevolgen die het nieuwe Amsterdamse coffeeshopbeleid kan hebben’.

Volgens de VVD zal de toeristenstroom die zich nu nog laaft aan de tientallen coffeeshops in de hoofdstad bij een verbod aldaar ‘naar coffeeshops in de omliggende gemeenten gaan. Dit heet het ‘Waterbed-Effect’. En dan komt Haarlem al snel in beeld’, aldus de liberalen.

Wat is de bedoeling van burgemeester Halsema in Amsterdam?

Eerst nog kort wat burgemeester Femke Halsema van plan is en waarover de gemeenteraad van Amsterdam deze week nog vergadert. Door haar voorstel om buitenlanders te verbieden om in de coffeeshops te komen, moet er een kleinschaligere cannabismarkt ontstaan met minder vraag, minder aanbod en een lokale regulering van de achterdeur.

Dat laatste heeft Haarlem trouwens al langer, een keurmerk voor coffeeshops zodat zij bijvoorbeeld een grotere handelsvoorraad dan 500 gram in huis mogen hebben. Daarmee wil Halsema ‘criminele invloeden terugdringen en de verhoudingen tussen bewoners en bezoekers meer in evenwicht brengen’.

Haarlem vreest overlast van buitenlandse toeristen die in de stad komen cannabis-shoppen (en roken) als dat in het nabij gelegen Amsterdam verboden wordt… [foto: AsiaTravel/Shutterstock]

Ook de afgelopen jaren is er al sprake van een waterbedeffect

De Haarlemse VVD maakt zich zorgen over dat waterbedeffect, want volgens hen blijkt uit een onderzoek in 2016 dat er nu ook al sprake is van cannabis toeristen die buiten Amsterdam shoppen – een rechtstreeks gevolg van het sluiten van tientallen coffeeshops in het stadscentrum in de laatste negen jaar. Een effect dat alleen maar heftiger zal worden als er nergens in Amsterdam één van de 46 miljoen jaarlijkse toeristen welkom is.

De Haarlemse VVD ziet de bui dus al hangen en stelt vragen aan B&W. Of de gemeente ook een waterbedeffect vreest, of er contact is geweest met Amsterdam en vooral hoe ‘burgemeester Wienen denkt bij een waterbedeffect eventuele overlast te voorkomen?’

Gaan andere steden in de Randstad nu ook toeristen weren?

Het kan het begin zijn van een gevaarlijke ontwikkeling, vrezen wij. Voor je het weet nemen de coffeeshopgemeenten in de buurt van Amsterdam de idiote maatregel (die zeer ongastvrij is en de straathandel aanjaagt) van Halsema over en voeren ook een ‘Ingezetenen-criterium’ in. Ofwel die verschrikkelijke wietpas van voormalig VVD-minster van Justitie Ivo Opstelten. Met alle gevolgen van dien: ook overlast en extra straathandel in (soft)drugs in die gemeenten!

En dat zal zich niet alleen tot Haarlem – op een stief kwartiertje treinen van Amsterdam – beperken. Immers, ook Zaanstad, Alkmaar, Leiden, Hoofddorp, Utrecht, Hilversum en zelfs Den Haag en Rotterdam liggen op relatief korte afstand van de hoofdstad en zijn goed met het OV bereikbaar… op afstanden die zeker voor de buitenlandse toeristen vaak kippeneindjes zijn.

[openingsbeeld: karen roach/Shutterstock]
(advertentie)