(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In huize Wietman stond de afgelopen week in het teken van de oogst van de Mohammeds, en natuurlijk de nieuwe kweekronde. Na alles goed en wel geknipt te hebben wordt de grote kweekkast schoongemaakt en komt er een Deense bodem in. Wat, en waarom dat is heeft hoor je natuurlijk van Willie zelf. 

Het doek is gevallen voor de Mohammeds, en wel na een bloeitijd van zeven weken en 2 dagen. De laatste dagen deden de dames niet zoveel meer en de nieuwe plantjes stonden er ook al weer klaar voor. Het was een drukke week in huize Wietman.

Willie Wietman, kapper

Voor ik aan de slag kon gaan heb ik de kamer waar de kweekkast staat en waar ik ga knippen eerst goed schoongemaakt. Als je dan wat laat vallen plakt er tenminste geen haar of stof aan. Daarna was het tijd om de gewone CNNBS G-kit (met verhogingsset) uit de andere kamer erbij te halen. Hierin staan de nieuwe Mohammed stekjes in en drie Sneeze zaailingen. Deze moeten samen met de G-Bars 150 Watt even uit de kast, zodat ik daar mijn droognet kan ophangen.

 

Afgelopen dinsdagavond ben ik van start gegaan met het oogsten van de zes Mohammeds. Na het knippen van de eerste vier dames vond ik het mooi geweest voor de dag. Het was inmiddels al diep in de nacht en ik kreeg wat last van mijn rug na vier uur in één houding zitten. Ik zat alleen met een probleem: de jonge plantjes stonden nog op de grond en zaten al een paar uurtjes zonder licht. Ik heb ze toen maar bij de twee overgebleven Mohammeds, in de G-kit XL gezet.

De volgende avond ben ik met de ander twee dames verder gegaan. Nu ik wat scherper en alerter was viel mij iets op: de Mohammeds links en rechts achterin hebben te nat gestaan. Ik had het een tijd geleden al gemerkt maar dacht dat dat na een weekje zonder water over was. Het tegendeel is waar; deze twee dames hadden de helft minder toppen, en de aarde bleek ook veel minder wortels te hebben. Te veel water is duidelijk niet goed voor de ontwikkeling, dus kijk uit als er vocht in je schotels blijft staan!

De oogst

Laten we eens een kijkje in het droognet nemen. Op de eerste laag liggen de net vers geoogste toppen op de tweede laag liggen die van de vorige dag. De derde laag ligt ook redelijk vol, en op de vierde laag liggen de kleine toppen die aan de onderkant van de planten groeiden. Dit is minder goed geknipt maar dat maakt niet uit. Ik ben van plan om er olie van te maken, dus dan hoeft het niet zo netjes.

Het is toch een redelijk goede oogst geworden, als ik zo naar de inhoud van het droognet kijk. Het zal niet in mijn top drie van opbrengsten eindigen maar ik hoef voorlopig niet naar de coffeeshop. Het duurt helaas nog wel een kleine week voor het goed droog is, dus het gewicht hou je van me tegoed.

Op z’n Deens

Nadat ik de kamer weer schoongemaakt had, was het tijd om ook de G-kit XL eens goed schoon te maken. Ik had deze kweekronde erg veel voedingswater gemorst met de nodige vlekken tot gevolg. Gelukkig zijn de CNNBS kweekkasten waterbestendig.
Om het water in het vervolg op te vangen heb ik een Deense bodem gekocht. Mocht ik nu morsen komt het op deze bodem terecht en blijft de kast lekker schoon. De Deense bodem zelf kan uit de kast, dus hoef ik niet op mijn knieën om hem schoon te maken.

Nog een voordeel van de Deense bodem is dat het overtollige voedingswater in de bodem wegloopt, en dus niet in de schotels blijft staan. Ik heb de Mohammed stekjes grotere potten gegeven van 11 liter. Deze ronde had ik 6-literpotten en dat was niet optimaal. De drie Sneeze zaailingen laat ik nog even in hun kleine potjes.

De kweeklamp (315W CMH) hangt op een hoogte van 40 centimeter boven de stekken, en op 50 procent van het vermogen. Het is me namelijk opgevallen dat wietplanten niet van lichtschokken houden. Om dat probleem straks niet te hebben met de Sneeze heb ik de 315 Watt CMH alvast op 150 Watt gezet, zodat het enigszins overeenkomt met de 150 Watt G-Bars waar ze straks onder komen te staan in de kleinere kweekkast. De kleintjes zijn gemiddeld 10 centimeter hoog en drinken op het moment alleen water. De bewatering gaat nu op gevoel want de Chilipulvers zijn niet bedoeld voor baby plantjes. Later in de kweek zal ik ze zeker weer gebruiken.

Klimaatje

Een overzicht van het klimaat van deze kweekronde. Helaas is deze in twee grafieken gesplitst door een lege batterij maar het geeft alsnog een duidelijk beeld van het verloop van het klimaat van deze kweekronde. Het was lekker warm met iets koelere temperaturen aan het einde van de kweekronde. De luchtvochtigheid was redelijk binnen de marges met een droog einde.

(K)weekvideo

Deze week is het geen kweekvideo van een week maar van de gehele kweekronde. Ik heb de 13 weken in een time lapse van 5 minuten gestopt. De Mohammeds groeien en bloeien hierdoor lekker snel. Mocht het je wat te snel gaan, dan is er ook een playlist zodat je elke week rustig kan bewonderen.. Kijk en geniet, en vergeet niet even op like te duwen…

Volgende week in mijn kweekavontuur: de opbrengst van de oogst in grammen. Staan de Sneeze planten al in hun eigen kast? Het geniale plan achter deze kweekronde 😉

Willie Wietman

(advertentie)