(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

‘Police were conducting enquiries in Commercial Street, Oswaldtwistle when they noticed a “death smell” emanating from a warehouse’, kopt de Lancashire Post de dag voor Sinterklaas. Kijk, dan trek je onze aandacht wel. Zeker als we dankzij Google’s news alert al weten dat het iets met wiet te maken móet hebben. Snel de Noordzee overwippen en uitvogelen wat er daar naar de dood stinkt – het zal de wiet toch zeker niet zijn?!

200 kg skunk cannabis + 200 kg cannabis resin

Maar het is de wiet wel mensen, echt waar. Nou ja, ook niet helemaal. We gaan terug naar de eerste coronazomer, naar 26 augustus 2020 om precies te zijn. Op de Commercial Street in het plaatsje Oswaldtwistle – 12.530 inwoners – was de politie die dag bezig met wat de politie zoal doet op straat, toen ze ineens een ‘lijkengeur’ roken die uit een pakhuis vandaan leek te komen.

Toen ze nog dichterbij kwamen bij de stinkende unit – A2Z Meats Ltd genaamd – ontdekten de dienders ‘ontelbare dozen’, waarin bij nadere inspectie geen lijk(en) maar wiet en hasj verborgen zat.

Niet te zuinig ook, want de weegschaal tikte uiteindelijk 200 kilo ‘skunk cannabis’ aan (met die term wordt sterke binnenwiet in de UK meestal omschreven) plus nog eens 200 kilo ‘cannabis resin’ (das de hasj). In totaal 400 kilo verboden cannabis, volgens de autoriteiten goed voor 3,8 miljoen euro.

De in totaal 400 kilo Britse ‘lijkenwiet’ netjes uitgestald door Oom Agent…

Wat meurde er dan naar de dood daar?

Maar die lijkengeur dan die de politie had opgesnoven? Die blijkt afkomstig van een ‘grote partij bedorven vlees’. Het bedrijf A2Z Meats Ltd blijkt door drie mannen te zijn opgezet als facade voor omvangrijke handel in wiet en hasj.

Uit flesjes drinken en handschoenen uit het pakhuis die op DNA werden getest, bleek ook nog eens dat het oLIJKe trio onmiskenbaar kon worden aangewezen als de eigenaren van de 200 + 200 kilo. Ook data van hun mobiele telefoons linkten de drie aan het ‘misdrijf’.

Lange celstraffen voor cannabishandel

Afgelopen week moesten de mannen voor de rechter komen (een vierde verdacht wordt begin volgend jaar pas berecht). In Groot-Brittannië is de wet nogal streng voor mensen die in wiet en hasj handelen, getuige ook dit citaat van de aanklagers: ‘The only thing which motivated these men was greed’.

Uiteindelijk rolde dit vonnis eruit in Preston Crown Court:

  • Badrul Alam (35 jaar) krijgt 3 jaar + 6 maanden cel
  • Ismail Ahmed (36 jaar) krijgt 3 jaar + 9 maanden cel
  • Yamin Patel (34 jaar) krijgt 4 jaar cel

Dit olijke trio zien we voorlopig niet meer op straat lopen…

Misery

Dat de war on drugs nog altijd stevig woedt op het Britse eiland, blijkt ook uit het commentaar op deze rechtszaak van politiechef Tim Brown in de media:

“While not Class A drugs, the sale of cannabis leads to exactly the same type of violence, exploitation and funding of serious and organised crime. It causes misery in communities and leads to vulnerable people being taken advantage of”

Yep, daar zijn ze er ook nog lang niet klaar mee…

(advertenties)