(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel inmiddels 7 op de 10 Amerikanen voor legale wiet zijn en cannabis ook al in 38 van de 50 staten daadwerkelijk gelegaliseerd is (medicinaal en/of recreatief), ging de Drug Enforcement Administration (DEA) vorig jaar ouderwets tekeer. Vergeleken met de jaren ervoor waren er veel meer arrestaties wegens cannabis en werden er ook meer planten en wiettoppen in beslag genomen. 

Domestic Cannabis Eradication/Suppression Program floreert

Eigenlijk is het natuurlijk van de zotte dat president Joe Biden nog niet zijn steun voor federale legalisatie van cannabis heeft uitgesproken, ondanks dat het volk en zijn eigen Democraten – met een meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden – voorstander zijn van legale wiet.

Daardoor blijven de drugsagenten van de DEA jagen op wiet(planten) en mensen. De activistische cannabiswebsite MarijuanaMoment bericht maandag dat de DEA zelfs nog harder tekeer is gegaan in 2021 dan in de jaren daarvoor.

Bij de DEA is een speciale afdeling die zich uitsluitend met het bestrijden van onze geliefde plant bezighoudt: Domestic Cannabis Eradication/Suppression Program. De naam zegt het al hè, uitroeien en onderdrukken. De allereerste zin die je op hun website leest: ‘Marijuana is the only major drug of abuse grown within the U.S. borders.’ Nou dan weet je het wel weer, hier moet hard tegen worden opgetreden.

5,5 miljoen planten en 337 ton wiet in beslag genomen

Dat is aardig gelukt ook helaas, zo blijkt uit hun jaarlijkse rapport dat deze week verscheen. Vorig jaar vernietigde het agentschap 5,5 miljoen wietplanten, bijna 1 miljoen méér dan in 2020 het geval was. Ook het aantal door de DEA gearresteerde wietmensen steeg met duizend naar ongeveer 6.600 in 2021. Bij het aantal kilo’s in beslag genomen ‘processed marijuana’ (wiettoppen) is het helemaal feest: werd er in 2020 nog 120.290 kilo wiet afgepakt, vorig jaar verdriedubbelde (!) dat naar liefst 337.436 kilo.

Belachelijke trend(breuk) en belachelijke hoeveelheden, zeker als je weet hoe weinig steun de war on drugs nog heeft onder de bevolking en in het Amerikaanse Congres.

‘Careers’ … wie wil er nou nog zulk vies werk doen in 2022?

De DEA spoort niet meer

Bij pro-legalisatie lobbygroep NORML is directeur Paul Armentano dan ook bepaald niet blij. “In een tijd waar de overweldigende meerderheid van kiezers legalisatie steunt en waar meer en meer staten – en zelf leden van het Congres – in deze richting bewegen, is het verontrustend om te zien dat federale agenten en hun lokale partners de koers ombuigen en hun cannabisbestrijding intensiveren.”

Dat de DEA een eigenwijs stuk vreten is, blijkt ook als je hun ‘prestaties’ afzet tegen de cannabisactiviteiten van andere federale instanties tijdens de legalisatiegolf. Zo zien we bij de FBI een duidelijke afname van het aantal wietarrestaties. En de Congressional Research Service rapporteert dat de verspreiding van legale cannabis-staten in de VS gecombineerd met internationale hervormingen, de vraag naar illegale wiet uit Mexico heeft verminderd. Iets wat de DEA trouwens ook zelf heeft toegegeven…

‘The solution is beyond obvious’

De politieke directeur van NORML, Morgan Fox, omschrijft de voortdurende DEA-waanzin anno nu eigenlijk het allerbeste:

“The fact that these interdiction efforts are growing—at great cost to the taxpayer—despite increasing momentum for legalization is a testament to the failure of federal prohibition and unnecessarily burdensome state regulatory policies. The solutions to this situation are beyond obvious at this point, and they don’t involve law enforcement officers putting themselves at risk by dropping out of helicopters or conducting armed raids”

Welja, kan iemand die Joe Biden effe wakker schudden alstublieft?

[openingsfoto: Joa Souza/Shutterstock]
(advertenties)