(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Behalve dat de Russen niet van nazi’s en fascisten bij de buren houden, moeten ze ook niks weten van wiet. Dat heeft de Amerikaanse leraar Marc Fogel – die lesgeeft in Moskou – afgelopen jaar wel gemerkt. Nadat ie vorige zomer op het vliegveld gepakt werd met wiet, veroordeelde een rechtbank in de Russische hoofdstad hem einde vorige week tot liefst 14 jaar gevangenisstraf wegens ‘grootschalige smokkel van cannabis’. Het gaat echter om medicinale cannabis (wiet en olie) die de onderwijzer op Amerikaans doktersvoorschrift gebruikt.

IJskoude oorlog

De Koude Oorlog tussen de beide grootmachten dendert dus gewoon door, ook al is er inmiddels sprake van een echte oorlog waarbij de Russen betrokken zijn. De veroordeling van Marc Fogel komt dus op een moment dat de spanningen tussen de VS en Rusland sowieso al te snijden zijn.

Of dat heeft bijgedragen aan de idiote straf die Fogel donderdag kreeg van de rechters van de Khimki rechtbank in Moskou weten we niet. ‘De Amerikaanse burger Fogel is schuldig bevonden’, verklaarde de rechtbank simpelweg afgelopen donderdag, zo berichten Amerikaanse nieuwszenders.

Hij pleegde ‘grootschalige drugssmokkel’ door de Russische grens over te steken en is eveneens schuldig aan ‘grootschalige illegale opslag van drugs zonder een commercieel doel’.

Mediwiet op recept is in Rusland drugssmokkel

Pas in januari van dit jaar verklaarden de Russische autoriteiten überhaupt dat het Marc Fogel is, die door douane-agenten werd gearresteerd toen ie samen met zijn vrouw vanuit New York arriveerde op het Sheremetyevo vliegveld in Moskou. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken had Fogel wiet en hasjolie verstopt in contactlens-doosjes en vullingen voor e-sigaretten. Dit gebeurde dus al in augustus 2021.

Op deze vrijgegeven foto van het ministerie van Binnenlandse Zaken zien we Marc Fogel op het moment dat ie gepakt wordt met wiet op het vliegveld van Moskou…

Fogel, die lesgeeft aan de Anglo-American School of Moscow, bezweert dat de wiet bedoeld was voor medische doeleinden en dat het na een rugoperatie door een arts was voorgeschreven in de VS. Maar helaas is mediwiet simpelweg verboden bij Poetin thuis, iets wat Fogel zegt niet te hebben geweten.

Wat de zaak extra vreemd maakt, is dat de Russen claimen dat Fogel in dienst was van de Amerikaanse ambassade in Moskou en tot mei 2021 kon profiteren van diplomatieke onschendbaarheid.

14 jaar de cel in vanwege 17 gram wiet?

Tegen zijn advocaten zei Fogel in december dat hij ongeveer 17 gram wiet bij zich had op het moment dat hij in Rusland arriveerde. De Russische autoriteiten hebben niet specifiek bekendgemaakt over hoeveel wiet of olie we praten, maar stellen dus wel dat het om ‘grootschalige drugssmokkel’ gaat.

Op het bezit van ‘een grote hoeveelheid’ wiet (meer dan 100 gram volgens de wet) staat in Rusland maximaal 20 jaar cel. Maar als er sprake is van een ‘significante hoeveelheid’ cannabis – alles tussen 6 en 100 gram – krijg je normaal gesproken een veel lichtere gevangenisstraf, en soms wordt de straf zelfs gereduceerd tot een geldboete.

Maar ja, wat is er tegenwoordig nog normaal te noemen in Rusland? Het is voor leraar Marc Fogel te hopen dat hij niet echt 14 jaar in een Russische cel zit, maar bijvoorbeeld wordt ‘uitgeruild’ tegen een Rus die op zijn beurt ergens in de VS vastzit vanwege god weet wat…

[openingsbeeld: Art Graris Studio/Shutterstock]
(advertentie)