(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tien weken oud zijn ze, de vier wietplanten in de kweekkast van Dokter Groen. Daarvan stonden ze vijf weken te groeien onder 18 uur durende dagen, en nu dus ook precies vijf weken op 12 uur voor de bloei. De eerste bloeiharen verschenen drie weken geleden, kijken hoe ze er nu bijstaan.

Wanneer kwekers het aantal weken bloei tellen, beginnen ze vaak op het moment van de omschakeling naar 12 / 12. De vraag is echter of dat wel juist is want de daadwerkelijke bloei begint niet meteen op dat moment. Na de omschakeling van 18 / 6 naar 12 / 12 nemen wietplanten eerst nog een week of twee de tijd om genoeg bloeihormonen aan te maken om ook daadwerkelijk aan de bloeifase te beginnen. Deze bloeihormonen worden met name ’s nachts aangemaakt. Iedere nacht een beetje meer, tot er genoeg is om de eerste bloemen te produceren.

Bloeiweken

Het is ook mijn ervaring dat de meeste wietplanten een week of twee later klaar zijn voor de oogst, dan dat volgens de verpakking van de zaden het geval zou moeten zijn. Niet dat het mij zoveel uitmaakt, want ik heb geen haast om mijn wietplanten te oogsten, maar volgens mij kun je voor het aantal weken bloei beter uitgaan vanaf het moment dat de eerste bloeiharen zichtbaar zijn. Dat klopt ook wel als ik naar mijn planten kijk, de toppen beginnen zich nu pas echt te vormen en zien er naar mijn mening eerder uit als toppen van drie weken dan toppen van vijf weken. Goed, de planten staan nu dus precies vijf weken op 12 uur en vertonen sinds drie weken bloeiverschijnselen.

Ik heb er deze ronde voor gekozen om een indica dominante soort – de Durga Mata II CBD – naast een sativa dominante soort in de G-Kit te kweken – de Atomical Haze. Een gewaagde keuze want de twee wietsoorten gedragen zich behoorlijk verschillend. Om te beginnen strekt de Atomical Haze als sativa zijnde natuurlijk een stuk meer dan de indica dominante Durga Mata en ook verschillen de bloeiperiodes een aantal weken. Waar de Durga Mata al na zo’n 55 dagen afgebloeid zou moeten zijn neemt de Haze tot maximaal 70 dagen in beslag. Nu de planten ongeveer uitgegroeid zijn kan ik wel zeggen dat de hoogte geen probleem meer is. De planten zijn niet allemaal even hoog, maar door de lagere exemplaren aan de onderkant op te hogen hou ik ze aan de bovenkant op gelijke hoogte.

Witte kerst

Ik was door de feestdagen een weekje vrijgesteld van het schrijven, en heb genoten met familie en vrienden. Helemaal omdat het in mijn kweekkastje een witte kerst was, de topjes kregen net rond de kerst hun eerste trichomen, een mooi glinsterend en heerlijk geurend plakkerig laagje heerlijkheid. Ik probeer er zoveel mogelijk af te blijven maar wanneer ik er soms toch per ongeluk langs strijk met mijn hand plakken mijn vingers en komt er een zoete indringende geur vrij waar ik wel vrolijk van wordt.

Waar ik iets minder vrolijk van wordt, maar wat gelukkig nog geen groot probleem is, is dat een aantal bladeren hier en daar wat beginnen te verbranden, de Atomical Haze heeft er wat meer last van dan de Durga Mata. Het komt niet door de warmte maar puur door het felle licht van de led, laten we hopen dat het niet uit de hand loopt. Ik heb de kweeklamp nu wel zo hoog mogelijk in de kast hangen in ieder geval.

(advertentie)