(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het ziet er goed uit voor de opbrengst, de kast is goed gevuld en de toppen mooi verdeeld over de oppervlakte. Het is nu vooral wachten op het groeien en aandikken van de buds; een mooi moment voor Dokter Groen om eens uit te leggen wat volgens hem de beste manier van kweken is in de RollingStoned kweekkast.

Iedere kweektent of kast is een beetje anders en vergt een bepaalde aanpak voor de beste resultaten. Toen ik de RollingStoned kweekkast voor het eerst kreeg, leek het mij de perfecte kast voor één plant. De eerste oogst die ik uit de G-kit haalde kwam dan ook van één enkele Ultimate plant. Daarna heb ik eens vier planten in de kast gekweekt, vervolgens twee, daarna zelfs negen, toen weer twee en nu kweek ik zoals jullie weten alweer acht weken vier wietplanten in de kleine kweekkast. Ook met mediums en groeitijd heb ik geëxperimenteerd, ik zal jullie deze keer daarom vertellen wat volgens mij de beste manier van kweken is in de RollingStoned kweekkast.

Vier wietplanten…

Zoals je leest heb ik nogal wat verschillende aantallen wietplanten in de RollingStoned G-Kit gehad. Eén, twee, vier en negen. Bij mij deden de rondes met vier planten het het beste, dat is een gouden aantal voor in deze kweekkast. Met vier wietplanten die je een paar keer topt, heb je de oppervlakte van de kast snel vol zonder dat de planten te hoog worden om nog onder de lamp te passen. Je kunt natuurlijk ook wel één plant in de kast kweken, maar die heeft dan wel een flinke pot nodig en die zijn vaak al behoorlijk hoog. Bovendien ben je dan best lang aan het voorgroeien en moet je je plant continue blijven trainen om hem breed te krijgen en laag te houden.

Negen planten in de RollingStoned kweekkast heb ik ook geprobeerd, maar ook dat aantal is niet ideaal wat mij betreft. Om te beginnen wordt het met negen planten op een gegeven moment lastig water geven omdat je niet gemakkelijk meer achter de voorste rij planten kan. Je moet de planten dan steeds uit de kast nemen om ze water te geven. Om ervoor te zorgen dat negen planten niet te groot worden, zette ik ze bijna direct na het kiemen in de bloei. Ik vond dat de planten daardoor niet volwassen genoeg werden naar mijn smaak.

Ik ben nog één keer van plan om weer negen planten in de kast te zetten, maar dat zullen dan autoflowers worden. Dit omdat ik nieuwsgierig ben of ik met autoflowers meer wiet kan oogsten doordat ik deze dagelijks langer in het zonnetje kan zetten.

..vijf weken groeien

Wanneer je wietplanten een beetje volwassen wil krijgen dan is een minimale groeifase van vijf weken aan te raden. Na een week of vier, vijf, laten wietplanten vaak zelf ook al hun eerste bloeiharen zien door middel van de voorbloei – een teken dat ze eraan toe zijn om in bloei te gaan. Vijf weken voorgroeien is ook precies genoeg tijd om in de RollingStoned kweekkast uit te groeien tot ongeveer een kwart van de kweekkast. Wanneer je met vier planten, vijf weken voorgroeit kun je de kast perfect vullen. Wanneer je minder planten kweekt moet je uiteraard langer groeien om de kast te vullen. Andersom zul je met meer planten sneller tot de bloeifase over moeten gaan.

Lamp

De RollingStoned kweekkast is voorzien van een Horticoled led kweeklamp met een groei- en een bloeischakelaar. De groeischakelaar gebruik je zolang de wietplanten groeien, schakel de bloeischakelaar er pas bij wanneer je ook echt bloeiharen ziet, eerder niet.

Als je aan TL of HPS kweken gewend bent dan zou je wellicht proberen om de lamp zo laag mogelijk te hangen als de temperatuur toelaat. Dit heb ik ook geprobeerd en kun je beter niet doen. Het led licht is namelijk zo krachtig dat de bladeren van je wietplanten snel verbranden. Zorg er met name in de groeifase voor dat de afstand tussen de lamp en de bovenkant van de planten circa 25 centimeter is. In de bloeifase lukt dit je waarschijnlijk niet meer omdat de planten dan te groot worden, maar dan kunnen ze ook meer licht hebben en zullen ze niet snel meer door het licht verbleken.

Medium

Persoonlijk heb ik geen hydro-ervaring in de RollingStoned kweekkast, en ik denk eerlijk gezegd dat dat ook een beetje overdreven is in deze kleine binnentuin. Als je toch hydro zou willen kweken in de G-Kit, dan kun je het beste kokos gebruiken en met de hand bewateren. Let er dan wel op dat je ook de geschikte plantenvoeding gebruikt.

Waar ikzelf de beste ervaringen mee heb, en wat ook uitstekend uitkomt in verband met de vijf weken voorgroeien én potinhoud is een rijk bemeste aardemix zoals All Mix van Biobizz, Batmix van Plagron of Canna’s Professional Plus. Deze worden geleverd in 50-literzakken zodat je met één zak precies vier vierkante 12-literpotten kunt vullen, maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste. Dat zijn de meststoffen in deze aardemixen, daarmee kan je wietplant namelijk zo’n zes weken voort en dat komt weer helemaal goed uit met de vijf weken voorgroeiperiode. Hierdoor hoef je totdat je de eerste bloeiharen ziet, niet bij te voeden en kun je op dat moment starten met je bloeivoeding. Groeivoeding heb je dus niet nodig wanneer je op deze manier met voorbemeste aarde kweekt.

Volgende week is er geen update maar de jaarlijkse RollingStoned Top-50, mij zien jullie dus pas weer in 2017. Tot dan, ik wens jullie alvast een gelukkig nieuwjaar met veel wiet!

 

(advertentie)