(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Al enkele jaren is er naast het roemruchte Hash & Marihuana & Hemp Museum op de Amsterdamse wallen ook een vestiging in de binnenstad van Barcelona. Daar is donderdag – op de internationale cannabisdag 4/20 – een tentoonstelling geopend over de zalige combinatie van onze geliefde plant en eten. Tot eind september kan je er gratis naar binnen wippen!

De Cannabiskeuken

De link tussen cannabis en koken is vermoedelijk zo oud als koken en cannabis zelf! Vanaf 20 april is bij de tentoonstelling ‘De cannabiskeuken’ in het Hash Marihuana & Hemp Museum in Barcelona de tafel gedekt voor een diner vol hennep, waar je bent uitgenodigd om de geschiedenis van cannabisetenswaren te verslinden, met heerlijke recepten toe!

Op de tentoonstelling wordt het verband tussen het zintuiglijke genieten van voedsel en het psychedelische genieten van cannabis onderzocht.

Hoe is het koken met cannabis begonnen?

Waarschijnlijk werden de psychoactieve effecten ongeveer tegelijkertijd met het koken op vuur ontdekt. Om de THCA in THC om te zetten is decarboxylering nodig, een proces dat begint met het drogen en rijpen van de toppen. Onze voorouders deden dit zeer waarschijnlijk om de zaden te conserveren. Omdat ze alles met de hand deden, is het zeer aannemelijk dat een aanzienlijke hoeveelheid plantmateriaal op de zaden achterbleef – genoeg om een high te veroorzaken wanneer de zaden werden gegeten, vooral als ze eerst geroosterd of gebakken werden.

Herodotus schreef dat de Skythen bij wijze van wierook hennepzaad op hete stenen gooiden, wat mogelijk ook heeft bijgedragen aan de ontdekking door antieke volkeren van de geestverruimende eigenschappen van dit ritueel.

Hennepzaad is superzaad

Net als duizenden jaren geleden is de voedingswaarde van hennepzaad net zo wonderbaarlijk als de bewustzijnsverruimende eigenschappen van cannabinoïden! De zaden bevatten vitamine E, ijzer, alle essentiële aminozuren en een evenwichtige verdeling van omega 3, 6 en 9 die optimaal is voor de menselijke gezondheid.

Als er iets is dat ‘superfood’ genoemd mag worden, dan is het hennepzaad wel. De zaden kunnen in hun geheel of gepeld gegeten worden, rauw of geroosterd en met of zonder smaakje. De zaden kunnen ook geperst worden voor olie en tot meel of eiwitpoeder vermalen worden.

De cannabiskeuken in China

De inwoners van Bama Yao, een stadje in de plattelandsprovincie Guangxi in China, weten al dat hennep heel gemakkelijk in elke maaltijd verwerkt kan worden en ze weten ook hoe waardevol dit is! De levensverwachting van de inwoners van Bama Yao ligt ruim boven de honderd jaar. Wetenschappers denken dat het geheim van hun hoge ouderdom in hun dieet ligt, waarin veel hennepzaad wordt gebruikt.

En Bama Yao is bij lange na niet de enige plek in Azië die zijn voordeel doet met de overvloedige zaden. China wordt in zowel binnen- als buitenland al honderden, zo niet duizenden, jaren ‘het land van hennep en moerbei’ genoemd en geroosterd hennepzaad is er al ongeveer net zo lang een veel gegeten snack. In het naburige Nepal gebruikt men plaatselijke hennepzaadolie bij het koken en in Tibet zijn de zaden een belangrijk ingrediënt in een traditionele thee met de naam ‘ma’ley’. Er bestaat zelfs een Chinees scheppingsverhaal waarin hennepzaad letterlijk een geschenk van de goden is, een van de ‘vijf heilige granen’.

Een op het eerste gezicht onmogelijk duo: rapper Snoop Dogg en keukenprinses Martha Stewart, maar het is de liefde voor eten & cannabis die hen verbindt!

De hedendaagse cannabiskeuken

Door de steeds verdere verspreiding van wetgeving die zowel medicinaal als recreatief cannabisgebruik mogelijk maakt, en door de afnemende populariteit van roken als consumptiemethode, bestaat er momenteel een ongekend grote interesse in cannabis etenswaren. Er is een enorme toename in de populariteit van cannabisetentjes en er zijn zelfs kookprogramma’s en boeken over psychedelisch koken. De samenwerking tussen Snoop Dogg en Martha Stewart, die slechts tien jaar geleden als onmogelijk van tafel zou zijn geveegd, lijkt nu (bijna) normaal.

Effecten voor je gezondheid

Er bestaan vele anekdotes over hoe een dieet met veel hennepzaad helpt tegen de symptomen van artritis, huidproblemen als psoriasis en zelfs hoge bloeddruk.  De wetenschap kan dit ook met onderzoeken bevestigen. Interessant genoeg suggereert nieuw onderzoek dat er een verband bestaat tussen eetstoornissen en een tekort in het endocannabinoïdesysteem. De samenwerking tussen cannabis en hennep vormt dus een krachtige combinatie voor een gezond lichaam en een gezond dieet!

Recepten

Op de tentoonstelling in het Hash Marihuana & Hemp Museum in Barcelona wordt niet alleen de lange geschiedenis van koken met cannabis getoond, maar krijgen bezoekers ook cannabisrecepten die ze thuis zelf kunnen uitproberen. Zorg dat je deze unieke en fascinerende blik op het verleden, heden en de toekomst van de cannabiskeuken niet mist!

  • Expositie ‘De Cannabiskeuken’
  • Organisatie: Het Hash Marihuana & Hemp Museum Amsterdam/Barcelona
  • Adres: Palau Mornau, begane grond. Carrer Ample 35, Barcelona
  • Datum: 20 april 2017 – 30 september 2017
  • Openingstijden: 10.00 – 22.00 uur
  • Toegang: gratis toegang tot de tijdelijke tentoonstelling; raadpleeg de toegangsprijzen voor de permanente tentoonstelling
[bron artikel: Sensi Seeds, openingsfoto: Aleynikov Pavel/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)