(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is slecht toeven voor wietkwekers in onze ‘bible belt’, zo blijkt uit het spijkerharde vonnis tegen een gezin uit Nunspeet. Gevangenisstraf voor het telen van cannabis is eigenlijk best zeldzaam geworden hier, meestal probeert justitie je een pak geld afhandig te maken. Ook in dit geval maar dan met een fikse celstraf erbovenop!

Pablo Escobar van de bible belt

Het is de laatste jaren in ’s lands rechtszalen gebruikelijk om grote, commerciële wiettelers niet langer met celstraffen aan te pakken maar met zogeheten ontnemingsvorderingen. Justitie zuigt wat op de dikke duim en dan rolt er een enorm bedrag uit dat jij als kweker aan je wiethok zou hebben verdiend, met de eis om dat bedrag als geldboete aan vadertje staat over te maken. Daarnaast krijg je dan vaak een voorwaardelijke of werkstraf.

Op de Veluwe denkt men nog niet heel liberaal over het kweken van wiet… [foto: Songsak P/Shutterstock]

Maar voor een man, zijn vrouw en hun zoon uit Nunspeet gaat die praktijkvlieger helaas niet op. Watskeburt, hebben we hier dan met de Pablo Escobar van de Hollandse bible belt van doen?!

Verkeerde rechter getroffen

Nee hoor, gewoon een idioot strenge rechter getroffen, botte pech dus wellicht. De 54-jarige man was de baas van drie wietplantages. Met de oogsten daarvan zou hij volgens justitie meer dan drie ton hebben verdiend, een geldbedrag dat ie dus sowieso mag aftikken als straf. Maar tot ieders verbijstering kwam er bij die ontnemingsvordering dus niet nog een werkstrafje of voorwaardelijke gevangenisstraf bovenop, maar een knetterharde onvoorwaardelijke celstraf van 14 maanden!

Vrouw krijgt cel, zoon werkstraf

Ook zijn partner (46 jaar) werd geenszins gespaard door deze blijkbaar wereldvreemde rechter. Omdat ze zo aardig was geweest om de wietwinsten wit te wassen – iemand moet dat doen, nietwaar – verdwijnt ze 5 maanden de gevangenis in (plus nog 4 maanden voorwaardelijke celstraf erbij). Ook mag de arme vrouw liefst 200.000 euro aan de staatskas overmaken.

Hun 33-jarige zoon, die slechts bij 1 van de 3 wiethokken een rol speelde – zo huurde hij het bedrijfspand – komt er dan wel wat genadiger vanaf. Hij moet 16.500 euro boete betalen en 120 uur in het park gaan schoffelen…

[openingsbeeld: Linda Bucklin/Shutterstock]

 

(advertenties)