(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al jaren en jaren bedraagt de gedoogde handelshoeveelheid wiet en hasj die BINNEN in een coffeeshop aanwezig mag zijn 500 gram. Nou weet iedere halve zool dat een halve kilo aan de lage kant is – vandaar dat er ook driftig heen en weer wordt gekoerierd  tussen stash en shop – maar elke kwart zool weet ook dat je beter niet met die regel kunt spotten. En toch scoort de politie dinsdagmiddag ’tientallen kilo’s’ in een coffeeshop in Venray…

Oud nieuws is ook nog steeds nieuws

Al sinds 1976 kent ons land een gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs, of beter gezegd cannabis. In de loop der jaren zijn de regels waaraan shops moeten voldoen eigenlijk alleen maar strenger geworden, met maffe uitspattingen als het afstandscriterium en de ‘wietpas’ (ingezetenencriterium) als dieptepunten.

Maar ook werd bijvoorbeeld de toegestane hoeveelheid wiet of hasj die je als consument mag kopen ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw teruggeschroefd van een schappelijke 30 gram naar de huidige schrale 5 gram.

Ach weet je wat – en blijkbaar is dit in ieder geval voor deze Venrayse coffeeshop “nieuws” – laten we anders de gedoogregels voor coffeeshops, zoals die door de Rijksoverheid zijn gepubliceerd, nog eens onder de loep nemen:

Hoofdprijs tijdens bestuurlijke controle

Nee, het staat er toch echt: ‘de handelsvoorraad mag niet meer dan 500 gram zijn’. Over naar Venray dan maar. Nou is dit een stadje in Noord-Limburg waar de 28.700 mensen weliswaar Limburgs dialect praten, maar toch ook wel Nederlands moeten kunnen lezen zou je denken… helemaal als ze een coffeeshop exploiteren, want die liggen standaard al zo onder vuur en aandacht van de autoriteiten.

Sommige zaken blowen onze mind zogezegd, en dit akkefietje in Venray is er daar wel een van… [illustratie: Sangoiri/Shuterstock]

Toch wist het Regionaal Interventie Team dinsdagmiddag en nota bene bij een doodnormale bestuurlijke controle (dus geeneens na een laffe anonieme tip zoals gewoonlijk) in een coffeeshop aan de Henseniusstraat ‘meerdere tientallen kilo’s hennep’ te scoren, zo lezen wij op de Facebook van de Politie Venray-Gennep.

Achterdeur en voordeur staan wagenwijd open

Hoe is dit nu in godsnaam – we zitten in Limburg – mogelijk anno 2021? Dat de politie te pas en te onpas jacht maakt op de stashes van coffeeshops is weliswaar verwerpelijk, maar nog wel enigszins te begrijpen vanuit hun standpunt. Maar om het ze dan zo makkelijk te maken dat je in huis tientallen kilo’s wiet hebt liggen, nee dat is toch op zijn minst een beetje apart te noemen.

Natuurlijk probeerden wij te achterhalen om welke shop het gaat, maar het ongelooflijke toeval wil dat er twee gedoogde coffeeshops aan die Henseniusstraat in Venray liggen: Halicarnas Coffeeshop op nummer 47 en Coffeeshop Venray Switch op nummertje 7.

Deuren op slot

Welke van de twee de spreekwoordelijke kolder in de kop had – terwijl het carnavalsseizoen nog moet beginnen – is dus speculeren. Minder speculatie is er nodig om de gevolgen van het fors overtreden van de in-huis-stash-regel te voorspellen.

Om te beginnen is er van die tientallen kilo’s wiet nu niets meer over, aangezien de politie reeds op Facebook zelf aankondigt om het allemaal te gaan vernietigen. Maar erger nog is dat de coffeeshop grote kans loopt op een langdurige sluiting. ‘De politie adviseert de burgemeester om bestuursrechtelijke maatregelen te nemen’, luidt namelijk de laatste dreigende regel van het politiebericht.

Moraal van het verhaal: Houd je aan de regels als ze jou in de gaten houden (en dat doen ze).

[openingsbeeld: 420MediaCo/Shutterstock]
(advertentie)