- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
- Grondlegger wietproef, CanAdelaar en drugshistoricus over legale wiet
- New school F1-hybride Ice Cream Haze heeft het allemaal!
- NL-studie • CBD vermindert THC-effect niet maar versterkt ’t juist!
Canadezen kopen nu al meerderheid van ingelote wietproef-teler Leli Holland
Het eerste legale plantje voor het Nederlandse experiment moet nog gezaaid worden, maar nu al wekt de wietproef de begeerte van buitenlandse bedrijven. Zo koopt het Noord-Amerikaanse cannabisbedrijf Village Farms International, Inc. nu alvast 80 procent van de Nederlandse wietproef-deelnemer Leli Holland B.V. Met het oog op een nog groenere toekomst zeg maar.
Kopen, kopen, kopen!
Village Farms, met vestigingen in Canada, de VS en Mexico ziet dus wel brood in legale nederwiet. Vorige week maakte het beursgenoteerde Village Farms International – ‘Our mission is simple – to improve life’s journey for the wellbeing of humankind, and the earth on which we live’ – bekend dat het een optie heeft getekend om 80% van het eigendom te kopen van Leli Holland. Dat is 1 van de 10 uitverkoren commerciële partijen die straks in ons land de wiet en hasj gaan maken voor de wietproef coffeeshops.
Overigens krijgen de mensen van Leli Holland hun geld pas als ze succesvol de Bibob-procedure doorkomen die momenteel nog loopt.
Grappig dus dat er al volop gehandeld wordt voordat er ook maar één legaal wietzaadje de grond in is gegaan, maar goed, zo gaan die dingen in boomende industrieën. Het is wat de gek ervoor geeft, zei oma vroeger al als er weer eens een kalfje naar de markt werd gebracht.
Canada rules de wiet wereld
Op zich snappen die Canadezen wel goed wat de bedoeling is van de nu al roemruchte wietproef, waarmee we al sinds 2017 zoet gehouden worden en die op zijn vroegst ergens in 2026 of 2027 tot nieuwe inzichten moet leiden (*proest) bij onze beleidsmakers. Lees maar even mee in het Engels:
Haha, dat zou wel lachen zijn als ‘wij’ uiteindelijk toch als eerste een legale recreatieve wietmarkt hebben, laten we het maar samen met deze optimistische Canadezen hopen.
Met roze bril naar het groene goud kijken
Aan de andere kant van de oceaan hebben ze in ieder geval de roze bril opgezet. De baas van Village Farms, Michael DeGiglio: “Wij zien het Nederlandse Supply Chain Experiment als een cruciale stap richting de brede legalisering van recreatieve cannabis in Europa. Ons meerderheidsbelang in Leli is dan ook zowel een kans om deel te nemen aan de eerste recreatieve markt in Europa, als een springplank om een belangrijke speler te worden op een bredere recreatieve markt in Europa.”
Daarbij is het succes dat Village Farms in Canada boekte met hun wietmerk ‘Pure Sunfarms’ volgens de CEO een goede graadmeter. Maar dan allemaal net effe wat groter, met meer consumenten en een ‘significant long-term opportunity in cannabis’.
Leli Holland bestaat eigenlijk al niet meer de facto
Voor het geld hoeven de Canadezen het in ieder geval niet te laten: ze worden voor 4/5 eigenaar van Leli voor slechts 3,95 miljoen euro. Het is de bedoeling van beide bedrijven om 2 zogeheten Controlled Environment Agriculture (CEA) productiefaciliteiten te gaan bouwen, ofwel super-de-luxe binnenwiet-kwekerijen.
Met dertig jaar ervaring in het kweken in kassen én als ‘vertically integrated CEA grower’ (zeg maar een cannabisbedrijf dat alles in eigen hand heeft van zaadje tot eindproduct) – bovendien gecombineerd met de ervaring in Canada sinds de volledige legalisering daar nu precies drie jaar geleden – is het optimisme van de Canadezen niet onbegrijpelijk.
Ze nemen bovendien praktisch alles rondom de teelt van wiet over van de Nederlanders van Leli leren we:
Het spreekwoordelijke ootje…
Tja, je gaat je toch enigszins afvragen of die gasten van Leli Holland B.V. de hele toelatingsprocedure voor deelname aan de wietproef niet als een soort mondkapjesdeal á la Sywert van Lienden hebben beschouwd. Als een fantastische mogelijkheid dus om snel – en helemaal leuk: zonder noemenswaardige daadwerkelijke inspanningen in het kweekhok – rijk te worden. Met de vriendelijke groeten van de overheid op de koop toe.
En niet onbelangrijk ook in dit aparte speelveld: die gouden kans dan wel snel op zijn Sywerts afhandelen door de toko te verkopen zodra de vergunning binnen is maar nog voordat er ook maar één legaal topje wiet geoogst is! Terwijl die zwaarbevochten overheidsvergunning toch echt aan Leli is toegekend (mits ze die Bibob-test door opdrachtgever de Rijksoverheid nu nog even glansrijk doorstaan, dan zijn zowel de licentie als de Canadese miljoenen veiliggesteld) en niet aan Village Farms uit Canada.
Nou ja, gelukkig hebben ze die 20% eigendom nog over om ons mee om de paranoia oren te slaan.
[*paranoia = Opzetje om snel rijk te worden, al dan niet met Canadese inmenging vooraf en/om zo oneigenlijk die drukbezette wietproef-loterij te “winnen”, en die licentie daarna z.s.m. door te passen naar die Canadezen… Nee, dat zou wat al te stoned/para gedacht zijn. Toch? **einde paranoia, sluit alinea ]Nog 1 dingetje dan. Als we de homepage van Leli Holland B.V. googelen, zien we op deze even onbegrijpelijke als verwarrende verklaring, waarmee we dit pure geldverhaaltje dan ook weer in stijl kunnen afsluiten eigenlijk: