(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Over naar het Caribische eilandje Saint Kitts, een pukkel in de Atlantische Oceaan op slechts 10 kilometer van ons eigen eilandje Sint Eustatius. Het was op het vliegveld van St. Kitts dat Alkiviades ‘Alki’ David is gepakt met zijn privéjet stikvol geladen met cannabis. Alki is niet zomaar iemand. De Griek is lid van de puissant rijke familie Leventis – goed voor 5,3 miljard euro – die heel groot is in de bottelarij, onder meer door een deal met Coca-Cola. Watskeburt en watsnietkeburt?

 

Alki David is goed voor drie miljard euro

De Leventis familie runt dus de grootste flessenbottelarij in Europa. Dat bracht ze al geen windeieren, maar sinds een fusie met Coca-Cola steeg de waarde van hun bezittingen naar liefst 5,3 miljard euro. Geen Griekse straatkattenpis en dus luidt de vraag waarom Alki David het in godsnaam nodig vindt of heeft om zijn vliegtuig propvol wiet te stouwen op een afgelegen Caribisch eiland? Zeker als je weet dat David alleen al wordt ingeschat op een vermogen van drie miljard euro…

Eerst maar eens de harde feiten van de arrestatie, zoals we die uit de media optekenen. Op 9 mei wordt de miljardair in de boeien geslagen nadat de autoriteiten op Robert L. Bradshaw International Airport zijn privéjet doorzoeken en van de weeromstuit zowat de trap afkukelen. De douane treft namelijk in het toestel van de als ‘Californische zakenman’ omschreven Griek voor liefst 1,15 miljoen euro aan wiet aan – de opbrengst van 5000 planten volgens de Caribische deskundigen – plus een onbekende hoeveelheid zaden en ‘een scala aan andere cannabis producten’.

Drie drugsaanklachten aan de miljardairsbroek

Daar kom je zelfs als superrijke niet zomaar mee weg natuurlijk, dus de politie sluit hem op in de gevangenis op St. Kitts. De 50-jarige Alkiviades ‘Alki’ David, die volgens sommige andere bronnen officieel woont op het Britse Isle of Man, wordt beschuldigd van ‘bezit met de intentie om te handelen’, ‘bezit van Controlled Drugs’ en ‘import van een gecontroleerde drug in de Federatie’.

Sommige media pakken flink uit met de arrestatie van Alki David…

Maar mensen met heel veel geld zitten natuurlijk niet echt lang in een cel. David werd vrijgelaten nadat ie contant een borgsom van naar verluidt 30.000 Amerikaanse dollar betaalde. Wel moet hij vandaag (dinsdag) opnieuw verschijnen voor het Basseterre Magistrate Court. Ondertussen moet hij ook alle reisdocumenten inleveren en zich dagelijks melden bij het Frigate Bay Police Station.

Overigens is David samen met een andere zakenman gearresteerd op St. Kitts: Chase Ergen.

Miljardair ontkent alles

Tot zover het officiële verhaal. Tijd voor de kant van David. Want die ontkent alles, hij heeft niets illegaals gedaan zegt hij. Het gaat niet om wiet met THC volgens hem, iets dat de autoriteiten trouwens bestrijden. De Griek was op het Caribische eiland om ‘relaties op te bouwen met boeren die hennep telen op hun boerderijen’, zo vertelt hij tegen de lokale krant The Observer.

Hennep die David opkoopt voor zijn Zwitserse bedrijf Swissx, dat legaal cannabisproducten – of eigenlijk toch vooral CBD- – verkoopt in hoofdzakelijk de VS. Kijk maar wat/wie er op zijn Instagram staat bijvoorbeeld:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

@swissxcbd @heytommychong @cheechandchong @alkidavid @hologramusa #420

Een bericht gedeeld door Alki David (@alkidavid) op

Caribische hennep voor Zwitserse CBD-producten

Nee, David draait de zaak graag om. “Wij brengen een kans naar St. Kitts, waarvan mijn bedrijf profiteert, en dat is om zoveel mogelijk hennep biomassa te kopen als we hier kunnen telen. Ik wil dit doen via een corporatie. We hebben al deals met vier boerderijen tot op heden. It’s going to be very much about self-empowerment”, aldus de miljardair.

Hij laat zich door de arrestatie ook bepaald niet uit het veld slaan, overtuigd als hij is van zijn juridische maagdelijkheid in deze zaak. “Over vier maanden vanaf nu, zodra ik mijn zaden krijg, zullen we hier gaan oogsten. We zullen duizenden en duizenden kilo’s cherry hemp oogsten.”

En die tonnen hennep (laten we David maar even geloven) zijn nodig om Swissx te bevoorraden. Naar eigen zeggen verwerkt zijn bedrijf nu al duizend pond (ruim 450 kilo) hennep per week en dat moet worden opgevoerd naar 10.000 pond per maand ofwel 4.500 kilo. Op zich geen vreemd verhaal, want CBD-producten zijn door de enorme populariteit en legalisering wereldwijd nauwelijks aan te slepen.

Deel van het assortiment dat Swissx in de VS verkoopt…

Ook hennep is big money

Volgens de zakenman profiteert St. Kitts ook als geen ander van zijn hennep/cannabis business. Per acre – dat is iets meer dan vierduizend vierkante meter – levert hennep namelijk $350.000 per jaar op, waarvan de helft terugvloeit naar de boeren op het Caribische eiland.

En met vier boeren heeft David dus al een ‘handshake deal’ gemaakt, goed voor de cultivatie van 500 acres. Tel uit je winst…

Over de juridische aanklachten verliest de Griekse bottelarij-koning dan ook weinig slaap. “Wij zijn hier om een gereguleerd kader te bouwen (dat is er niet voor cannabis en/of hennep, red.). Feit is dat deze plant 100% legaal is overal op de rest van de wereld. Hier is er geen legaal kader. De regering kan besluiten wat ze wil, de wet is de wet, en ik maak geen inbreuk op de wet.”

Advocaatje kom je nog?

Hoe dan ook is er alvast één winnaar in deze zaak en dat is het advocatenteam van de superrijke. Die kunnen alweer aan de bak namelijk. Vorige maand nog moest Alki David namelijk van de rechter een schadevergoeding van bijna 10 miljoen euro betalen aan een voormalige werkneemster die hij naar verluidt heeft ontslagen omdat ze weigerde om ‘sex acts’ op de werkvloer uit te voeren…

[openingsfoto: Alki David samen met wietlegende Tommy Chong, afkomstig van Instagram]
(advertentie)