(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vraag: lijkt het je een goed idee om sigarenboertjes, slijterijen en café’s onder schooltijd te sluiten zodat de jeugd niet in de verleiding komt om te roken en te drinken? Als het aan het CDA in Woerden ligt misschien wel, het ligt in ieder geval geheel in lijn met hun oliedomme idee voor de plaatselijke coffeeshop aldaar.

Moeten we het autoverkeer misschien ook tijdens schooltijd lamleggen om jongeren niet in de verleiding te brengen om voor hun achttiende achter het stuur te kruipen? Of wellicht pornosites op zwart zetten zolang kinderen les hebben? Of beter nog: tot de kids eindelijk in bed liggen! Allemaal net zulke belachelijke voorstellen als dat van het CDA in Woerden dat wil dat de Woerdense coffeeshop De Steeg haar deuren sluit onder schooltijd.

Haren overeind

De haren op je rug gaan recht overeind staan wanneer je raadslid Job van Meijeren straks over het Woerdense gedoogbeleid hoort praten. Coffeeshop De Steeg is er volgens hem bijvoorbeeld alleen voor mensen die ‘niet zonder kunnen’. Waar háált het CDA dit soort mensen anno 2018 toch vandaan, vraag je je af.

Iedere volwassene, schoolgaand of niet, is in Nederland vrij om te gaan en staan waar die maar wil, alleen niet in Woerden

Goed, even rustig ademhalen, wat is er aan de hand? Het CDA in Woerden schrijft in hun verkiezingsprogramma dat ze wil dat de lokale coffeeshop De Steeg voortaan onder schooltijden haar deuren sluit. Uiteraard tot groot ongenoegen van de uitbater van De Steeg Leo de Bruin. We hebben met hem te doen, De Steeg is nu namelijk al het grootste deel van de dag gesloten, openingstijden zijn van 10 tot 12 ’s ochtends en dan pas weer vanaf 16 uur ’s middags. En die twee uurtjes in de ochtend zijn het CDA een doorn in het oog, als het aan het hun ligt gaat de wietwinkel voortaan pas vanaf 16 uur open.

Vrij om te blowen

Ten eerste, meneer van Meijeren van het CDA in Woerden: onder schooltijd zijn scholieren op school en kúnnen ze dan helemaal niet naar De Steeg. En ten tweede: al zouden ze een tussenuurtje hebben, dan mógen ze niet naar de coffeeshop. Daar moet je namelijk achttien jaar of ouder voor zijn en we nemen maar aan dat u de eerste bent om de deuren van de wietwinkel voorgoed te sluiten, wanneer ze zich niet aan die leeftijdsgrens houden. Tenslotte willen we maar zeggen dat het iedere volwassene, schoolgaand of niet, in Nederland vrij staat om te gaan en staan waar die maar wil. Kennelijk alleen niet in de coffeeshop in Woerden.

16 Jaar werk verloren

Uiteraard staan bij de eigenaar van de shop in Woerden ook de haren overeind. Die ziet het werk dat hij in 16 jaar tijd heeft opgebouwd voor zijn ogen verloren gaan, maar hij staat met zijn rug tegen de muur. In 2000 heeft hij van, nota bene een CDA burgemeester een vergunning gekregen. De 250 tot 300 bezoekers die De Steeg tussen 10 en 12 ’s ochtends bezoeken, zullen dan na vieren komen en het kruispunt aan Rietveld onveiliger maken. Er kómen volgens de Bruin trouwens nauwelijks scholieren in De Steeg en niemand onder de achttien is er welkom, dus wat is eigenlijk het probleem?

Nou ja, dat moet je dan maar uit de mond van raadslid Job van Meijeren zelf horen, wij zijn er ondertussen wel klaar mee.

[Openingsbeeld: Sudowoodo, Shutterstock]

 

 

(advertenties)