(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit Spanje: de Cannabis Social Clubs. Zeg maar wietkweek verenigingen. Die schieten als paddenstoelen uit de grond en nu heeft het regionale parlement van Catalonië besloten ze te gaan reguleren.

 

Alleen al in de Catalaanse hoofdstad Barcelona zijn er naar  schatting al meer dan 120 Cannabis Social Clubs (CSC’s) actief. Tot nu toe opereren die dus in het – ons Nederlanders zo bekende – schemergebied tussen legaal en illegaal. Het parlement van de opstandige deelstaat Catalonië zet nu de weg in naar legalisering! Vorige week nam het regionale parlement met overweldigende meerderheid een voorstel aan om cannabis voortaan niet meer als een juridisch issue te beschouwen, maar als een gezondheidszaak.

De kern van het door Gemma Calvet van de linkse partij ERC ingediende wetsvoorstel, is dat er voortaan naar de gezondheidsaspecten van wiet wordt gekeken bij de CSC’s. Eigenlijk dus net dezelfde insteek als Nederland 40 jaar geleden koos bij de invoering van het gedoogbeleid: weg uit het strafrecht en naar volksgezondheid. Alleen zijn wij in de loop der jaren nogal van het paadje afgedwaald, maar dat terzijde. De komende vier maanden wordt er verder gewerkt aan de normaliseringsplannen, die uiteindelijk in een legale status van de CSC’s moeten uitvloeien. Dat zou dan moeten gebeuren in de vorm van een wet die de activiteiten van de clubs reguleert.

Catalonië vs. Madrid

In Catalonië wordt het besluit gezien als een keuze van het gezonde verstand. Die is ingegeven door de enorme populariteit van de clubs en de grote steun van de bevolking voor normalisering van cannabis. Op landelijk niveau heeft de regeringspartij PP onlangs juist een voorstel gelanceerd om consumenteninitiatieven als de Social Clubs liefst onmogelijk te maken en harder te gaan bestraffen… Met dit besluit sturen de Catalanen dus een duidelijke boodschap naar de federale regering: Cannabis Social Clubs are here to stay!

 

(advertenties)