(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Soms lijkt het wel dat wiettelers steeds grootschaliger gaan werken naarmate de autoriteiten harder hun best doen om ze te pakken. Deze week is het helemaal een aflevering van ‘Wietoorlog in Beeld’ met grote getallen. En wij armzalige, vreedzame thuiskwekertjes maar aanklooien met onze vijf gedoogde – en dus evenzeer verboden – plantjes in de tuin, op het balkon of in de tent of kast. Om gillend gek van te worden, en denk maar niet dat deze pertinente onzin voorlopig ophoudt…

Wietfoto 1 – Nederland

Wat zien wij hier? “Tientallen kilo’s hasjiesj”, aldus de politie. En dat is slechts een deel van de buit die de smerissen scoorden in een zolderbox en een woning aan de Oostzaanstraat in Amsterdam-West. Ook 10 kilo wiet en evenveel kilo gruis plus nog eens 10.000 voorgedraaide joints kwamen in verkeerde handen. En dat allemaal omdat er in vijf andere opslagboxen was ingebroken en de dienders die dat kwamen onderzoeken de bekende hennepgeur opsnoven. En omdat buurtbewoners de politie belden toen er een kerel met big shoppers (vol softdrugs, zo blijkt later) rondliep. Maar echt triest is natuurlijk dat hier voor de zoveelste keer een stash van een coffeeshop is geript… door de autoriteiten!

Wietfoto 2 – Groot-Brittannië

Wat zien wij hier? De typische manier waarop alle planten bij elkaar worden gehouden met stokken en touwtjes verraadt dat we op het eiland aan de overkant zijn. Daar rolde de politie in Stoke-on-Trent een “enorme cannabisfabriek” op ter waarde van 2,75 miljoen euro. Dan heb je het in de UK dus over 2.200 wietplanten. Totaal onverwacht komt deze bust in de regio ‘The Potteries’ niet, aangezien de politie er  ‘Operation Levidrome’ is gestart. Die moet “mensen bewuster te maken van dergelijke illegale ondernemingen in het graafschap”, aldus StokeonTrentLive. Welja, ze houden in ieder geval van wiet daarginds; in 2021 en 2022 werden er meer dan 300 kwekerijen opgerold in deze regio.

Wietfoto 3 – Verenigde Staten

Wat zien wij hier? Een zee van illegaal groen, zou je kunnen zeggen. En dat op een plek waar wiet al jaren legaal is, namelijk Californië. In Oakland rolde de politie afgelopen week deze enorme kwekerij zonder licentie op, met liefst 41.082 (!) wietplanten. Daarnaast namen de agenten 841 kilo kant-en-klare wiettoppen mee uit het pakhuis aan Adeline Street. De hele mikmak is volgens de autoriteiten goed voor meer dan 35 miljoen euro. Gek genoeg is er helemaal niemand gearresteerd in de megaplantage. Maar dat het goed mis is in Californië na 5 jaar legale cannabis, blijkt wel uit de omzetcijfers. Aan legale wiet werd er vorig jaar voor 5,4 miljard dollar verkocht, tegenover 8 miljard dollar aan zwarte wiet.

Wietfoto 4 – Trinidad & Tobaga

Wat zien wij hier? Een vuurtje dat ons soort mensen liever niet ziet, want het zijn onschuldige wietplanten die hier in de fik worden gezet door de autoriteiten op Trinidad & Tobago. Ook op deze Caribische eilanden houdt een keur aan overheidsinstanties – politie voorop – zich bezig met de grootste plantenjacht in de menselijke geschiedenis. Noemen we ook wel de war on drugs. De brandende wietplanten, in totaal werden er 1.200 vernietigd plus nog eens 250 zaailingen, kwamen aan hun einde op basis van ‘verzamelde inlichtingen’. En hoewel de zon altijd schijnt in dit gebied, is deze in rook opgegane cannabishandel toch nog altijd goed voor 415.000 euro. 

Wietfoto 5 – Guyana

Wat zien wij hier? Nog meer afschuwelijke vlammen, welja. We zijn aangekomen in Guyana, buurland van Suriname. Ook daar nemen de autoriteiten geen halve maatregelen als ze verboden planten aantreffen, zoals hier bij Onderneeming Sand Pit, aan de Essequibo Coast. Klinkt heel Nederlands die plaatsnaam, en ze zijn er al net zo anti-cannabis als bij ons. Zo’n 500 dames lieten het leven, de meeste nog in de groeifase. Guyana is vooral veel jungle en dat vergt improvisatie van de telers. “Er was ook een provisorisch kamp met keukengerei, een hoeveelheid droog rantsoen, een paar lange laarzen, een fles kerosine, een zak kunstmest, twee schoffels, twee lege potten en een spuitbus”, aldus de politie.

Wietfoto 6 – Groot-Brittannië

Wat zien wij hier? Winkelwiet zou je met enige fantasie kunnen zeggen, want deze wietplanten leefden boven een voormalige Marks and Spencer-winkel in Buxton’s Spring Gardens. Ze hadden het best gezellig zo met 975 bij elkaar, maar helaas zorgde “informatie uit de lokale gemeenschap” er voor dat de Derbyshire Police een einde aan het groene feest maakte. In dit Britse geval werd er ook 1 mens gepakt, te weten een 34-jarige man uit Albanië. Hij wordt beschuldigd van “suspicion of cannabis cultivation and immigration offences”. Maar de politie onderzoekt ook de mogelijkheid dat de arme pechvogel gedwongen als slaaf op de winkel(wiet) moest passen…

(advertentie)