(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is al een prestatie van formaat als je überhaupt in staat bent om het Nederlandse gedoogbeleid aan een buitenstaander uit te leggen, maar als je het lokale beleid in Tilburg moet verklaren loop je zeker vast. Dan weer wel een wietpas dan soms weer niet, die mag wel thuis kweken en die weer niet… Komend weekend is het bijvoorbeeld weer tijdelijk toegestaan om buitenlanders te bedienen met wiet en hasj!

Brabant de gekste

Op zich is burgemeester Peter Noordanus geen verkeerde peer, want tot nu toe is het de enige (!) van al die tientallen burgemeesters die roepen dat ze willen reguleren die ook écht iets gedaan heeft. Dankzij hem kunnen medicinale cannabispatiënten in Tilburg onder strikte voorwaarden hun eigen medicijn kweken. Maar dat universele (mensen)recht wordt dan weer niet gegund aan vredelievende recreatieve cannabis consumenten die hun eigen wietje willen telen.

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg bepaalt zelf welke muziekbands of festivals veel buitenlandse blowers trekken… [foto: Wikipedia]

Wat betreft de coffeeshops is het nog veel gekker in de Brabantse stad. Waar buitenlanders bijvoorbeeld al lang weer van harte welkom zijn in het naburige Eindhoven – en off the record ook in Den Bosch naar verluidt – daar mogen ze in Tilburg niet naar binnen.

Wietpas-amnestie

Tenminste, meestal niet. Soms weer wel, als er in de stad een muziekfestival of concert plaatsvindt waar ook veel buitenlanders op af komen… dan mogen de coffeeshops plotseling weer wel aan buitenlanders verkopen! Maar welke muziek of bands nou precies kwalificeren voor de ‘wietpas-amnestie’ dat is volslagen onduidelijk, het lijkt erop dat het wederom burgemeester Noordanus is die dat hoogstpersoonlijk bepaalt.

Buitenlandse fans van de progressieve rockformatie Ayreon – een oer-Nederlandse band trouwens – zijn komend weekend van harte welkom in de Tilburgse coffeeshops

Zo mogen het stonerrock festival Roadburn en het hiphopfestijn Woo Hah hun buitenlandse publiek met een gerust hart doorverwijzen naar de coffeeshops. En komend weekend geldt de ontheffing ook voor de fans van de progrockformatie Ayreon. Een volbloed Nederlandse band, maar er schijnen ook buitenlandse fans op de drie (uitverkochte) shows in poppodium 013 af te komen, dus hoppa weg is de wietpas weer voor één weekend…

Openbare orde

Onnavolgbaar inderdaad, maar burgemeester Noordanus – blijkbaar een groot kenner van muzieksoorten en eventueel bijbehorend cannabisgebruik – is bang voor verstoring van de openbare orde als de Ayreon-fans en masse op zoek gaan naar een joint. Nou ja, dit is zijn officiële verklaring:

“Er komen in korte tijd veel buitenlandse bezoekers naar de stad die graag cannabis willen kopen om tijdens het festival te kunnen gebruiken. Aan de buitenlandse festivalbezoekers wordt vervolgens de toegang geweigerd en gaan de cannabis alsnog via onder andere illegale straathandel proberen te kopen. Dit vind ik een onwenselijke situatie gezien de gevaren die straathandel (in de openbare ruimte dus) met zich meebrengt.”

[openingsfoto:  rangizzz/Shutterstock]
(advertenties)