(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dat ze aan de overkant van de Noordzee het juiste pad al een tijdje kwijt zijn is bekend, denk maar even aan die Brexit-soap. Maar het kan altijd gekker natuurlijk. De verenigde woningcoöperaties in de UK waarschuwen hun huurders nu dat je voortaan uit je huis kan worden gezet als je daar betrapt wordt op het roken (!) van cannabis.

Use it? Lose it!

Voor de goede orde: het gaat dus echt om het blowen in je eigen huis, en niet eens om het kweken van wietplantjes (wat ook in veel Nederlandse gemeenten 3 maanden dakloos betekent). In Groot-Brittannië kunnen ze ook wat van angst zaaien onder het volk als het onderwerp cannabis is.

Zo startten de woningbouwverenigingen er na ‘een serie huisbranden veroorzaakt door cannabisgebruik’ de campagne ‘Use it? Lose it!’ Met als voorlopige – en in onze ogen compleet krankzinnige – hoogtepunt dus de aankondiging dat huurders huisuitzetting riskeren wanneer ze ‘de illegale drug gebruiken’.

Waarschuwen en steunen (om te stoppen)

‘Wanneer we wiet roken vermoeden zullen we de politie waarschuwen en wanneer het deel is van een omvangrijker onderzoek zullen we zelf ook gaan onderzoeken’, zegt Charlotte Herring van One Housing (de vereniging van woningcoöperaties in de UK, red). ‘In het algemeen kan je stellen dat als we het roken van cannabis kunnen bewijzen we zowel een waarschuwing aan de huurder zullen geven als steun om te stoppen.’

Pardon?! Doe normaal! In het land dat praktisch ieder weekend ten onder dreigt te gaan aan massaal beleden comazuipen – binge drinking op zijn Brits gezegd – gaan ze vredelievende blowers die in hun eigen huis cannabis gebruiken dreigen met huisuitzetting als ze er niet mee stoppen?

Karaktermoord

Mevrouw Herring bezweert ons dat ‘juridische actie’ een laatste toevluchtsoord is en dat ‘we liever iemand helpen om te stoppen, maar als de huurder volhardt zou het kunnen uitmonden in beëindiging van het huurcontract’.

Blowers in de UK worden met grote krantenkoppen gewaarschuwd…

Grrr… terwijl wij hier steeds bozer worden over zoveel regelrechte discriminatie van cannabis consumenten (bedoel; pak dan het drankprobleem eens zo voortvarend aan mens, dat zorgt wél voor een hoop sociaal-economische en zelfs lijfelijke schade), gaan de verhuurders op het eiland vrolijk verder met de karaktermoord op duizenden landgenoten.

Blowen is ‘illegaal en immoreel’

Zo benadrukt de Association of Residential Letting Agents (ARLA)  in de krant The Independent dat het roken van cannabis niet alleen tegen de wet is maar ook een contractbreuk betekent. ‘Blowen in een huurhuis is het overtreden van drie standaard voorwaarden in praktisch ieder huurcontract.’ Waarbij men dan graag wijst op zeer algemene bepalingen als dat je het gehuurde niet mag gebruiken voor ‘illegale of immorele doeleinden’.

Oké, we zijn er bijna, nog even volhouden voor de overtreffende trap van alle beledigingen die we al geslikt hebben in dit artikel. We moeten namelijk nog de campagneleider – ‘Use it? Lose it!’ weet je nog – Donna Kelly aan het woord laten, tevens regionaal woningbouwdirecteur:

‘Cannabisgebruik in gehuurde panden, met name die met gemeenschappelijke ruimten, kan echt overlast veroorzaken voor bewoners. Niet alleen is het illegaal, het is ook vaak verbonden met ander asociaal gedrag.’

Pfff… iets met gekke jongens die Britten…

[openingsbeeld:  Gloriole/Shutterstock]
(advertenties)