(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is al de hele buitenwiet test lang prachtig weer, en de slakken zijn dan ook ver te zoeken. De zon zien we daarentegen dagelijks, en die vult de groene buitenwiet-harten met heerlijke warmte. De buitenwiet testplanten gaan trouwens ook wel lekker met dit weer, al worden ze er wel een beetje dorstig van… 

Luuk

Update 11 mei 2025: Ola Amigo’s! Heil to Ra the almighty Sunn God Vanuit het zonnige Zuiden zit ik heerlijk in mijn tuin te genieten van het weer. Met een lekker reggae deuntje op de achtergrond en een Alpine Honey Melon (van de buitenwiet test van 2024) op m’n lip, zie ik de seeds opgroeien tot stekkies. Ik mag dan ook melden dat ze alle zes succesvol zijn ontkiemd, en ze zijn verplaatst naar hun nieuwe verblijf.

Terwijl ik de seeds uit de koffiefilters haalde, viel mij iets op in m’n moestuin. Daar stond gewoon een klein wietplantje te knallen in z’n eentje. Wáát? Ik heb ‘m voorzichtig uit de grond gehaald en verplaatst naar een kleine pot. Naar verwachting is dit ook een Alpine Honey Melon.

Daar had ik namelijk stiekem enkele zaadjes die ik tussen de wiet had gevonden neer gegooid in de winter. Een survivor dus! Wat ik met die plant ga doen weet ik nog niet maar het is natuurlijk wel leuk om even te kijken wat er van de genetica is gekomen…

Dit jaar zet ik 3 van de 6 testplantjes bij mij thuis en de andere 3 zet ik bij een vriend neer. Ik laat ze altijd veilig binnen staan de eerste weken, en zodra ze sterk genoeg zijn verplaats ik ze naar buiten. Met dit weer kan dat echter wel wat eerder worden dan gepland.

Amigo’s, geniet van het mooie weer en kweek ze allemaal!

Tot snel, peace out ✌ Luuk

Alle buitenwiet test zaden zijn uitgekomen. Rechts het nageslacht van Alpine Honey Melon van vorig jaar.

Monique

Update 11 mei 2025: Hallo medekwekers, ik heb van de week drie inieminie plantjes naar een groter potje verhuisd. Plastic potjes welteverstaan, omdat de wortels daar niet aan blijven hangen. Ik heb wel eens kweekzakjes gebruikt maar bij het verpoten bleken de wortels daar helemaal aan vast gegroeid te zijn, dus maakte ik veel kapot en dat doe ik dus niet meer.

Nu had ik voor de Grape Ape blijkbaar een kapot potje gebruikt Ik had de potjes gevuld met eigen compost en daar het plantje met de grond uit het kleine potje in overgezet. Zo beschadig ik niets op dat potje waar de Grape Ape in zat na dus. Nou je raadt het vast al; bij het overzetten viel het kleine stekje ondersteboven op de klinkers, en zat het stekje onder de aarde terwijl de fragiele wortels helemaal bloot lagen.

Ja, flink balen natuurlijk maar heb hem snel in een grotere pot geplaatst. Je kan op de foto zien dat het blad er niet best uitziet. Ik kijk het even aan… en anders ga ik nog een zaadje van de Grape Ape uit laten komen. We gaan het zien bij een volgende update.

Een mooie dag en zonnige groet, Monique

Grape Ape ziet er inderdaad gehavend uit Monique, we gaan duimen dat ze het redt!

Drie lichtgevoelige dames in de kas; ze zullen wel dorstig zijn met dit weer.

Selma

14 mei 2025: In 2 weken tijd kan er een hoop gebeuren. Ik zag even door de (wiet)bomen het bos niet meer. Het werden wel erg veel plantjes voor me om te verzorgen. Ik had alle autoflowers namelijk tegelijk voorgezaaid, en had daarbij ook nog voorzaai-projecten voor een vriend en voor een buurman. Op het hoogtepunt stonden hier 34 plantjes in verschillende stadia. Ik heb er nu weer een stuk minder want veel planten zijn inmiddels  naar hun adoptie ouders.

Met veel kiemprojecten voor vrienden werd het bijna té druk bij Selma in de tuin.

Ik heb hier en daar wat plantjes getopt, en ze staan nu bijna allemaal op hun vaste stek. Vier lichtgevoelige planten en drie autoflowers in de volle grond, twee autoflowers in de kas. Dan nog de Black Lebanon in een speciekuip en de Zmäkdaun Autoflower in de airpot.

Zoals elk jaar heb ik een flinke hoeveelheid eigen compost door de grond gemengd, en staat de gier (van brandnetel, smeerwortel en heermoes) al klaar voor de verwennerij …voor de planten welteverstaan, want het stinkt gigantisch!

De lichtgevoelige planten staan er mooi bij. Ik ben benieuwd wat de autoflowers gaan doen, want daar heb ik niet altijd goede resultaten mee behaald. Fingers crossed voor de voortgang, en een mooi weekend toegewenst!

Selma

De meeste planten staan in hun uiteindelijke potten.

Het is best gezellig, zo samen bij elkaar.

De lichtgevoelige Somari en Grape Ape in de volle grond. Selma inmiddels kennende gaan het monsters worden!

Hobbywiet

Update 15 mei 2025: Hi redactie, hierbij onze eerste update! We hopen dat jullie het leuk gaan vinden. Wij noemen onszelf voor deze gelegenheid ‘Hobbywiet’ en doen dit jaar voor het eerst mee met de buitenwiet test. Met z’n tweetjes (Jeroen & Mark) hobbyen we met plezier met (onder meer) weed zaadjes en aarde. Bij ontvangst van het zaden pakket werden we al meteen erg enthousiast. We hebben alles opgezocht en nagelezen qua soorten. Om direct daarna aan de slag te gaan!

Op 23 april kwam Black Lebanon als eerste uit. Daarna volgde Somari, en als laatste kwam de Grape Ape ook uit! Drie uit drie Prachtig weer ☀️

Daarna zijn er zes slimme potten met 30 liter aarde klaargezet, voor zowel de autoflowers als de normale zaden. We hebben de volgende, lekkere luchtige samenstelling gemengd. 20% hydrokorrels, 20% biochar, kelpmeel en 25% wormenaarde.

Somari, Grape Ape en black Libanon hebben we netjes gelabeld en slakken bestendig gemaakt met behulp van wat lege plastic flessen. Ze staan lekker in luchtige grond. Ook komen er nog wormen bij, en het weer is fantastisch nu! Deze week zijn de autoflowers aan het ontkiemen, en hun potten staan dus al klaar.

Leuk om dit geschreven te hebben voor de eerste keer. Er komt een mooie zomer aan en het wordt een fantastisch buitenkweek seizoen wat ons betreft, voor al onze mede testers! Op naar de volgende update. Bedankt voor het lezen en een groet van…

Hobbywiet

Black Lebanon, Somari en Grape Ape in lekkere luchtige aarde.

Wil je ook meedoen met de buitenwiet test van 2025? Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Alex

Update 15 mei 2025: Hallo medekwekers en cannabis liefhebbers, het eerste deel van dit verslag schrijf ik op zaterdag 10 mei. Ik ben vorige week terug gekomen van vakantie, en heb eindelijk ook kunnen starten met de test. Ik heb een veldje gemaaid om ruimte te maken, een plastic kasje in elkaar gezet, zaadjes in het water gedaan, en de plantjes uiteindelijk afgelopen woensdag (7 mei) na het ontkiemen, in 2-literpotjes gedaan.

En wat voor een zaadjes dit jaar! Soorten waar ik nog nooit van gehoord heb. Ik heb ze direct allemaal in één keer gezaaid. Achterin de kas staan ook weer een paar andere soorten, waaronder Panty Punch, Candy Dawg, Amnesia en Sour Diesel. Allemaal autoflowers van Seedstockers!

Vorig jaar veel last gehad van slakken door eitjes in oude grond. Dus dit jaar gewoon helemaal met nieuwe grond begonnen. De tafels waar ik het eerste deel van de kweek op doe, hebben bij elke poot een berg slakkenkorrels. Laat ze daar maar eens heelhuids doorheen kruipen!

Dit jaar gebruik ik Mediterrane Potgrond van CulVita om in te starten. Op de beschrijving staat dat het goede grond is voor planten die niet te nat mogen staan. Hier en daar lees ik dat veel wortels zich niet goed kunnen ontwikkelen door plakgrond, door het (te veel) water geven. Dus ik hoop dat ik dat met deze grond kan voorkomen.

Het grootste deel van de dames gaat dit jaar de vaste grond in. Een klein deel zet ik in een grotere pot, en daar wil ik ook een beetje mee experimenteren, volgens mij heet dat lollipoppen (of dieven, red.).

Inmiddels is het donderdag 15 mei, en veel van de dames staan heerlijk te genieten van zon, wind en water. Helaas heeft 2x Somari het niet gered. De gekozen grond droogt inderdaad sneller uit dan ik gewend ben maar ik geef een scheutje water (slootwater) zodra de bovenlaag van de pot uitgedroogd is. Bijna dagelijks dus.

Ik ben zeer benieuwd wat het effect van deze grond zal zijn op de ontwikkeling van de wortels. Allen veel plezier en succes met kweken!

Groet, Alex

Lekker bezig Alex! Wij zijn ook zeer benieuwd naar het effect van die aarde

Mickey & Mini

Update 15 mei 2025: Hallo allemaal, Grape Ape is al 20 centimeter hoog, joepie! Onze plantjes staan overdag buiten in de kas, en ’s nachts doen we ze nog naar binnen. De autoflowers groeien niet zo hard, tussen de 8 en 10 centimeter zijn ze inmiddels.

Nu ijsheiligen voorbij is gaan we alle drie de autoflower soorten nog een keer ontkiemen. En we gaan dit artikel volgen. We hebben de kokos en perliet inmiddels binnen, dus we kunnen gaan beginnen met ontkiemen. En we gaan de zaadjes pas in de grond stoppen als de worteltjes een centimeter of langer zijn na het ontkiemen. Dat hebben we ook niet gedaan bij de eerste autoflower ontkieming.

Groetjes, Mickey en Mini

Dat gaat al hard Mickey en Mini, zeker Grape Ape groeit als een speer!

Chris

Update 15 mei 2025: Hallo mensen, hier is mijn eerste update. Ik moet een beetje improviseren want de tuin wordt onderhanden genomen. Ik heb alvast de lichtgevoelige soorten gezaaid, voor het eerst met de Seedbox van Plagron. De eerste indruk is goed want ik heb een score van drie uit drie.

Omdat het wat langer zal duren voor de planten de tuin in kunnen, heb ik gekozen voor wat hogere potten. Dit in de hoop dat de wortels de diepte in gaan, en ze geen last zullen hebben van de (late) overplanting. Ik heb ze vijf dagen van boven water gegeven, met wortelstimulator erin. Nu ben ik overgestapt op water geven via de schotel waar de pot op staat. Ik hoop dat het lukt, tot nu toe in ieder geval wel, getuige de foto’s.

Vriendelijke groet, Chris

In hoge potten houden Grape Ape, Somari en Black Lebanon het vast wel uit tot ze de tuin in mogen.

Rozda

Update 16 mei 2025: Goedemorgen redactie van CNNBS. Ik wil jullie als eerste superbedanken voor dit mega dikke zaden pakket; dat moet natuurlijk eerst even gemeld worden. Ik ben gister begonnen met het ontkiemen van de zaden (15) alle 6 soorten. Ik gebruik de koffiefilter-methode, en ga nu lekker wachten tot de eerste staartjes te voorschijn komen, om ze daarna snel in de aarde te stoppen! Dit is alvast een kleine update met een foto zoals afgesproken.

Met vriendelijke groet, Rozda

Nog even ontkiemen en dan … groeien maar!

Davutz

Update 16 mei 2025: Goedemorgen. Vrijdag en nog altijd geen druppel uit de hemel gevallen. Hopelijk regent het binnenkort wel weer eens, want de regentonnen staan leeg zelfs droog!? De plantjes daarentegen doen het goed met dit ‘prachtige’ weer. Woensdag zijn we dan begonnen met het voorkiemen van de regulars. Momenteel staan die nog in de kast, en voor de rest is het nu vooral aan de plantjes zelf en kunnen we enkel geduldig wachten. Geduld is bij kweken de voornaamste benodigde eigenschap voor een goede oogst, volgens mij.

Groeten, Davutz

De lichtgevoelige ‘regulars’ staan klaar voor hun start.

De autoflowers doen het heel erg goed maar de regenton is leeg…

Wolkenwietje

Update 16 mei 2025Na de Somari hebben we dinsdag Zmäkdaun Auto en Black Lebanon verpot. De Somari heeft het best zwaar gehad bij het verpotten. Het is lastig om grond en kluit in één geheel uit het hoge potje te hannesen. Gelukkig is de Somari de laatste dagen heel mooi aan het herstellen. De plant is over de ergste stress heen. Na deze pot zal de plant in de volle grond worden gezet.

in elkaar gezakt
komt ze weer fier overend
de Somari

Zmäkdaun wilde bij het verpotten ook maar moeizaam uit het hoge potje loskomen. Ik heb een speciaal mengsel gemaakt van compost, potgrond en een klein beetje klei. Het voordeel is dat het zeer vruchtbare en groeibare grond is. Het nadeel is het verpotten. We proberen met een stokje de randen zoveel mogelijk vrij te maken, maar het is lastig. Zeker ook omdat de grond vochtig is; het wil geen afscheid nemen van het potje.

de wortels graven
nieuwe routes door aarde
voor waterstromen

De Black Lebanon lijkt het minst te lijden onder het verpotten. De plant ziet er heel levenslustig uit. Ik vind het ook een prachtig plantje om naar te kijken. Ze heeft wat paarsige aders door haar stam lopen en ook bij de aanzet van de bladeren zie je sporen lopen. Een feest om naar te kijken en om groot te zien worden.

de kleine plantjes
zie je groter groeien
elke straal een scheut

Deze week hebben we drie zaadjes in de grond gedaan. De Mint Runtz Automatic komt lekker op. De andere twee (Grape Ape en Auto Mimosa Punch) hebben er minder zin in. De Grape is opgekomen, maar de zaadhulsjes bleven er heel strak omheen zitten. We hebben ze met een pincetje weggehaald, maar het kostte veel moeite. De Auto Mimosa Punch blijft vooralsnog beperkt tot een klein groen puntje in de grond.

donkere aarde
elke bobbel of pukkel
is verdacht voor groen

Het kan zijn dat de zon te genadeloos is voor ze. Al kan ik mij dat niet zo goed voorstellen. We houden ze heel goed nat. Als de Grape Ape en Auto Mimosa Punch deze week verder geen tekenen van leven geven, dan gaan we het over een week of twee weer proberen. Dat is ook het leuke van de buitenwiet test. Proberen en KWW, oftewel kieken wat ’t wordt, zoals ze in Twente zeggen.

ogen turen groen
wat opkomt en wat uitblijft
kijken wat het wordt

Wolkenwietje

LB: Zmäkdaun drinkt via een rietje. RB: Black Lebanon in haar tweede pot (hierna gaat ze de volle grond in). LO: De drie zaailingen met links Grape Ape en rechts Mint Runtz Automatic. Het witte doek houdt ze enigszins koel. RO: Somari komt weer een beetje bij van het verpotten.

Stoffel & Blik

Update 16 mei 2025: Hoi beste buitenwiet testers, de automatic zaden zijn geplant. Ik herhaal: de automatic zaden zijn geplant. Ze staan in een kas te genieten van het  heerlijke weer, met zon en een aangename temperatuur, om zichzelf voor het eerst aan de buitenwereld te kunnen laten zien. Mijn broer Stoffel geeft ze zo nu en dan een lekkere plens water. Aangezien ze in potjes staan en de potgrond sneller kan uitdrogen met deze zon, wordt er regelmatig met alle liefde naar ze omgekeken.

Onlangs is mij bekend geworden, mede door dit artikel dat planten zelf muziek maken. Er was er ook een demonstratie aanwezig en hoorbaar op de zondag van Plenty 420, waar wij natuurlijk ook van de partij waren. Nou, mijn plantjes kunnen binnenkort ook hoorbaar zijn, en leren van hun eigen muziek waarvan ze zelf kunnen gaan genieten. Wat ook weer een stimulerend effect kan hebben op de groei en bloei. Het werkt ook meditatief.

De gefeminiseerde soorten groeien al lekker door en hebben het naar hun zin, maar straks helemaal als ze hun eigen duet kunnen gaan zingen. Ik was bang dat de Grape Ape (een fem) opnieuw niet zou aanslaan. De ontkieming ging echter prima, ze was alleen maar een beetje verlegen. Plankenkoorts? Wie zal ’t zeggen?

Leuk om te zien dat een maatje van mij ook is begonnen met het schrijven voor de buitenwiet test, en dat hij ook een doorgewinterde passie heeft voor de MJ plant. En hij bezit ook nog de nodige kennis, mede door zijn compagnon. We hebben mooie zomerdagen voor de boeg, en is het blijven genieten!

Groene groet, Stoffel & Blik (Nick aka Kuni)

Die fem-dames gaan lekker, daar zit muziek in!

De Groene Tuinman

Update 16 mei 2025: 09-05: De kas staat en de autoflowers zijn vandaag de volle grond in gegaan. Ik heb de fotoperiode-gevoelige planten (aka de lichtgevoelige gefeminiseerde soorten) er ook in gezet. Het is nu alleen wel een beetje uitkijken waar je loopt omdat de autoflowers nog best klein zijn, en je ze daardoor gemakkelijk over het hoofd ziet.

Een prachtige kas Groene Tuinman! Die staat binnenkort helemaal vol, schatten wij zo in

13-05: Hallo allemaal hier even weer een update. De Grape Ape van Amsterdam Genetics gaat niet zo heel lekker, en ik betwijfel het of die het gaat halen. Ze begon te hangen en wordt geel. Ik heb nu wat bio-voeding gegeven van Plagron, en hoop dat ze bijtrekt. Gebeurt dat niet dan heb ik gelukkig al een nieuwe want die staat al te ontkiemen, dus dat kom sowieso goed! Hierbij nog wat foto’s, en ook van hoe de andere dames er bij staan.

Grape Ape gaat inderdaad niet zo lekker. Gelukkig staat er al het een en ander klaar om haar plekje in te nemen.

Opletten waar je loopt!

De Groene Tuinman

 

(advertentie)