(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In de categorie Buitenwiet volgen we deze zomer ook de kweek van Mike, onze vijfde buitenwiet-correspondent. Mike kweekt dit jaar voor tweede keer wiet onder de zon, en heeft heel verstandig gekozen voor een aantal typische Nederwietsoorten. In dit eerste verslag stelt hij zich onder meer aan je voor en legt hij het ontkiemen en verpotten nog eens uit. 

Dit is mijn eerste kweekverslag en bij deze stel ik me dus ook graag even voor. Ik ben Mike, 25 jaar jong en dit is mijn tweede buitenkweek. Cannabis is echter zeker niet nieuw voor mij, ik gebruik het al zo’n 10 jaar. Zowel voor de medicinale eigenschappen als de genotseffecten ervan. Sinds jonge leeftijd ben ik geïnteresseerd in alles wat met cannabis te maken heeft, en heb ik een grote verzameling cannabisspullen aangelegd. Ik kweek mijn eigen wiet voornamelijk omdat dit veel voordeliger is. Daarnaast levert het volledig natuurlijk gekweekte wiet op, en is het ook gewoon heel interessant en leuk om te doen.

Selectie van wietsoorten

Na de kweek van vorig jaar, die redelijk goed verliep voor een eerste keer, heb ik besloten om een deel van de soortjes opnieuw te kweken, aangevuld met enkele nieuwe wietsoorten waar ik nieuwsgierig naar ben.
Alle zaden waarmee ik begonnen ben zijn gefeminiseerd. Dit houdt in dat er (als het goed is) alléén vrouwelijke planten uit voortkomen. Na zorgvuldig mijn keuzes afgewogen te hebben, ben ik dit jaar met de volgende soorten begonnen.

Alle soorten zijn geselecteerd vanwege geschiktheid voor het Nederlandse klimaat en hun relatief korte bloeitijd. Maar ook het kweekgemak en de (kans op) hogere opbrengst speelt natuurlijk een rol bij de selectie. Hopelijk zijn ze allemaal tegen het einde van de zomer en voor de daadwerkelijke herfst zijn intrede doet, klaar om te oogsten. Maar voordat we dat kunnen doen moeten we de zaadjes uiteraard eerst ontkiemen.

Week #1: ontkiemen

Ik ben begonnen met ontkiemen van de zeven zaden op 9 april. Mijn ontkiem-methode is er slechts één van velen, echter deze is bij mij altijd erg succesvol. Namelijk de koffiefilter methode. Deze werkt als volgt: je neemt een ongebleekt (bruin) koffiefilter, maakt deze vochtig en stopt het zaadje erin, met de spitse kant naar beneden (en dus de bollere kant waarmee ze aan de (moeder)plant vast zat naar boven). Nu zit het zaadje tussen de beide lagen van het koffiefilter. Vervolgens stop je het natte koffiefilter met het zaadje in een plastic gripzak. Deze kun je sluiten of open laten dit is persoonlijke voorkeur. Vervolgens hang je de gripzak met tape of plakband aan de binnenkant van een (keuken)kast(je), in het pikdonker.

Het donker is volgens mij belangrijk. Een zaadje ontkiemt in de natuur namelijk ook onder de grond en dus zonder licht. Houd de zaadjes nu regelmatig in de gaten. Na één tot maximaal 5 dagen komt er een wortel van één of enkele centimeters uit het zaadje. Nu is het belangrijk deze meteen in de aarde of je substraat te doen.

Nieuw leven!

Bij mij duurde dit proces van 9 april tot 12 april. Op 12 april heb ik vijf ontkiemde zaadjes in 1 liter Air-Pots gedaan. De twee overige Sensi Auto Skunks deed ik in kleine 0,75-literpotjes. Na een paar dagen achter het raam, kwamen de zaailingen rond 14 april boven de grond. Daarna ben ik voorzichtig begonnen met het geven van kraanwater en Canna Rhizotonic wortelstimulator (ongeveer 1 milliliter per liter water).

Het kraanwater laat ik eerst minimaal een dag of twee staan, om alle eventueel schadelijke stoffen zoals  chloor te laten vervliegen. Het zorgt er ook voor dat het water rond kamertemperatuur is; dit vinden wietplanten en voornamelijk jongere plantjes en hun wortels een stuk fijner. Ik bewater de meisjes meestal om de dag. Een goede indicatie krijg je door je vingertop wat dieper in de aarde te steken. Voelt de aarde droog aan dan is het tijd om te bewateren. Ook het gewicht van je pot(jes) kan op den duur of na wat gewenning zeker een goede indicator zijn.

Zaailingen & verpotten

De weken erop groeiden de plantjes allemaal normaal zoals ik hoopte. Ik heb ze met mooi weer zo veel mogelijk buiten in de zon gezet. Na een tijdje werden de potjes te klein en heb ik de plantjes overgeplaatst naar grote 38 en 50 liter Air-Pots, en permanent buiten gezet.

Allereerst heb ik een klein laagje hydrokorrels onderin gedaan voor drainage en extra luchttoevoer. Daarna heb ik de potten met Plagron Batmix en extra perliet gevuld. De perliet maakt de aarde nog luchtiger en is goed voor de wortels. De autoflowers heb ik in Plagron Allmix gezet.

Het verpotten gaat het makkelijkste als je het kleinere potje in de aarde drukt zodat je ziet hoe groot of diep het gat ongeveer moet zijn. Daarna heb ik met een schepje wat aarde uitgegraven. Toen de plantjes uit hun potje gehaald, in het gat gedaan, heel licht aangedrukt en weer opgevuld. Na het verpotten heb ik water met wortelstimulator en groeivoeding gegeven. Nu hopen dat ze snel groter worden.

Websites & apps

Tot slot wil ik met jullie enkele sites en apps delen, die erg handig zijn voor een kweker op zoek naar informatie over kweken en cannabis. Uiteraard de allereerste en meest handige natuurlijk: CNNBS.nl
Verder mag ik graag grasduinen op Plantarium.nu, de webshop en informatie website van de gelijknamige growshop. Ten derde vind ik Growdiaries.com een handige website. Je kunt er een kweekdagboek bijhouden en met anderen delen maar het is ook erg interessant om die van anderen te volgen.

Mijn laatste twee tips zijn apps waar je een kweekruimte of/en kweekomgeving kunt maken en weer aanpassen. Deze apps zijn: Grow with Jane en Grower Helper. Deze apps en tools zijn erg uitgebreid en helpen mij zeker. Hopelijk helpt het jou nu ook.

Tot slot…

…wil ik je graag bedanken voor je aandacht en je tijd. Ik bedank ook CNNBS voor het podium en Plantarium voor alle hulp die ik van ze gehad heb, en de mooie wietzaden. Verder een shout out voor Wietzaadjes.nl, 24high.nl en Zamnesia.nl voor de levering van de genetica. Heel veel succes voor iedereen die ook zelf buiten wiet kweekt dit jaar. Hopelijk heb je genoten en misschien wat geleerd van mijn verslag. Wie geïnteresseerd is kan mijn kweek ook hier volgen op Growdiaries.

Mike

(advertenties)