(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is donderdag in een Russische rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 9½ jaar voor wietolie. De zaak zorgt voor verhoogde spanningen tussen Rusland en Amerika. Ook riep een mogelijke ruildeal om Griner vrij te krijgen in Amerika verontwaardiging op, omdat daar ook nog duizenden mensen voor wiet achter de tralies zitten.

Deze week vond in Rusland de rechtszaak van Brittney Griner plaats. De in Rusland spelende Amerikaanse basketbalster wordt daar sinds februari vastgehouden nadat ze betrapt werd op het hebben van een kleine hoeveelheid wietolie. In de rechtbank bekende ze schuld, maar zei daarbij dat het nooit haar bedoeling was om de wet te overtreden, en verzocht de rechtbank om haar clementie te verlenen.

“Ik wil me verontschuldigen tegen mijn teamgenoten, mijn club, mijn fans en de stad Yekaterinburg, voor de fout die ik beging en de beschaming die ik veroorzaakt heb,” zei Griner met een gebroken stem in de rechtbank. “Ik wil ook mijn verontschuldigingen aanbieden aan mijn ouders, mijn broers en zussen, de Phoenix Mercury organisatie thuis, de fantastische vrouwen van de WNBA en mijn fantastische vrouw.”

De veroordeling werd door de meeste experts al verwacht, en zorgt er nu voor dat het lot van de basketbalspeelster in handen ligt van diplomatische onderhandelingen tussen Amerika en Rusland.

Brittney Griner in betere tijden op het basketbalveld in Phoenix Arizona. Foto: Keeton Gale, Shutterstock

Veroordeling voorwaarde voor ruildeal

Er is de afgelopen tijd al best veel te doen geweest rond de zaak van de Amerikaanse basketbalster. De Amerikaanse regering heeft de Russen vorige week namelijk voorgesteld om Griner en Paul Whelan, een Amerikaan die sinds 2018 in Rusland gevangen zit vanwege spionage, te ruilen voor Victor Bout, een Russische wapenhandelaar die in Amerika een 25-jarige gevangenisstraf uitzit.

De Russen hebben dat voorstel afgewezen, maar volgens The New York Times hebben ambtenaren in Moskou wel laten weten dat een veroordeling een nodige voorwaarde was, om überhaupt over een ruildeal te kunnen onderhandelen.

Verontwaardiging

De voorgestelde ruildeal riep ook verontwaardiging op bij onder meer Joe Rogan en Elon Musk, die terecht opmerkte dat er in Amerika ook nog duizenden mensen gevangen zitten voor wiet. “Misschien moeten we hier ook de mensen vrijlaten, die voor wiet in de gevangenis zitten.” Tweette de miljardair.

Tot overmaat van ramp voor de Amerikaanse president, werd zijn schoondochter deze week ook nog gespot, toen zij inkopen deed bij een dispensary (wietwinkel) terwijl ze ondertussen bescherming genoot van de U.S. Secret Service. Ook dit riep verontwaardiging op over het Amerikaanse cannabisbeleid. Dat is op landelijk niveau namelijk nog steeds illegaal, en er zitten ook in Amerika nog duizenden mensen opgesloten voor wiet.

Handgeschreven brief aan Biden

Alle ontwikkelingen leggen druk op de Amerikaanse president Joe Biden en zijn regering. Niet alleen om Griner vrij te krijgen maar ook om nader naar de situatie in eigen land te kijken. De president en vice-president Kamala Harris spraken afgelopen maand met de vrouw van Brittney Griner, nadat Griner de president een handgeschreven smeekbede stuurde.

“Terwijl ik hier in een Russische gevangenis zit, alleen met mijn gedachten en zonder de bescherming van mijn vrouw, familie, vrienden, mijn olympische shirt of enige prestaties, ben ik verschrikkelijk bang dat ik hier voor altijd moet blijven.

Ik realiseer me dat u heel veel aan uw hoofd heeft, maar vergeet mij en andere Amerikaanse gevangenen alstublieft niet. Doet u alstublieft alles wat u kunt om ons naar huis te laten komen. In 2020 stemde ik voor het eerst in mijn leven, en ik heb toen op u gestemd. Ik geloof in u. Ik heb nog zo veel goeds te doen met mijn vrijheid, die u mij kan helpen terug te krijgen. Ik mis mijn vrouw! Ik mis mijn familie! Ik mis mijn teamgenoten! Het maakt me kapot, te weten dat zij nu zoveel moeten lijden. Ik ben dankbaar voor alles wat u op dit moment kan doen om me vrij te krijgen.”

[Openingsfoto: Dan Henson, Shutterstock]
(advertentie)