(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het wiet kweken is hem met de paplepel ingegoten, en samen met zijn vader geniet hij van bijna 65 jaar kweekervaring. We zijn dan ook verheugd om te kunnen melden dat zijn kweekverslagen binnenkort op CNNBS te lezen zijn. In dit debuut stelt hij zichzelf en zijn laatst gekweekte wietplanten aan je voor, maak dus kennis met Boris Groen.

Met wiet grootgebracht

Aangenaam kennis te maken, noem mij maar Boris Groen. Ik kweek wiet voor medicinaal en recreatief gebruik en doe dat al 17 jaar met volle overgave. Het kweken is min of meer vanzelf gegaan, omdat het mij grotendeels met de paplepel is ingegoten. Mijn vader heeft 47 jaar kweekervaring, en heeft me de nodige tips en trucs geleerd om wietplanten zo goed mogelijk te behandelen. Je kunt dus wel stellen dat ik tussen de planten ben opgegroeid.

Om medische redenen heb ik dagelijks aardig wat cannabis nodig. Ik rook het recreatief maar maak ook mijn eigen medicinale wietolie. De coffeeshop is voor mij veel te duur, en daarnaast wil ik graag gegarandeerd zijn van een schoon product. Maar ik vind het net zoals de meesten van jullie dus ook gewoon lekker om even mijn hoofd te legen, en mezelf wat rust te geven in deze drukke wereld.

Bedrijfsongeval

Een aantal jaar geleden heb ik tijdens het werk een ongeval gehad. Hierdoor heb ik 24 uur per dag en 7 dagen per week, last van pijn in m’n onderrug. Toen het ongeval net was gebeurd deed mijn linkerbeen ook niet volledig meer wat het hoort te doen. In de eerste anderhalf jaar na het ongeluk, heb ik de pijn geprobeerd te  onderdrukken met pijnstillers die ik van de apotheek kreeg. Dit was niet effectief genoeg en had tot gevolg dat ik flink wat gewicht verloor. Daarnaast kreeg ik er geestelijk ook een aardige klap van.

Dat kon zo niet verder gaan, dus ben ik na anderhalf jaar met het gebruik van wietolie begonnen. Omdat dit redelijk prijzig is, ben ik de olie ook zelf gaan maken en dit bevalt prima! Ik ben nu volledig gestopt met medicatie en zorg nu voor m’n eigen medicijn.

Wiet kweken

Het kweken is 17 jaar geleden begonnen in een kledingkast met een kleine 150 Watt HPS lamp. Tegenwoordig heb ik twee G-Tools kasten tot mijn beschikking. Mijn eerste wietplanten groeiden op aarde, wat altijd goed werkte. Tot mijn vader me aanraadde om het kweken ook eens op kokos te proberen. Kokos zou dikkere toppen en een snellere groei opleveren.

Zo gezegd, zo gedaan. Sinds ik op kokos kweek, heb ik altijd goede oogsten gehaald. Ik vind het altijd leuk om het maximale uit mijn wietplanten te halen, dus ben ik op enig moment ook gaan experimenteren met led. In het begin ben ik daar een paar keer mee op m’n bek gegaan, door de verkeerde leds te gebruiken. Maar langzaam maar zeker werd ik minder sceptisch omdat de led-technologie steeds beter werd.

Een nadeel van led kweeklampen, was in het begin vooral dat er een flink prijskaartje aan kleefde. Je moet altijd roeien met de riemen die je hebt, dus ben ik zelf maar aan de slag gegaan. Dat resulteerde in een 450 Watt led paneeltje, waarmee ik een oogst haalde van 0,6 gram per Watt. Met een minimale investering was ik hier zeker niet ontevreden over maar op verschillende forums zag ik dat dit zeker wel beter moest kunnen. Helemaal omdat ik met HPS altijd flink boven de gram per Watt zat.

G-Tools kast met Spectro Licht

Een maat van mij had mooie resultaten onder een 100 Watt led kweeklamp, dus ben ik dat ook gaan volgen. Uiteindelijk ben ik zo terecht gekomen bij Spectro Light. Ook omdat zij een van de weinige merken zijn met een terugkoopgarantie. Dit zou dus betekenen dat ik m’n geld terug zou krijgen indien ik niet tevreden zou zijn over de led.

Uiteindelijk heb ik wat geld gespaard en een Blast400 gekocht in combinatie met een G-tools kweekkast. De lamp zou minimaal gelijk staan met een HPS lamp van 600 Watt. Hiermee zou ik ten eerste wat kunnen besparen op de energierekening maar daarnaast ook het warmteprobleem op kunnen lossen dat ik meestal in de zomer heb. Met HPS zou ik ook steeds mijn lamp moeten vervangen na drie rondes, door het verlies in lichtsterkte. Ook dit zou met de led niet meer noodzakelijk zijn. Al met al mooie vooruitzichten!

Met deze lamp heb ik dus mijn planten afgebloeid. Het was niet helemaal ideaal moet ik zeggen want in totaal hebben er drie soorten lampen boven gehangen.

Extreme EC-waardes

Achteraf is de led een goede keuze geweest en ik zag al snel dat het nieuwe licht de planten goed deed. Het resulteerde in een mooie compacte opbouw van de toppen. Op advies ben ik daarna de EC-waardes van mijn voedingswater flink gaan opvoeren.

De EC-waarde geeft aan hoeveel voedingstoffen er door het water gemengd zijn. Hierbij is het ook belangrijk dat de pH-waarde optimaal is. Dit is de zuurtegraad die bepaalt in hoeverre de plant de voedingstoffen op kan nemen. In mijn geval was de pH-waarde tussen de 5,8 en 6,2 omdat ik op kokos kweek. Voor kwekers die op aarde kweken ligt de juiste pH-waarde wat hoger.

Op dat moment zat m’n EC-waarde nog op zo’n 2,1 aangezien dit ideaal zou zijn voor een indica wietsoort. Voor een sativa is dit iets lager, namelijk rond de 1,6. Ik begon met het opvoeren van de EC-waarde naar 2,5 hierbij monitorde ik de planten nauwgezet.

De planten vertoonden geen problemen door de hoge voedingsconcentratie, en dus besloot ik om de EC-waarde nog wat verder op te voeren naar 3,0. Daarnaast heb ik ook extra kalium toegevoegd om de topgroei ook nog eens extra te stimuleren.

Droog aan de haak

Tot mijn verbazing ging dit ook goed en ben ik zelfs verder gegaan tot de EC-waarde 3,5 was. Dit was blijkbaar de maximale waarde, aangezien de eerste bladpuntjes nu vergeelden. Daarna ben ik veilig teruggaan naar 3,0 en heb het netjes afgerond met heerlijke toppen als gevolg.

De exacte opbrengst was 620 gram droog aan de haak. Een hele mooie score van 1 tot 1,5 gram per Watt, aangezien er in totaal drie verschillende kweeklampen boven de planten hebben gehangen (alleen de bloeifase draaide ik met de Blast400).

Zoals in het intro te lezen valt, zal ik binnenkort beginnen met een nieuwe kweekronde. Ik zal dan ook een andere led gebruiken, en wel de Kind K5 XL 1000. Dit is een flinke ledlamp die met een verbruik van 650 Watt, een 1000 Watt HPS lamp zou moeten kunnen vervangen. Ik ben benieuwd, jij ook?

Boris Groen

(advertenties)