(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jeroen is een hobbykweker met groene vingers, mogen we wel zeggen. Helemaal als je je bedenkt dat hij zijn wietplanten als eerste onder een nieuw soort-led balken kweekte. In dit kweekverslag oogst en weegt Jeroen  wat hij zaaide: dikke Critical toppen!

Helaas is dit alweer het laatste kweekverslag dat ik schijf over mijn testkweek met de nieuwe led-bars van G-Tools. Helaas, omdat ik het een feest vond om onder deze lamp te kweken. Ik ben een paar maanden geleden blind in deze testrun gestapt, zonder ook maar enige zekerheid op kans van slagen. Des te leuker is het om nu met een uitstekend eindresultaat op zak, dit laatste verslag te schrijven.

Bonkige toppen

Waar waren we ook alweer gebleven? Oh ja, schimmels! Misschien weet je nog dat ik een beginnend schimmeltje gezien, en daarom besloot om de Critical wietplanten zo snel mogelijk uit hun lijden te verlossen.
Woord bij daad gevoegd ben ik de volgende dag bepakt en bezakt naar de locatie gegaan om de grote bonkige toppen te knippen en van hun bladeren te ontdoen.

De voorste twee wietplanten in de CNNBS G-Kit waren er écht aan toe, en hadden al milky tot amberkleurige trichomen. De andere twee hadden nog wel even mogen staan maar daar had ik geen tijd voor vanwege de schimmelplekjes.

Schimmels en scharen

De plant met het schimmeltje heb ik direct onder handen genomen en goed uit elkaar geknipt (alle buds van de stam af en de hoofdtop dus ook). Op deze manier kan je goed binnenin de top kijken, om te zien of er geen schimmelgroei is langs de stam. Dat was gelukkig niet het geval; de schimmel is beperkt gebleven tot de oppervlakte. Ik heb het eenvoudig met een nieuwe (schone) schaar weggeknipt.

Knip ook geen schimmel van je toppen af met de schaar waar je de rest van je planten nog mee moet knippen. Doe je dat wel dan riskeer je dat de rest ook kan gaan schimmelen. Werk dus altijd met een schone schaar. Na afloop is het ook aan te raden om je scharen goed te ontsmetten met alcohol. Om de hars en andere plakzooi van je scharen te krijgen en ze weer soepel te laten werken, kun je ze ook weken in keukenolie (zonnebloemolie of olijfolie).

De toppen waren goed dik, dus redelijk eenvoudig te knippen. De grote hoofdtoppen hadden niet heel veel blad maar de lagere zijscheuten natuurlijk wel. Persoonlijk heb ik een vreselijke hekel aan het knippen en ben ik daarom altijd weer erg blij als het er weer opzit voor de komende 10 weken.

Drogen in een net

Na het knippen heb ik de kast even helemaal leeggehaald. Dus de potten en de lamp eruit en het droognet erin. Drogen op een droognet is niet altijd ideaal omdat de toppen (vooral de zwaardere) dan plat kunnen worden door het liggen op één kant. Het werkt echter wel makkelijk want je hoeft geen touwtjes te spannen om je planten aan op te hangen. Na het knippen en te drogen leggen van de toppen, ben ik om de dag gaan kijken of er geen nieuwe schimmels zouden groeien. Meteen een mooi moment om de toppen om te draaien, zodat ze niet ál te plat worden.

Na twaalf dagen waren de toppen droog. De knaktest wees uit dat het moment daar was om alle toppen van hun takjes te ontdoen en de wiet te wegen. Het wegen is voor mij toch wel het mooiste moment van een ronde. Daar heb je het toch voor gedaan en het verklapt ook nog eens of je het goed gedaan hebt. Zeker in dit geval met een nieuwe 150 Watt full spectrum led-balk van G-Tools, waren we allebei toch zeer benieuwd wat de eindscore zou zijn.

Weegt dat?

Zoals je weet ging het om vier dikke Critical planten van Royal Queen Seeds. Dat de Critical een gulle gever is had ik al eens ondervonden in een eerdere kweek. Maar je wil natuurlijk de opbrengst van deze ronde weten. Komt ie …tromgeroffel…  de totale opbrengst in droge grammen wiet is… 155,83 gram! Voor de rekenwonders onder ons dus 1,03 gram wiet per Watt.

Ik ben natuurlijk ontzettend tevreden met dit resultaat en had alleen maar kunnen hopen op een opbrengst zoals dit.  Zeer geslaagde test voor zowel de G-Tools led als voor de CNNBS G-Kit, die beiden nieuw voor mij waren. Zowel de led als de kast zijn zeer aan te raden voor zowel beginners als gevorderden.

De led-balken zullen binnenkort te koop zijn in de webshop van G-Tools. Ze gaan rond de €400,- euro kosten als ik mij niet vergis. Met dit gezegd is mijn testkweek en dit verslag ten einde. Ik vond het een eer om te mogen doen en wat mij betreft tot een volgende keer.

Jeroen

(advertentie)