(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Goed en slecht nieuws uit Colorado. Gouverneur Hickenlooper maakte bekend dat er 1 miljard dollar wordt omgezet in de wietbusiness tot de zomer van 2015. Mooi! Minder leuk is dat hij veel van het extra belastinggeld uitgeeft aan anti-cannabis campagnes.

De tegenstanders van de legalisering van cannabis wachtten hoopvol op het ineenstorten van de recreatieve marihuanamarkt, die sinds nieuwjaarsdag in Colorado floreert. Zij kunnen het shaken, want de gouverneur van de staat, de Democraat John Hickenlooper maakt afgelopen week de staatsbegroting bekend, de eerste met de cijfers van legale wiethandel erin. En die vallen niet tegen! Naar verwachting wordt de 1 miljard dollar omzet nog voorde zomer van volgend jaar gehaald, een gigantisch bedrag natuurlijk als je bedenkt dat Colorado maar een klein staatje is met ongeveer 4 miljoen inwoners…

Gouverneur John Hickenlooper spendeert gigantisch veel 'wietgeld' aan anti-wiet campagnes

Gouverneur John Hickenlooper spendeert gigantisch veel ‘wietgeld’ aan anti-wiet campagnes

Geld naar anti-cannabis propaganda

Op cannabistransacties wordt allereerst 15 procent belasting geheven en daarbovenop nog eens 10 procent BTW. Die miljard omzet levert de staat dus veel extra geld op. De eerste 40 miljoen dollar gaan naar de verbetering van het onderwijs in Colorado, dat is hartstikke mooi. Maar de gouverneur maakte tijdens de presentatie van de begroting ook bekend dat hij heel veel belastinggeld gaat uitgeven aan voorlichting en campagnes TEGEN cannabis.

Nu is John Hickenlooper een erkend tegenstander van legalisering, hij doet het alleen omdat ‘het volk dit blijkbaar wil’. Hoe hij er persoonlijk over denkt, blijkt wel uit een interview dat hij aan de New York Times gaf. “Wiet roken maakt je sloom en onhandig. Ik zou het niet eens doen als ik moederziel alleen in het bos was of zo.”

Fijne man dus. Hij verordonneert nu dat bijna de helft (45,5 miljoen dollar) van de verwachte wietbelastingen van 103,5 miljoen uitgegeven gaat worden aan anti-drugs propaganda. Daarbovenop spendeert de gouverneur nog eens 40,4 miljoen dollar aan verslavingszorg, 12, 4 miljoen dollar aan de volksgezondheid en 5 miljoen aan politie/justitie en controlerende instanties…

Cannabisindustrie en blowers zijn woest

Begrijpelijkerwijs zijn de blowers in Colorado allerminst gelukkig met deze geldverspillende nonsens. Zij en de hele cannabisindustrie werken hard om een winstgevende en professionele branche te ontwikkelen, die de illegale zwarte markt enorm verzwakt, banen creëert en de economie dus duidelijk helpt uit de crisis te komen. Maar Hickenlooper ziet het anders: “Extra marihuanageld wordt gebruikt om de publieke veiligheid en gezondheid te beschermen en gebruik door jongeren tegen te gaan.”

 

(advertenties)