(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Fijn Canadees onderzoek: wetenschappers in de staat Ontario volgden dertig jaar lang liefst 39.000 rokers, blowers en niet-roker/blowers op middelbare scholen. De conclusie: cannabisgebruikers scoren beter dan tabaksrokers!

Het Canadese onderzoek is gepubliceerd in de maart-editie van Journal of School Health. Om maar gelijk een andere conclusie prijs te geven: scholieren die helemaal niet roken en blowen doen het het beste. Maar ja, die hebben wel een saai leven…

Belangrijker voor ons is het opmerkelijke verschil tussen sigarettenrokers en marihuanaliefhebbers. De onderzoekers hebben ontdekt dat studenten die uitsluitend wiet gebruiken betere schoolresultaten boeken dan scholieren die alleen maar sigaretten paffen.

Andere sociale normen

Volgens de Canadezen komt dat echter ook deels doordat er nu veel minder tieners roken dan dertig jaar geleden. “Die scholieren die tegenwoordig nog roken vormen een zeer marginale, kwetsbare groep”, zegt de hoofdonderzoeker Michael Chaiton, assistent-professor in epidemiologie & volksgezondheid aan de Universiteit van Toronto. “Er moet ook onderscheid gemaakt worden binnen de wietgebruikers tussen de pure rokers en degenen die cannabis combineren met andere substanties. Het is dus niet een absoluut feit dat wietgebruikers beter presteren; de sociale normen zijn anders en het deel van de bevolking dat wiet gebruikt lijkt nu veel meer op de algemene bevolking.”

Roken is niet meer cool, blowen daarentegen :-)

Roken is niet meer cool, blowen daarentegen 🙂

Rokers blowen, blowers roken niet

Ongeveer 92 procent van de tabaksgebruikers rookt ook wiet, ontdekten de onderzoekers. Maar slechts 25 procent van de marihuanagebruikers rookt ook sigaretten! Toen dit onderzoek begon in de jaren tachtig rookten veel meer scholieren tabak dan wiet – wat slechts door weinig tieners gedaan werd – maar die verhouding is volledig omgedraaid in de afgelopen decennia. De wetenschappers zeggen dat anti-rook campagnes effectief zijn geweest in het omlaag brengen van het aantal rokende jonge mensen. Chaiton zegt hierbij dat de overgebleven jonge rokers ook zeer gevoelig zijn voor ander risicovol gedrag als vandalisme en diefstal. “Niet dat dit veroorzaakt wordt door tabak te roken, het is iets wat sociaal gezien veranderd is bij de rol van tabak in de maatschappij.”

Ook een recente Amerikaanse studie leverde als resultaat op dat het roken van tabak – de voornaamste doodsoorzaak die je kunt voorkomen! – grotendeels een gewoonte is van de armen en arbeidersklasse. Onze conclusie na het lezen van beide onderzoeken: hoe eerder je begint met blowen, hoe beter (en liefst puur, zonder tabak)…

(advertenties)