(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Heb je een mooie top wiet weleens goed van dichtbij bestudeerd? Dan heb je waarschijnlijk ook wel opgemerkt dat sommige wiet bulkt van de prachtige rood-oranje gekleurde bloeiharen. Ze worden vaak beschreven als de stampers van wietplanten maar zijn in feite stigma’s. Deze stigma’s kun je vergelijken met het vrouwelijke geslachtsdeel, hun voornaamste doel? Zaad in ontvangst nemen.

De waarheid over de mooi gekleurde bloeiharen op cannabis, is op zijn minst verwarrend te noemen. je kunt wietplanten dan ook niet helemaal met mensen vergelijken en omdat cannabis een éénslachtige plantensoort is, worden deze stigma’s vaan onterecht aangezien voor stampers. Stampers zitten dan weer op mannelijke wietplanten en produceren pollen, wat we bij mensen dan weer met zaad zouden kunnen vergelijken. Volg je het nog?

pistil2

Uit iedere calyx groeien twee cannabis-vagina’s, oftewel twee stigma’s

Toch zijn de bloeiharen op wiettoppen er maar voor één reden en dat is het opvangen van het mannelijke zaad, pollen dus. De bloeiharen groeien vanuit de calyxen, dat zijn een soort druppelvormige zaadzakjes waar na bevruchting een zaadje in zal groeien. De bloeiharen zijn dus eigenlijk stigma’s en groeien ongeveer een centimeter uit de calyx. In het begin zijn ze wit (soms ook paars of rood) en dik en wanneer ze bevrucht zijn, of na verloop van een paar weken nog steeds onbevrucht blijven, zullen ze indrogen en verschrompelen tot de prachtige bloeiharen die we herkennen van een mooi gedroogde top wiet. De meeste wietsoorten hebben oranje stigma’s, maar ze kunnen ook bruin of rood zijn. Paarse wietsoorten hebben meestal bruine/oranje bloeiharen terwijl sterke indica’s vaak donkerder gekleurd zijn.

orangebud

Een prachtige Orange Bud die barst van de oranje bloeiharen

Stoned van stigma’s?

Wanneer een wietsoort vol zit met deze prachtige bloeiharen ziet ze er superpotent uit. En hoewel wiet met meer bloeiharen, je inderdaad in de meeste gevallen knetterstoned zal maken, ligt dat niet direct aan de bloeiharen. De stigma’s zijn belangrijk voor de plant tijdens de bloei, maar het zijn de zaadzakjes waaruit ze groeien die de meeste THC bevatten. Heb je dus wiet met veel bloeiharen, dan zijn er ook veel zaadzakjes want uit ieder zaadzakje groeien maar twee bloeiharen. De stigma’s zelf bevatten ook hars en die hars zit ook vol met cannabinoïden, maar bevat weinig THC. Er is wel eens getest en daarbij bleek dat de hars op de bloeiharen heel rijk was aan cannabinol (CBN), het afbraakproduct van THC dat voor het bekende stonede en slaapverwekkende gevoel zorgt.

Bloeiharen bevatten ook hars

Bloeiharen bevatten ook hars

 

(advertentie)