(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Officieel mag je in Nederland zeggen en schrijven NUL wietplanten hebben. Tot 5 wietplanten wordt het nog net gedoogd (mag een beetje wel en een beetje niet) en alles daarboven is in principe strafbaar. Als je gepakt wordt is het natuurlijk afwachten wat de rechter van dienst bedenkt als straf. Neem Gevriye (33) uit Enschede die deze week zijn vonnis te horen kreeg voor een wietkwekerij met duizend planten…

Nep-bedrijf

Over naar de rechtbank van Almelo in de provincie Overijssel dus, waar Gevriye K. te horen kreeg wat de samenleving vindt – bij monde van de rechter van dienst – wat de straf moet zijn voor zijn misdrijven. Die houden kort gezegd het volgende in: het huren van een bedrijfspand aan de Hassinkweg in Hengelo, daar een nep-koeriersbedrijf in vestigen maar in plaats van pakjes plantjes doen.

En niet te zuinig ook, want in maart 2018 rolde de politie er dus een wietplantage op met bijna duizend vrouwtjes.

Schuld aflossen bij gok-broers

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, twee weken geleden kwam onze plantenvriend zonder advocaat opdagen. Het maakte de verdediging van de Enschedeër er niet direct beter op, want het werd een nogal warrig verhaal over gokverslaving, twee broers bij wie hij een forse schuld had opgebouwd en waarmee kan je die beter aflossen dan met de opbrengst van een wiethok?

Voorwaarde is dan wel dat de oogst een beetje mee zit maar dat was dus niet het geval, integendeel zelfs. Zodoende verdiende onze hoofdverdachte ‘slechts’ 15k met de half gelukte/mislukte oogst. Maar de twee broers die op aanwijzen van Gevriye ook door de autoriteiten aan de tand werden gevoeld, gaan vrijuit. Gebrek aan bewijs.

Duizend wietplanten, dat zijn er best veel (en zomaar 200 keer de gedoogde maximale hoeveelheid)… [foto: MexChriss/Shutterstock]

‘Professioneel en slinks’

Kortom, er is geen escape meer. En denk nu niet dat onze hoofdpersoon een halvegare nitwit is die van toeten noch blazen weet. We citeren de regionale krant Tubantia over de rechtszaak: ‘Tijdens de zitting werd duidelijk dat de aanpak van de kwekerij niet alleen professioneel, maar ook behoorlijk slinks was. Zo zou er pas na een aantal maanden zijn begonnen met kweken. Zo zou er volgens het Openbaar Ministerie bewust verdacht gedrag vertoond zijn waardoor de politie een kijkje kwam nemen en te zien kreeg dat er niets aan de hand was. Daarmee hoopten de kwekers dat de politie een volgende melding niet serieus zou nemen.’

Samenvattend: je begint een nepbedrijf, misleidt de politie, jat stroom en kweekt duizend wietplanten. En je voert een nogal krakkemikkige verdediging in de rechtbank, helemaal zelf in je eentje.

Pluk Ze

De hamvraag van vandaag is dus: wat wordt de straf? Het Openbaar Ministerie zet tegenwoordig in wietzaken meer in op de portemonnee van de beklaagde dan op de cel. Dus eiste het OM twee weken geleden een gevangenisstraf van – ga even zitten – 1 maand. Voorwaardelijk uiteraard, haha. Daarnaast een werkstraf – schoffelen in het plantsoen of bejaardenbillen schrobben – van 120 uur. Uiteraard de gejatte stroom even terugbetalen. En last but totaal not least: een geldboete in het kader van de ‘PlukZe-wetgeving’ van ruim een ton!

Wat was dinsdag in Almelo het wijze oordeel van de rechter voor de teelt van duizend wietplanten?

  • Allereerst een gevangenisstraf van… 2 maanden, in plaats van 1 maand. Maar nog steeds wel voorwaardelijk natuurlijk, haha.
  • Gevriye K. moet aan Enexis op de kop af 5.000 euro overmaken voor de elektriciteit die hij geleend had zonder te betalen.
  • In plaats van de geëiste 120 uur werkstraf, pakt de rechter hem hier wel echt keihard aan: 150 uur gaan schoffelen of in het minst plezante geval schrobben. Zomaar even 30 uur lolmaken werkstraf erbij!
  • En last but least; Gevriye wordt niet voor ‘meer dan 100.000 euro’ kaalgeplukt. Hij hoeft nu nog ‘maar’ 15.000 euro aan ‘crimineel verdiend geld’ aan Vadertje Staat over te boeken…

 

Conclusie: misdaad loont niet, maar wiet kweken wel, soms.

[openingsbeeld: patrimonio designs ltd/Shutterstock]
(advertenties)