(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De stadsdeelraad van de Berlijnse wijk Friedrichshain-Kreuzberg wil naar Nederlands voorbeeld een coffeeshop openen. Omdat softdrugs in Duitsland verboden zijn, zou zo’n toko onder de geneesmiddelenwet moeten komen vallen.Berlijn is sowieso al een favoriete bestemming van ons Nederlanders; wij zijn in aantal bezoekers gemeten zelfs de derde natie die de Duitse hoofdstad bezoekt. En wanneer er straks dan ook nog de ons zo vertrouwde coffeeshops zijn, stijgen we wellicht door naar de eerste plaats.

Nu vindt de handel en het gebruik in Berlijn nog op de ouderwetse of ‘Maastrichtse’ manier plaats: via-via in kroegen of kraakpanden,  en door huis- en straatdealers. De Groenen in de wijk Friedrichshain-Kreuzberg zijn dit zat en stellen voor om een legale coffeeshop te openen. De stadsdeelraad zou om het cannabisverbod te omzeilenen een ontheffing aanvragen bij het Federaal Instituut voor Geneesmiddelen en Medische Producten (BfArM).

wijken-van-berlijn-kreuzbergDie club kan zo’n ontheffing verlenen op basis van therapeutische, wetenschappelijke of ‘andere doeleinden in het openbaar belang’. En op dat laatste punt denkt de wijk een punt te kunnen scoren. Volgens de deelraadsvoorzitter is er een openbaar belang omdat “het repressieve drugsbeleid van de afgelopen decennia heeft gefaald en naar creatieve oplossingen moet worden gezocht”.

Wij zijn voor, zeker omdat de beroemde wijk Kreuzberg zo’n beetje ram midden in de stad ligt!

(advertentie)