(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het succes van de Spaanse Cannabis Social Clubs dreigt de Catalaanse hoofdstad Barcelona boven het hoofd te groeien. Nu zijn er al 220 verenigingen binnen de gemeentegrenzen en de stad maakt zich zorgen over het ontbreken van regelgeving. Omdat het privéclubs zijn, kan iedereen er nu eentje beginnen.Daar wil het bestuur van Barcelona iets aan gaan doen. Zo wil men nieuwe regels gaan opstellen om vergunningen te verkrijgen en moet er een nieuw toegangsbeleid gaan komen waarbij onder andere strenger gekeken zal worden naar leeftijden. Daarnaast wil men openingstijden gaan vaststellen en een maximaal aantal leden gaan invoeren om zo misbruik te voorkomen.

Een goede Cannabis Social Club houdt zich echter wel degelijk aan een aantal basisregels: alleen volwassenen, geen winstoogmerk en organisch wiet kweken zijn daarvan de belangrijkste. Ook wil men transparant zijn en de dialoog met overheden aangaan. Het bezwaar van Barcelona is dat er geen gezondheidsinspecties mogelijk zijn omdat het privéclubs zijn. “Een absurde situatie”, volgens een vertegenwoordiger van het bestuur. “Cannabis is verboden maar wordt wel toegestaan in zogenaamde Cannabis Social Clubs.”

Maas in de wet

In Spanje staan zware straffen op wiethandel en het houden van een kwekerij, tot zeven jaar gevangenisstraf. Voor privé consumptie gelden andere maatstaven, al blijf je altijd afhankelijk van het oordeel van de rechter als je gepakt wordt. De zogenaamde wet Ley Corcuera uit 1992, vernoemd naar de Spaanse ex-minister van Binnenlandse Zaken José Luis Corcuera, verbiedt alleen het gebruik van cannabis in de openbare ruimte, waardoor theoretisch gezien de persoonlijke consumptie in de privéruimte juridisch is toegestaan. Rechtbanken in de autonome deelstaten Catalonië en Baskenland stelden in 2002 vast dat de verbouw en het gebruik van marihuana niet meer als een misdrijf wordt gezien zolang dat in besloten kring gebeurt. Als gevolg verenigden zich vele Spaanse blowers in sociale cannabisclubs.

Mocht je trouwens overwegen nu subiet naar Spanje te verhuizen, de clubs staan alleen leden met een Spaans paspoort toe…

(advertenties)