(advertentie)
(advertentie)
NIEUWS Lees ook:
(advertenties)

Het gebruik van cannabis zou de kans op mannentieten – met een duur woord gynecomastie – wel eens kunnen verhogen. Dat meldt de Vlaamse website Goedgevoel op basis van experts. Welke experts, dat vertellen onze Zuiderburen er helaas niet bij. Gynecomastie, in de volksmond mannenborsten of ‘moobs’ genoemd, ontstaat door een verstoorde hormonale balans tussen testosteron en oestrogeen, iets wat het actieve ingrediënt in cannabis zou uitlokken. Met THC dus meer tieten? Al in de vroege jaren zeventig werd dit verband gesuggereerd, maar veertig jaar later is de zaak nog steeds niet eenduidig. Bij chronische wietgebruikers werden wel al lagere testosteronwaarden vastgesteld in verhouding tot niet-gebruikers, maar niet alle studies ondersteunen deze gedachtegang.

Laten wegsnijden

Je ziet ze zelf ook wel op het strand of bij het zwembad: mannen met tieten. De abnormale groei van borstweefsel ontstaat door een verstoring van de balans tussen testosteron en oestrogeen. Wanneer vrouwelijke hormonen de bovenhand nemen, reageert het lichaam met de aanmaak van overmatig weefsel. Meer dan een derde van de mannen tussen 20 en 45 jaar krijgt er last mee, en boven de 50 wordt het alleen maar erger. Geen wonder dat er steeds meer piemelmansen aankloppen bij een plastisch chirurg om die krengen te laten wegsnijden.

Experimenten met dieren hebben aangetoond dat blootstelling aan het actieve ingrediënt in cannabis kan resulteren in (sterk) verlaagde testosteronwaarden, krimpende testikels en misvormingen van de zaadcellen. Hoe dat bij mensen zit, is dus de vraag. De Belgen concluderen dat het tijd wordt dat wiet gelegaliseerd wordt, zodat ze dit moobs-fenomeen eens terdege kunnen gaan uitspitten…

(advertenties)