(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Drie coffeeshops in Maastricht houden hun deuren vrijwillig gesloten uit protest. Smokey, Easy Going en Cool Running weigeren mee te werken aan de verplichting om klanten om een uittreksel van het bevolkingsregister te vragen.De shops, onder aanvoering van de bekende coffeeshophouder Marc Josemans van Easy Going, willen eerst een uitspraak van de Raad van State over de maatregel die ze van burgemeester Onno Hoes (VVD) moeten opleggen. De shops mochten deze week na een gedwongen sluiting van drie of zes maanden weer open gaan, maar ze zien er geen heil in. Van de 14 shops in de Limburgse hoofdstad zijn er nu dus 11 open.

Inbreuk op privacy

De genoemde drie dwarsliggers zijn tegen de discriminatie van buitenlanders. Die wietpas, weet je nog? Die is alleen in de zuidelijke provincies ingevoerd, de rest van het land hoeft er gelukkig niet aan. Maar in Maastricht moet de coffeeshop dus wel naar een bewijs van Nederlanderschap vragen. Volgens de gemeente is dit veilig en wordt er geen inbreuk gemaakt op de privacy. Josemans denkt er anders over en zegt dat je wel degelijk wordt nagetrokken: ”Niet alleen of je daadwerkelijk Nederlander bent, maar ook of je nog verkeersboetes hebt openstaan.”

Je snapt dat Maastrichtse blowers weinig zin hebben in registratie. De illegale straathandel profiteert dan ook volop van het onzinnige beleid, zegt Josemans, voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM). “De Nederlandse klant wordt opgejaagd.”

(advertenties)