(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dat ze in België achterlopen op het gebied van cannabis is bekend. Maar de zaak van MS-patiënt Dave Zwerts uit Bilzen is er toch eentje in de buitencategorie. Hij gebruikt op doktersrecept het enige (!) legale wietmedicijn Sativex en wordt daarvoor nu gerechtelijk vervolgd. Een bizarre zaak natuurlijk en Dave zoekt  hulp van het publiek om zijn advocaat te kunnen betalen!

Legaal, zelf in België

Dave Zwerts (34 jaar) heeft het als multiple sclerose patiënt sowieso al niet gemakkelijk in het leven. Immers, MS is een heftige aandoening van het centrale zenuwstelsel, die leidt tot neurologische stoornissen zoals krachtvermindering. Zeer waarschijnlijk wordt MS veroorzaakt door een aantasting van het auto-immuunsysteem. In de Benelux treft de ziekte ongeveer 1 op de duizend mensen. Een medicijn dat de ziekte geneest bestaat niet, de behandeling richt zich op het bestrijden van de symptomen en progressie van de aandoening.

Het door het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals geproduceerde medicijn Sativex is een mondspray gebaseerd op cannabisextracten en het middel doet het goed op bovengenoemde punten bij de behandeling van MS. Zo goed zelfs dat het in België bijvoorbeeld vooralsnog als enige wietmedicijn wordt toegestaan. MS-patiënt Dave Zwerts noemt het zelfs zonder omwegen “een wondermedicijn’ voor zijn ziektebeeld…

Drugstest in het verkeer

Maar juist dit legale wietmedicijn heeft de Bilzenaar nu zwaar in de juridische problemen gebracht. De voormalige Ford-automonteur is afgekeurd voor fysiek werk en zit in de ziekteuitkering. Hij werd enkele jaren geleden aangehouden bij een verkeerscontrole en testte – uiteraard – positief op cannabis. Niet vreemd natuurlijk als je om de pijn te bestrijden afhankelijk bent van een cannabismedicijn.

Maar voor de fanatieke wetshandhavers in Belgisch Limburg geen reden om Dave dan maar onbekomerd verder te laten rijden. Integendeel; de MS-patiënt wordt strafrechtelijk vervolgd!

Twee keer veroordeeld voor Sativex-gebruik

Allereerst wordt Dave veroordeeld door de politierechter. Foutje denk je dan nog, kan gebeuren dat die geen weet heeft van het enige legale cannabismedicijn in het land. Maar ook in hoger beroep bij de correctionele rechtbank volgt een veroordeling voor de verbijsterde MS-patiënt. Rijden met cannabis in je bloed is een drugsmisdrijf oordeelt de rechter opnieuw.

Extra krankzinnig is dat er op de bijsluiter van Sativex letterlijk staat dat het middel de rijvaardigheid NIET kan beïnvloeden, ‘enkel wanneer men zich duizelig voelt’. Dit is echter niet het geval bij Dave en ook zijn neuroloog heeft verklaard dat hij zowel geestelijk als lichamelijk in staat is om ‘een wagen te besturen’.

Crowdfunding

Maar het is en blijft België en daar doen de autoriteiten graag moeilijk over cannabis. Zelfs in dit unieke geval waarin minister van Volksgezondheid Maggie de Block – die bijvoorbeeld CBD-olie voor epilepsiepatieëntjes weigert toe te staan – Sativex heeft goedgekeurd voor gebruik.

En dus moet Dave Zwerts nog steeds vechten voor zijn gelijk, een bizarre zaak. Hij wil namelijk dolgraag zijn naam zuiveren en opnieuw in hoger beroep gaan tegen het belachelijke vonnis. Om dat te kunnen financieren – met slechts een uitkering als inkomen – is hij nu een crowdfunding gestart.

Help Dave!

Vanzelfsprekend staan wij achter Dave en zijn zoektocht naar (juridisch) gelijk. Mocht je hem willen steunen in woord en eventueel geld, klik dan op onderstaand Facebook-fragment:

(advertenties)