(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dat de overheid in België wat cannabis betreft ongeveer net zo ruimdenkend is als Harvey Weinstein over vrouwen, is bekend. Maar toch blijven de strafeisen voor ‘drugscriminelen’ verbazen, zeker over de landsgrens heen. Neem Hassine E.D., die als de rechter de aanklager volgt 1 jaar mag brommen voor het bezit van precies 1 kilo wiet…

De sjaak bij boetecontrole in Mechelen

Waar de politie in Nederland bij het aantreffen van een kilootje wiet met een beetje mazzel zegt: ‘Niet meer doen jongen en nou opgehoepeld’, daar pakken ze in zero-tolerance België de zaken anders aan. Het complete wetshandhavende systeem wordt opgetuigd om zo iemand voor langere tijd van de straat te halen, alsof het een gevaarlijke terrorist is of zo.

Typerend voor de nog immer fel woekerende war on drugs bij de zuiderburen is het geval Hassine E.D. (31) uit Ninove. Die liep vorig jaar augustus door stomme pech tegen de intolerante politielamp. Of beter gezegd tegen het zoeklicht van de FOD Financiën en Douane, die argeloze automobilisten in Mechelen probeerden te pakken op onbetaalde boetes!

Recente Belgische overheidsposter die waarschuwt tegen de gevaren van cannabis…

Wiet vliegt uit het raam

Toen onze arme Hassine eraan kwam kachelen op de plaatselijke Gentsesteenweg en hij werd door de controleurs gebaard om zijn voiture aan de kant van de weg te parkeren, raakte hij klaarblijkelijk in paniek en flikkerde pardoes een zak wiet uit het raam. ‘In de zak zat 1 kilo cannabis. Drugs die hij kort voordien gekocht had en wou verkopen aan een dealer’, tekent de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws op uit de mond van openbaar aanklager Lieselotte Claessens.

Nou is onze Hassine bepaald geen lieverdje te noemen gezien dit de achtste keer is dat hij voor een rechter staat. Toch zijn drugs (in België gooien ze voor het gemak soft en hard ’t liefst op één hoop) nieuw voor hem, zo beweerde hij. Alleen deze ene keer had ie als tussendealer gefungeerd, om zodoende even snel 300 euro te pakken. En daarmee, zo beweerde onze 31-jarige angel in disguise, zou hij absoluut de openstaande geldboetes hebben willen betalen.

Keiharde straf geëist

Nou moet gezegd dat Hassine bij zijn eerste 7 ontmoetingen met justitie nooit wegens drugs daar stond. Ook het telefoononderzoek dat op hem werd losgelaten leverde weinig concreets op dat een aanklager kan gebruiken om hem als duivelse drugsdealer af te schilderen. Dus wat denken jullie dan dat het parket eist als straf voor die eenmalige kilo wiet?

Welnu, aangezien ze zoals gezegd bepaald niet mals zijn in het land van de nultolerantie moet Hassine als het aan de aanklager ligt allereerst 8000 euro boete betalen. Gewoon als extra straf, waarover rechter Suzy Vanhoonacker bits meldde: ‘Stom toch meneer, voor driehonderd euro winst maak je nu een schuldenberg van duizenden euro’s.’ Maar die boete is nog niets vergeleken bij de gevangenisstraf van één jaar effectief die de wietgooier ook nog verdient volgens de aanklager…

[openingsfoto: Rommel Canlas/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)