(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kudos voor Ned en Kura Tibble. Dit Nieuw-Zeelandse stel op leeftijd – beiden zijn 83 jaar jong – steekt een deel van hun moeizaam bij elkaar gespaarde centjes in aandelen van Hikurangi Enterprises. Dat is een van de schaarse bedrijven daarginds die met een licentie medicinale cannabis mogen verbouwen. Met de investering hopen de bejaarden hun achterkleinkinderen een onbezorgde financiële toekomst te geven.

Wietinvestering voor latere generaties

Hoewel de hele (medicinale) cannabisindustrie in Nieuw-Zeeland nog in de kinderschoenen staat komt de naam van producent Hikurangi Enterprises ons bekend voor. En inderdaad, in maart hebben we er ook al over geschreven en ook toen was het verhaal op zijn minst opmerkelijk te noemen: ‘Nieuw-Zeelands bedrijf neemt liefst ‘wiet-veroordeelden’ aan‘.

Dit keer komen die dappere dodo’s aan de andere kant van de aardbol dus in het nieuws dankzij Ned en Kura Tibble. Deze schattige senioren stoppen allebei 500 dollar van hun spaarcentjes in aandelen Hikurangi Enterprises, om daarmee hun 20 achterkleinkinderen van een iets onbezorgdere toekomst te verzekeren, in elk geval financieel gesproken.

Lokale bevolking gelooft in mediwiet

En nu instappen in de prille legale wietbranche is wellicht niet eens zo’n stom idee, 1 aandeel kost namelijk maar 1 dollar, dus voor hun duizend piek krijgt het bejaarde koppel ook duizend aandelen terug. Het moet wel heel gek lopen met de voortwoekerende wietrevolutie als dit bedrag zich niet ettelijke malen gaat vermenigvuldigen in de komende jaren.

Oproep aan de lokale bevolking van Hikurangi om te investeren in het bedrijf… de actie was bijzonder succesvol!

Ned en Kura zijn van plan de aandelen te splitten en ze vervolgens op naam van hun 20 achterkleinkids te zetten. En met hun heldhaftige besluit staan de twee niet moederziel alleen hoor in de arme Oostkust-regio waar ze wonen. In totaal hebben 550 locals daar collectief meer dan 1 miljoen dollar (!) geïnvesteerd in Hikurangi Enterprises, zodat het bedrijf zich kan voorbereiden op de productie van mediwiet. Het minimumbedrag dat de lokale bevolking kon investeren bedroeg 50 dollar. Ook dochter Rewa Stewart van Ned en Kura heeft wietaandelen aangeschaft: 2500 stuks die ze deels aan haar 7 kleinkinderen gaat schenken zodra die de leeftijd van 21 jaar bereiken.

Medicinale cannabis op drempel van legalisering

Hikurangi kweekt op dit moment 5000 wietplanten op een stuk grond in Ruatoria, met een licentie van het ministerie van Volksgezondheid die de teelt voor ‘research and development purposes’ mogelijk maakt. Het bedrijf staat te popelen om te groeien en bijvoorbeeld ook minimaal 100 nieuwe banen te creëren voor de arme bevolking in de regio. Idioot genoeg is het gebruik van cannabis – voor welke reden dan ook, inclusief medicinaal gebruik – verboden in Nieuw-Zeeland. Wel is er al enige tijd een levendige discussie in het parlement over legalisering van mediwiet en gaat eigenlijk iedereen er wel vanuit dat mediwiet er vrij snel gereguleerd gaat worden.

Ned Tibble stelt in de lokale media dat hij en zijn vrouw weten dat het nu nog een riskante belegging is om geld te stoppen in Hikurangi, maar dat ze er alle vertrouwen in hebben dat medicinale cannabis gelegaliseerd gaat worden en zij een mooie winst gaan maken. Of zoals Ned het zelf zo mooi zegt:

‘We believe in it. When you invest I anything I believe it’s risky. This is the last roll of the dice for us, we’re 83-years-old’

(advertentie)