(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na een geslaagde kweekronde buiten, waagt de no-nonsense kweker Bassie Basic zich aan een binnenkweek met stekken. Zoals we inmiddels van hem gewend zijn doet hij dat zo basic mogelijk; je moet de dingen niet moeilijker maken dan ze zijn, al komen de nodige kweektechnieken er (ongevraagd) wel bij aan te pas…

Heerlijk hoor zo’n Amnesia jointje.. Ik leg hem maar even in de asbak tot ik klaar ben met deze update, anders is er straks geen touw aan vast te knopen…
Ondanks de tegenslagen is het toch een heel fijn rokertje geworden met een heerlijk ontspannen uitwerking, maar aangezien hij nu in de asbak ligt te roken wel tijd voor een nieuw plan. Buiten is het deze tijd meer donker dan licht en daar houden plantjes niet van. Ondanks mijn overtuiging dat de zon de beste kweeklamp is is buiten kweken nu geen optie meer. Het wordt dus een binnen kweek maar het is wel weer de bedoeling om dat zo eenvoudig mogelijk te houden. Ik wil mijn naam eer aan doen, dus we houden het basic.

Kalichacra stekken

Zoals ik in mijn vorige verslag aangaf, heb ik wat stekken gemaakt van de Kalichacra van Errors Seeds en daar uiteindelijk de mooiste plantjes van over gehouden. De Kalichacra was een plant die buiten stond en gewoon erg mooi groeide; soms moet je wel eens wat delen wegsnoeien en dat is zonde om weg te gooien natuurlijk.

Na een week of 2, 3 in de propagator waren de worteltjes voldoende gegroeid, dus konden ze in hun eerste potje met lightmix. Ik gaf ze wat Root Juice om de ontwikkeling van de wortels verder te bevorderen. Op dat moment wist ik nog niet precies wat ik er mee zou doen, dus heb ze maar een beschut plekje in de zon gegeven. Na een week of twee in het kleine potje was dat zonnetje langzaam maar zeker achter de horizon verdwenen en moest er toch wat met het licht gebeuren, wilde ik de plantjes in leven houden.

Spectro Light Blast 400

Ik heb op cannabis bevrijdingsdag de mensen van Spectro Light leren kennen. Naar aanleiding van die ontmoeting leek het me de moeite waard om hun led kweeklamp eens te proberen. Ik heb zelf weinig echte ervaring met binnen kweken maar heb me door de oude rotten laten vertellen dat een 600 Watt HPS altijd een goed startpunt is om daarmee te beginnen.

De Spectro Light 400 Blast zou dat moeten evenaren en ondertussen meteen wat stroom besparen door de COB led techniek. Om een lang verhaal kort te maken zag het er goed uit allemaal, echt degelijke techniek dat zie en voel je meteen. Na enig overleg heen en weer over mijn kweekplannen, heb ik besloten de Blast 400 te gebruiken om eens te zien wat die met de Kalichacra doet.

 

Reveggen

Ik heb de planten binnen in een ‘hok’ van ongeveer 120 bij 150 gezet, met de lamp er boven op 18/6 (18uur licht en 6uur donker). Al snel bleek dat de stekjes toch niet zo reageerden als ik had verwacht. Eigenlijk groeiden ze niet echt de eerste week maar misschien had ik niet genoeg geduld. Dus maar even afwachten nog hoe ze zich zouden ontwikkelen verder.
Een week later heb ik ze in een grotere pot gezet, en meteen een portie Biobizz Root Juice en Fishmix gegeven. Er zit genoeg voeding in de lightmix voor de eerste 3 weken dus teveel voeding geven is niet nodig meteen. De Biobizz helpt echter wel om het microleven in de potten wat op gang te helpen, dus dat wou ik de dames niet onthouden.

Het was de bedoeling om op deze manier een kleine voorsprong te nemen waardoor de plantjes maar kort zouden hoeven groeien voor ik de lamp op het 12/12 lichtregime zou zetten. Door een combinatie van stress van het stekken en korter worden van de dagen buiten, bleken de plantjes al in bloei te willen gaan!

Het is alleen niet de bedoeling om plantjes van 15cm uit te laten bloeien, dan krijg je ongeveer een jointje per plant. Tijd om in te grijpen dus in de hoop er nog wat van te kunnen maken.
Er bestaat een techniek om al bloeiende planten weer terug in de groei te sturen. Deze techniek heet reveggen. Bij reveggen zet je een plant onder een lamp met minimaal 18 uur licht per dag om de plant het idee te geven dat het zomer is. Zoals uitgelegd word in deze video.
Om de plantjes nog een extra aanzet te geven om te groeien besloot ik de lamp op 20/4 te zetten om ze echt het idee te geven dat het hoog zomer was, tijd om gas te geven dames!

Monstercroppen

Jammer genoeg kost het reveggen best veel tijd. Een maand is voor een goed bloeiende plant niks bijzonders en dat is dan pas de start van de nieuwe groeifase. Komt de nieuwe groei op gang, dan komt het voorgroeien er nog achteraan. Tel je alles bij elkaar op kost het dan zomaar een week of 6, niet erg efficient dus dat reveggen maar het kán ook wat voordeel opleveren.

Een van de technieken om een grotere oogst van je planten af te halen heet monstercroppen. Dan neem je bewust stekken in de bloei om die te reveggen en daarna weer af te bloeien. Dit resulteert in hele bossige planten die heel anders groeien dan een normale wietplant. Ze maken door het reveggen namelijk een enorme hoeveelheid vertakkingen aan.

Het worden dikke bossige struiken die vol zitten met takken en later dus toppen. Hier vind je wat meer informatie daarover. Allemaal erg interessant. Die monstercrop methode had ik zelf nog nooit geprobeerd dus heb ik besloten gewoon door te gaan met de kweek om te zien hoe het afloopt.

Deze foto is genomen toen de planten ongeveer een week op 20/4 stonden. Er is duidelijk wat groei in gekomen als je de foto’s naast elkaar ziet maar de plantjes zien er nog bijna hetzelfde uit als een week geleden.
Ik zal jullie vertellen dat ik ondertussen aardig twijfel of ik wel de juiste beslissing heb genomen. Telkens als ik bij de plantjes kijk zakt de moed me in de schoenen en er gaat van alles door mn hoofd. “Zal ik toch maar overnieuw beginnen? Wel zonde van al die moeite. Nog maar een dagje aankijken dan. Misschien komt er toch wat schot in?” Twijfels, twijfels, twijfels maar ik kon de knoop niet doorhakken, dus de planten staan er nog en na een dag of 17 op 20/4… EUREKA!

Het ziet er wat raar uit allemaal met die vreemd gevormde blaadjes en rare vertakkingen, MAAR ER IS GROEI, HOERA! Als er mensen zijn die een of andere gek over straat hebben zien rennen juichend alsof ie net de winnende goal gescoord heeft op het WK… dat was ik. Sorry voor de onrust 😉

Om het te vieren heb ik de dames meteen wat Biobizz gegeven volgens de 2e week van het voedingsschema en zelf een biertje gedronken op de goeie afloop. Of de planten ook genoten hebben van het feestje of ze geraakt waren door mijn enthousiasme weet ik natuurlijk niet, maar het lijkt er wel op.

Langzaam maar zeker komt er echt wat groei in nu, en das een pak van mijn hart. Ondanks de wat rare start ben ik wel heel benieuwd wat het resultaat zal zijn straks, het is heel grappig om te zien hoe de plantjes zich gedragen door het reveggen.
Zoals ik al aangaf is dit allemaal nieuw voor mij maar het lijkt goed te gaan. Hebben je vragen of opmerkingen of misschien wel tips? Ik ben te vinden op Facebook. Tot de volgende!

Bassie Basic

(advertentie)