(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We wippen even naar de andere kant van het aardbolletje, want in Australië is er iets leuks gebeurd. Iets vrij unieks in de wereld bovendien: een politieke (one-issue) cannabis partij scoort bij serieuze verkiezingen! En niet zomaar één toevallig zeteltje maar gelijk maar twee! 

Hoe staat het ervoor in Australië?

Australië is overigens helemaal niet zo’n liberaal land ten aanzien van wiet. Medicinale cannabis is er pas enkele jaren legaal en in de praktijk krijgen nog maar weinig mensen hun wiet legaal en dus via een recept.

Recreatieve wiet is er nog steeds verboden, met een kleine uitzondering voor het Australian Capital Territory waar de plaatselijke politiek de war on drugs wel helemaal spuugzat was en op eigen houtje in 2019 funwiet decriminaliseerde. Kortom, er is nog werk aan de winkel daar.

LEES OOK:  Australische hoofdstad Canberra legaliseert wiet

Direct na de oprichting al succes voor de cannabispartij

De Legalise Cannabis Western Australia Party, kortweg LCWA party, is een politieke partij die geregistreerd staat in de deelstaat West-Australië, een enorme lap grond die goed is voor 32,9% van het Australische grondoppervlak. Het is de zusterpartij van de LCQ wietpartij in Queensland en ze werken ook nauw samen met de HEMP Party en de Medical Cannabis Users Association van Australië (MCUA).

De cannabispartij in West-Australië werd pas in januari van dit jaar geregistreerd om mee te doen aan de verkiezingen in  de staat, vorige maand. Dat werd een knallend succes voor de nieuwkomer, want er komen zelfs twee uitgesproken cannabis aanhangers in de Western Australian Legislative Council. 

De beste huisarts – en nu ook wietpoliticus – ter wereld: Brian Walker

Pro-wiet huisarts in het deelparlement

De eerste die in het regionale parlement komt is Sophia Moermond, namens de South-West Region. De tweede zetel werd pas vorige week officieel toegekend aan de wietpartij, nadat alle stemmen definitief geteld waren. Hij gaat naar een arts: Brian Walker die de East Metropolitan Region vertegenwoordigt.

Walker werkt als huisarts in Serpentine, een buitenwijk van de stad Perth. Tegenover onze Australische collega’s van Cannabiz  zegt hij: ‘Cannabis zou als een natuurlijk, gezond en geneeskrachtig kruid beschikbaar moeten zijn voor iedereen die het nodig heeft of het wil. Het is een verdomd stuk veiliger dan welke alcohol dan ook – het dodental als gevolg van alcohol en tabak is immens.’

Listen to your doctor!

Kijk, dat zijn nou eens dokters en/of politici die niet met meel in de muil praten wanneer het over cannabis gaat. Hadden we maar één zo’n figuur hier in Nederland… Nog een uitspraak doen dan van deze kersverse politicus a.k.a. huisarts? In zijn moerstaal, want het is weer een hele fijne:

‘The simple idea of being able to have a quiet evening, calm down after a hard day, by having some cannabis to settle down, I think is a suitable, helpful, much better thing to do than say, having a six-pack of beer’

Mooi. Twee van de 32 zetels in het staatsparlement in West-Australische zijn voortaan zeker prima bezet!

[openingsbeeld: Drawlab19/Shutterstock]
(advertenties)