(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In België stikt het sinds een jaar van de cannabiswinkels. Maar voordat je nu enthousiast een stedentrip boekt om te gaan genieten van friet, bier, chocola en wiet… er wordt uitsluitend CBD en hennep verkocht. En zelfs dat bezorgt de politiek hoofdbrekens, zozeer zelfs dat Antwerpen nu met strenge regels komt, vergelijkbaar met die voor de Nederlandse coffeeshops ofwel échte cannabiswinkels.

Cannabis, wiet, hennep

Het is me toch wat, die taalverloedering. Zo denkt driekwart België – politie en politici voorop lijkt het – dat er ineens in iedere stads- en dorpskern CANNABIS wordt verkocht. Niet heel gek gedacht ook, want er staat tenslotte CANNABIS op de gevel van de winkel.

Maar het punt is: het is helemaal geen cannabis. Al rook je de hele inhoud van een Belgische CANNABIS winkel op, je zult er allesbehalve stoned van worden. Komt omdat er uitsluitend en alleen CBD-producten en wat hennepdingetjes worden verkocht. En dus geen CANNABIS, ook wel wiet genoemd in de volksmond.

Ach ja, de Nederlandse politie doet het ook, net als veel mainstream media: hennep cannabis noemen of wiet hennep…

LEES OOK:  Dit is het verschil tussen hennep en wiet

Paniekzaaierij

Omdat de politiek het verschil niet kent tussen cannabis om stoned van te worden en niet-psychoactieve CBD/hennep, schieten politici in België regelmatig in een kramp. Komen ze met angstvisioenen die zelfs voor de wél psychoactieve wiet niet eens opgaan, met onze verloren jeugd als vaste kernwaarde.

En nu dus in Antwerpen – de tweede stad in België – ook met maatregelen die normaal gesproken gereserveerd worden voor ‘echte drugs’.

‘Uitbaters van cannabiswinkels zijn vanaf 1 januari 2020 vergunningsplichtig. Daarbij moeten ze onder meer aan dezelfde reglementen voldoen als bel- en telecomwinkels, shishabars, nachtwinkels en club-vzw’s’, schrijft de lokale krant Gazet van Antwerpen.

Een cannabiswinkel is geen coffeeshop (maar een coffeeshop wel een cannabiswinkel)

En dat betekent in de praktijk dat er voor de volstrekt ongevaarlijke CANNABIS winkels in de havenstad strenge regels komen, zoals wij die kennen voor onze coffeeshops (toegegeven, dat is ook een verhullende naam maar iedereen weer tenminste dat ie in een coffeeshop wel echte CANNABIS kan kopen).

Een CBD-winkel mag vanaf 1 januari in Antwerpen niet meer binnen 250 meter van een school, jeugdhuis of ‘lokalen van jeugdverenigingen’ zitten. Ook niet binnen een straal van 250 meter van een andere CANNABIS winkel trouwens (zouden ze in België eens met alcoholwinkels a.k.a. café’s moeten doen, haha… het land zou te klein zijn).

Verder worden de CANNABIS winkels verplicht om correcte informatie te geven en  mag er niet verkocht worden aan minderjarigen. Zucht.

Zoveel domheid,  zoveel onbegrip, zoveel onkunde… Dan toch maar liever weer een stedentrip naar Amsterdam 😉

[beeld: Vectorpocket/Shutterstock]
(advertentie)